Г-н Байдън, нима това наистина е вярно?

Пожар след руска атака в жилищен квартал на Харков, 10 февруари 2024 г. Снимка: АП/БТА
САЩ са призовали Украйна да прекрати атаките срещу руската енергийна инфраструктура, тъй като те могат да предизвикат повишаване на световните цени на петрола и руски ответни мерки. Това твърди вестник „Файненшъл таймс“, като се позовава на трима души, запознати с хода на обсъжданията.

FT отбелязва, че Вашингтон е отправил многократни предупреждения към Службата за сигурност на Украйна и Главното разузнавателно управление.

Въпреки това „наглите“ атаки са продължили и Белият дом ставал все по-недоволен от ударите по петролни рафинерии, терминали, складове и хранилища в Западна Русия. САЩ се опасяват, че страната агресор може да отвърне на удара срещу енергийна инфраструктура, на която Западът разчита. Това включва Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК), който транспортира петрол от Казахстан през Русия до световния пазар. Големи западни компании използват този тръбопровод, който Москва за кратко спря през 2022 г.

Друг проблем е повишаването на цените на петрола, особено в годината на президентските избори в САЩ, пише изданието. „Нищо не плаши действащ американски президент повече от повишаването на цените на горивата в година на избори“, заяви бившият съветник по енергийните въпроси в Белия дом Боб Макнали. ЦРУ, както и представители на Главното разузнавателно управление и Канцеларията на президента отказват да коментират информацията на FT.

В същото време агенция Блумбърг пише, че ударите по руските рафинерии напротив, могат да доведат до понижаване на цените на световния пазар на петрол, които в момента се повишават заради действията на хутите в Червено море. Всъщност по-ниските нива на рафиниране в Русия могат да означават, че повече петрол ще бъде изпратен за износ, заяви руският първи заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин в интервю за руски медии в началото на март. А Kpler, френска компания, специализирана в събирането на данни за стоковите пазари, очаква Руската федерация да увеличи дневния си морски нефтен поток с около 200 000-250 000 барела до 3,7-3,8 млн. барела.

Това са легитимни цели

Олга Стефанишина, заместник министър-председател по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция, реагира на нашумялата статия във FT, според която се твърди, че САЩ са призовали Украйна да спре да атакува руските рафинерии. Тя отбеляза, че украинската страна вече е отговорила на подобни призиви, „като е постигнала своите цели и много успешни операции“, проведени на руска територия. Освен това изявленията на други официални лица показват, че руските рафинерии са напълно легитимни цели от военна гледна точка. „Ние разбираме призива на нашите американски партньори. В същото време воюваме с възможностите, ресурсите и практиките, с които разполагаме днес“, добави Стефанишина.

Както вече беше съобщено от главния изпълнителен директор на Gunvor Group Ltd. Торбьорн Торнквист, Русия е загубила около 600 000 барела дневен капацитет за рафиниране в резултат на украинските безпилотни удари.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на ОП, реагира на нашумялата статия във FT. Той твърди, че САЩ не са искали от Украйна да спре да атакува руската петролна инфраструктура.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.