ПатриотизЪми предизборно; Костадинов помага за правителство – точно сега иска излизане от НАТО

„Възраждане“ внесе законопроект за излизане от НАТО. Преди това написа и законопроект за „чуждите агенти“. Всъщност точно хората на Костадинов изглеждат такива и могат да попаднат под ударите на такъв закон. Снимка: от видеорепортаж

Точно сега „Възраждане“ да внесе законопроект за излизане от НАТО звучи като някакъв натиск да се състави правителство. Да уплашат ПП-ДБ и ГЕРБ да не се дърпат, да ги натиснат от разни страни, че я какво става – искат да ни извадят от НАТО и да ни вкарат в руска орбита. Костадинов направо изглежда като таен агент в помощ на евроатлантическото единство.

Забележителна е аргументацията му за излизане от НАТО – членството било вредно за националната сигурност на България. Защото НАТО било репресивен апарат на САЩ. Войната в Украйна била репресивно действие на САЩ, те ни задължавали да подкрепяме Украйна… Това не е шега, сериозно го мислят привърженици на „Възраждане“ у нас. Още не се внесли законопроект и за излизане от ЕС, но и това ще стане. Засега са само против еврото и за предоговаряне с ЕС.

„Възраждане“ са малцинство, имат 37 депутати в парламента, излъчени на избори една година след началото на войната. Тоест Русия няма толкова широка подкрепа в обществото. След това, на местните избори „Възраждане“ показаха и по-слаб резултат, с изключение на няколко града.

Другата партия с проруска политика – БСП – има 23 депутати. Тя обаче не иска излизане от НАТО (засега). И е твърдо за ЕС.

Дори да има извънредни избори сега, няма да има някаква радикална промяна, завой към Русия и подобни. Откъде може да дойде прилив на подкрепа, че антинатовските и проруски депутати, които имат общо една четвърт от местата в парламента, да си удвоят резултата?

Мътят се някакви нови формации, организации. Но общо извънпарламентарните проруски партии събират под 1%.
Големият коз е президентът Радев. В него са надеждите да направи партия, която да събере под едно знаме негласуващи и всички т. нар. патреоти, да открадне от БСП, от „Възраждане“, дори от ГЕРБ. Дали ще има голям успех? По-скоро ще има преливане на гласове, няма да има силен нов играч. Същия проруски профил имаше и предишният президент Първанов, който също направи партия и единствения му успех беше на косъм влизане в парламента и коалиция с Борисов. Може да се очаква нещо подобно с Радев, дори да вземе двойно повече от АБВ на Първанов. Но първа политическа сила няма да стане.

Сега и Костадинов, и Корнелия Нинова, и Слави, и политическата менажерия извън парламента искат избори.

 

За Радев е рано –

 

не му е изтекъл мандата, не може сега да направи партия. Но иначе за него е по-добре да има избори, да трупа енергия, за да може един ден да обедини патриотичните сили.

България е пълна с патриотизъм – татуираният славитрифонов патриотизъм, който ще ни издига паметник на Аспарух на мястото на ПСА. Фолклорен патриотизъм с хора и ръченици (в реката на Йордановден и извън нея), руско-българо-съветски патриотизъм с руски и български знамена на 3 март. И пилонен патриотизъм, където Радев обединява всички носии, татуировки, народни песни и танци.

Досега Радев не се е конфронтирал само с „Възраждане“ и ИТН, те са естествените му потенциални партньори в бъдеще. Нарече ПП „шарлатания“, заяви, че дава мандат на ПП-ДБ за правителство с отвращение и т. н.
С БСП, които го издигнаха за президент, е скаран. С ГЕРБ имаше сблъсъци през целия си първи мандат, даже му искаха импийчмънт, но после тихомълком си стиснаха ръката под масата с Борисов и сега цари мир. С ДПС е подобно. Мирише на задкулисие.

Ей в тази ситуация, на фона на война в Европа и заплаха от световна война, стари и нови партии и политически играчи у нас се мъчат да управляват. Някои си искат пак Борисов, други го искат в затвора (има за какво). Но надеждите, че ще дойде някой „да ни оправи“ са напразни. Оттук нататък може да имаме само разпарчетосан парламент, с водеща партия със 70-ина депутати, и неизбежно трябва да се правят коалиции.

Всеки избирател може да събере и извади броя на депутати от една и друга партия и да предполага каква коалиция е възможна.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

 

Колаж от фейсбук-страницата „Мишел от съпротивата“ иронизира новите политически начинания на Кузман Илиев и Николай Марков.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.