„Направи добро, изяж л…” – по повод управлението на един министър

Проф. д-р Христо Хинков. Снимка: от тв предаване

 

„Провинциализмът е несбъднатия град“ – така твърдеше преди време проф. Тодор Танев (бивш министър на образованието с габровско потекло) в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“. Той акцентира, че контекстуалното говорене не е съвсем директно, но съдържа директност.

В този контекст нека разгледаме управлението на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков (в оставка). Той е със софийско потекло, „градско момче“. За да бъде разбран са нужни други „градски момчета“.

“Отдавна е казано, че добросъвестността е душата на доброто министерство“ твърди Монтескьо (Персийски писма, CXLVI, 1974 г.). Проф. Хинков се опита да направи нещо за здравната реформа, но излезе виновен за всичко. Започна и някои неотложни промени в психиатрията (неговата специалност). Както се казва: „Направи добро, изяж л…о!“. Всъщност от години у нас не се спазват закони, подзаконови наредби и съдебни решения.

От 2009 г. е в сила чл. 147а от Закона за здравето, според който Министерството на здравеопазването(МЗ) създава и поддържа Национален служебен регистър на лица с психични разстройства. Тогава министър е Евгени Желев. Следват министрите: Божидар Нанов, Ана-Мария Борисова, Стефан Константинов, Десислава Атанасова, Николай Петров, Таня Андреева, Мирослав Ненков, Петър Москов, Илко Семерджиев, Николай Петров (втори път), Кирил Ананиев, Костадин Ангелов, Стойчо Кацаров (два пъти), Асена Сербезова, Асен Меджидиев (два пъти). Статистиката е, че за около 15 години има 18 смени на министъра на здравеопазването, но няма регистър.

Преди двайсет години, през 2004 г., излиза Наредбата за медицинския стандарт по психиатрия. Там пише, че се „осъществява задължителна диспансеризация на пациенти с рисково поведение със съответно решение на съда; за тези пациенти се изгражда специален регистър към районните центрове по здравеопазване (РЦЗ) и определените от МЗ диспансеризиращи лечебни заведения“. Нищо подобно не е направено.

За пореден път може да припомним, че депутатите не се съобразяват с решение на Конституционния съд от 21 май 2001 г., с което са обявени за противоконституционни разпоредби в Закона за лечебните заведения (чл.101, ал.5) – решение № 11 по конституционно дело № 18 от 2000 г.

Ясно е, че проф. Хинков не може да бъде обвинен за всичко, а причините са манталитетни и трябва да се търсят в глъбините на българското колективно несъзнавано, формирано във времената на Османската империя.
В края на 19-и век излиза сатирическата сбирка на Стоян Михайловски „Книга за българския народ“. Авторът отбелязва: „Според страната и закона, чадо: В Рим–Правило, в Стамбул–Благоволенье!“. И през 21-и век е същото. Географски сме в Европа, но мисленето ни все още е в Ориента. „Стамбул“ е манталитет. Нищо общо с Истанбул – мегаполис на Босфора.

Българският архетип е архетип на Благоволеньето! Правилата се спазват избирателно. Архетипът, според К. Г. Юнг, е дълбоко заложен в колективното несъзнавано ригиден модел на поведение; по правило съдържа митологични мотиви. Психоаналитично, и не само, се доказва, че подсъзнанието определя поведението.
Ноторно известно е, че у нас архетипа на Благоволеньето достига своя апогей в системата на правосъдието и правораздаването. Но това е извън здравеопазването.

В пиесата на Хайнер Мюлер “Херакъл5“ – постмодерна адаптация на древногръцката митология – протагониста споделя: „По-лесно е да променя света, отколкото л….та“. Проф. Хинков не спази старата българска мъдрост: Не хвърляй камък в рядко л…о, че ще те опръска. “Опръскан“ е евфемизъм на липсваща политическа подкрепа, или обратното.
Неслучайно Константин Павлов е написал “Епитафия за Херкулес“: Всичките ми зъби са избити все от беззащитни същества – и това ме кара да почитам слабостта! Негов е израза, че „Смисълът на текста е в подтекста“ (цитат от стихотворението „Защо!”).

Саркастично (в духа на Ст. Михайловски) не мога да не отбележа, че намесата на Здравната парламентарна комисия (законодателна власт) в кадровите решения на МЗ (изпълнителна власт) НЕ Е НАРУШЕНИЕ на принципа на Монтескьо за разделение на властите.

Проф. Хинков започна неотложни промени в психиатрията (неговата специалност), но продължението зависи от архетипа на Благоволеньето. И от новия министър…

Който не дава политическа подкрепа на психиатъра и „градските момчета“, ще получи Грета Тунберг вместо Greta Van Fleet. На площада в село Миндя знаят за какво става дума.

С изключение на меломанската шега, нещата са сериозни. Засега „Рестарта“ в психиатрията ще изчака нечие Благоволенье. Несбъдналата се реформа е европейски провинциализъм.

Докато мислим, че е възможно да обясним контекст с подсъзнание, да не се окаже вярно, че „не е възможно милиони мухи да грешат“ (всъщност привлечени от парите). Император Веспасиян, преди двайсет века, го е казал: „Парите не миришат”. Pecunia non olet !

Не мисля, че душманите на проф. Хинков са чели карибския поет и нобелист Дерек Уолкът. Затова го припомням: „Бедните все са си бедни, каквото и л…о да хванат“ (цит. по Йосиф Бродски „Самотни пътешествия“). Важи и за бедните духом!

П.П. Херакъл е прочут със силата си гръцки герой и лечител, наричан Херкулес в римската митология.

П.П. Грета Тунберг е еко-активист с психични проблеми.

П.П. Greta Van Fleet е музикална група (Led Zeppelin style), а Хр. Хинков е член на групата Restart (Led Zeppelin tribute) – редовен участник в Миндя Рок Фест.

От д-р Любомир Трифонов – „градско момче“

БългарияМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.