Как САЩ помогнаха на Хуан Ернандес да създаде наркодържава преди да го пратят зад решетките

Хуан Ернандес и Джо Байдън. Снимка: официален сайт

Когато Хуан Орландо Ернандес е осъден от федерално жури в Манхатън в началото на март 2024 г., това бележи грандиозно падение от върха: от ухажван в САЩ като приятелски настроен държавен глава до осъден за внос на кокаин и престъпления с оръжие да остане до края на живота си зад решетките, пише Хорхе Хаймес в The Converstion.

„Хуан Орландо Ернандес злоупотребяваше с позицията си на президент на Хондурас, за да управлява страната като наркодържава, в която жестоките наркотрафиканти бяха допускани почти безнаказано“, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд след произнасянето на присъдата от съдебните заседатели. Ан Милграм, администратор на Администрацията за борба с наркотиците, добави: „Когато лидерът на Хондурас и лидерът на картела Синалоа работят ръка за ръка, за да изпращат смъртоносни наркотици в Съединените щати, и двамата заслужават да бъдат подведени под отговорност.“

Осъдителната присъда е победа за Министерството на правосъдието и Агенцията за борба с наркотиците. По време на двата мандата на Ернандес – от 2014 г. до 2022 г., той и неговите съмишленици са транспортирали над 400 тона кокаин в Съединените щати, според американските прокурори. Бившият държавен глава сега е изправен пред ефективна присъда до 40 години затвор; произнасянето на присъдата е насрочено за 26 юни.

Но тази история има и още нещо. Както изследвам в книгата „Насърчаване на демокрацията през 21-ви век в Северна и Южна Америка: Отстояване на политиката“, написана в сътрудничество с Брита Вайфен от Отворения университет, Хондурас е трагичен пример за това какво се случва, когато една държава се превърне в наркодържава. Докато народът ѝ страда от последиците – според Световната банка около половината от страната живее в бедност – лидерите ѝ забогатяват от търговията с наркотици.

Освен това начинът, по който Ернандес идва на власт и се задържа на този пост толкова дълго време, може да бъде „доказателство А“ във всяко обвинение срещу политиката на САЩ към Централна Америка – и Латинска Америка като цяло – през последните няколко десетилетия.

Засилващи се връзки с картелите

До арестуването на Ернандес в Тегусигалпа, столицата на Хондурас, и екстрадирането му в САЩ през януари 2022 г. най-големият му помагач беше не кой да е, а самото американско правителство. Президентите Барак Обама, Доналд Тръмп и Джо Байдън подкрепяха Ернандес и му позволиха да нанесе огромни вреди на Хондурас и на Съединените щати в този процес.

Как така? За да отговорим на този въпрос, е необходима известна предистория. На 28 юни 2009 г. в Хондурас беше извършен класически военен преврат. В малките часове на сутринта, още по пижама, президентът Мануел „Мел“ Селая беше безцеремонно изведен от дома си от въоръжени войници и отпътува за съседна държава. Ръководителите на преврата твърдят, че с призива си за референдум за реформа на хондураската конституция правителството се стреми да премахне ограничението за един мандат на президента, заложено в конституцията на страната, и да отвори вратата към авторитаризъм.

Първоначално тогавашният президент Барак Обама протестира срещу преврата и предприе мерки срещу отговорните за него лица – десните противници на Селая. Но в крайна сметка администрацията отстъпи и позволи на превратаджиите да надделеят, главно поради натиска на републиканците, които смятаха, че Селая е твърде близък до венецуелския Уго Чавес, чиято лява програма се смяташе от Републиканската партия за заплаха за интересите на САЩ.

Превратаджиите просто отложиха предстоящите избори и назначиха свой кандидат за президент – Порфирио Лобо от Националната партия, чийто син Фабио по-късно беше осъден за трафик на кокаин.

Вашингтон гледа встрани

Лобо полага основите на Хондурас като първата наркодържава на новия век, позволявайки на наркокартелите да проникнат във висшите етажи на властта и в апарата за сигурност, тъй като търговията с кокаин става все по-централен елемент от икономиката на страната.

През цялото това време САЩ наливат десетки милиони долари в изграждането на полицията и армията на Хондурас, въпреки широко разпространените обвинения в корупция, съучастие в търговията с наркотици и нарушаване на човешките права. Доларите продължават да текат, когато през 2013 г. Лобо е наследен от своя приятел и съратник от Националната партия Хуан Орландо Ернандес.

През 2017 г. Ернандес – ревностен поддръжник на преврата от 2009 г. – се кандидатира за втори мандат, след като Върховният съд на Хондурас обяви това за напълно законно. Много хондурасци смятат, че Ернандес е откраднал изборите през ноември 2017 г. Преброяването на гласовете беше преустановено посред нощ, тъй като Ернандес изоставаше, а когато на сутринта урните бяха отворени, той като по чудо се оказа победител.

Въпреки широко разпространените твърдения за изборни измами САЩ бързо признаха резултата, като поздравиха Ернандес за победата. Окуражен от успеха си, Ернандес продължава да изгражда Хондурас като първата наркодържава на Америка през новия век.

През 2018 г. братът на президента, Хуан Антонио „Тони“ Ернандес, бивш член на хондураския парламент, е арестуван в Съединените щати за връзки с мексиканския наркокартел „Картел де Синалоа“. Тази структура оценява услугите му толкова високо, че кръщава определен сорт кокаин на негово име, като поставя печат „ТЕ“ върху пакетите. През 2019 г. Тони Ернандес е признат за виновен по четири обвинения, осъден е на 30 години затвор и оттогава е във федерален затвор в САЩ.

Президентът Ернандес отрича да е свързан с картела, но доказателствата сочат обратното. Както съобщава The Economist, по време на съдебен процес в Ню Йорк един от обвиняемите в трафик на наркотици твърди, че Ернандес е вземал подкупи за това, че е „помогнал кокаинът да достигне до Съединените щати“. Друг свидетел сочи, че президентът е взел два подкупа през 2013 г., преди да бъде избран; бивш лидер на картела свидетелства, че на президента са били платени 250 000 долара, за да го предпази от арест.

Съучастници или наивници

Като се има предвид историята на Ернандес в Хондурас, многократните твърдения на американските правителствени служители, че просто не са знаели за престъпленията му, звучат кухо.

Хондурас се превърна в наркодържава, отчасти защото американските политици гледаха встрани докато това се случваше. Те прегърнаха Ернандес, защото той беше идеологически по-приемлив и по-подчинен на желанията на Вашингтон в сравнение с неговия съперник Селая. Но както става ясно от присъдата на процеса в Манхатън, това беше решение с катастрофални последици.

Както се изрази един служител на Държавния департамент, „днешната присъда прави всички нас, които сътрудничихме на Ернандес, да изглеждаме или съучастници, или наивници“. Последното може би е по-благосклонната оценка. Но истината е по-неприятна.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.