Путин не може да избяга от правосъдието за престъпленията в Украйна

Томоко Акане – първата жена, оглавила Международния наказателен съд
„Небесното отмъщение е бавно, но сигурно“

Новоизбраната председателка на Международния наказателен съд изрази силна убеденост, че руският президент Владимир Путин, срещу когото базираният в Хага орган издаде заповед за арест миналата година, ще бъде изправен пред правосъдието за военните си престъпления в Украйна.

В неотдавнашно ексклузивно интервю за Kyodo News Томоко Акане цитира китайска поговорка – „Небесното отмъщение е бавно, но сигурно“ – за да посочи, че Путин в крайна сметка ще получи това, което заслужава.

67-годишната Аконе, която на 11 март стана първата японка, оглавила Международния наказателен съд, участва в решението на съда да издаде заповед за арест на Путин през март миналата година заради предполагаемото му участие в насилственото депортиране на украински деца.

Макар че е малко вероятно Русия да се съгласи с предаването на Путин, тъй като страната не е член на съда, руският президент може да бъде арестуван, ако пътува до държави – членки на МНС, включително Япония.

Въпреки ответната реакция на Русия и включването ѝ в списъка на издирваните лица, Акане отказа да отстъпи, като заяви: „Докато има доказателства и необходимост, трябва да издадем (заповедта за арест), независимо от обстоятелствата или политическия фон.“

По-рано този месец Международният наказателен съд издаде заповеди за арест и на двама руски високопоставени военни, тогава командири, за предполагаеми нападения срещу украинска електрическа инфраструктура и други граждански обекти, което показва, че обхватът на разследването се е разширил, за да обхване и други служители. Те са обвинени в извършването на военни престъпления.

Но Акане, отбелязвайки, че „през последните две години не е имало случаи, довели до арести“, признава предизвикателствата, пред които е изправен МНС. Тъй като сраженията в Украйна, както и между Израел и бойната групировка Хамас в ивицата Газа продължават, „има много случаи, които изискват отговор“, каза тя.

Родена в централната префектура Аичи, Акане започва работа като прокурор в Япония през 1982 г., след което заема длъжности като професор в японско юридическо училище и ръководител на център за обучение на ООН. През март 2018 г. тя стана съдия в МНС.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.