Разследване: Руското ГРУ е замесено в проявите на „Хавански синдром“ при американски дипломати

Според съвместно разследване на The Insider, 60 Minutes и Der Spiegel с автори Майкъл Вайс, Христо Грозев и Роман Доброхотов разпространението сред американски дипломати, чиновници и служители на разузнаването на така наречения „Хавански синдром“, когато хората по неизвестни причини губят способността си да се концентрират, губят равновесие на равно място и страдат от ужасни мигрени, може да е свързано с Главното разузнавателно управление на Руската федерация.

Работата по секретно оръжие на ГРУ става известна от счетоводни документи, а всички случаи на заболяване съвпадат по време с пътуванията на офицери от ГРУ в чужбина.

Журналистите отбелязват, че разузнавателните служби на САЩ доскоро твърдяха, че не разполагат с данни за участието на други държави в този феномен, но проявите на синдрома често съвпадат със задграничните пътувания на агенти на ГРУ от военно поделение 29155. По-специално, две от жертвите на „Хаванския синдром“ са видели членове на 29155 преди нападението или непосредствено след него и са ги разпознали по снимка.

Разследващите установяват също, че свързаната с ГРУ Военномедицинска академия на Руската федерация е изучавала клиничните ефекти, причинени от „Хаванския синдром“, а един от ключовите членове на 29155 е получил правителствена поръчка за разработване на акустични оръжия.

„Хаванският синдром“ получава името си след един от най-големите инциденти, случили се през 2016 г. в кубинската столица. Тогава много американски и канадски служители на местното консулство се сблъскват със странен феномен – те внезапно се разболяват, изпитват силно налягане в ушите, пристъпи на гадене и паника, усещане за странни звуци – или силен шум, или много висок звук, подобен на тракане на скакалци, след което последствията ги преследват месеци или години. Остават им проблеми с концентрацията, загуба на равновесие на равни места, свръхчувствителност и проблеми със съня.

Впоследствие подобни синдроми започват да се откриват и при американски дипломати, чиновници и служители на разузнаването по света, най-често непосредствено на територията на консулствата. Медицинските тестове в повечето случаи разкриват обективни данни за травми в определени части на мозъка и изключват психосоматиката. Не е установена причината за тези промени, но основната работна теория гласи, че става дума за микровълново импулсно лъчение.

Журналистите твърдят, че има ясна връзка между пътуванията в чужбина на служителите на ГРУ от военно подразделение 29155 и случаите на „хавански синдром“ в различни региони на света.

По-специално, сред участниците в една от първите операции на ГРУ журналистите припомнят Александър Мишкин (с паспорт на име Петрова) и Денис Сергеев („Сергей Федотов“), които по-късно стават световноизвестни като хората, отровили Сергей Скрипал във Великобритания. По-късно към тях се присъединява и Егор Гордиенко („Георгий Горшков“). Служителите на ГРУ, с помощта на още няколко колеги от ГРУ, провеждат операция през ноември 2014 г. във Франкфурт.

По това време служителите на американското консулство се сблъскват с поредица от странни нападения. Един от засегнатите служители се почувствал зле в самата сграда на консулството: силен натиск в гърдите, след това във врата и главата, замайване, изпотил се, започнал да повръща, сърцето започнало да бие лудо, слухът сякаш изчезнал, в главата си чувал само силен и висок звук. След няколко секунди служителят изгубил съзнание.

По-късно консулският служител споменава, че няколко седмици преди инцидента е забелязал подозрителен висок мъж със солидно телосложение да се разхожда из жилищния комплекс, където живеят консулските служители, и да снима района. Дипломатът попитал какво прави, а мъжът отговорил нещо със силен акцент и се оттеглил.

По-късно пострадалият разпознава на снимката служителя на ГРУ Егор Гордиенко. „Да, това е той, и сега настръхвам, когато гледам тази снимка“, казва той, след като вижда снимката. Това се оказва първото, но не и единственото „съвпадение“, което журналистите регистрират.

Така например странните инциденти със служители на американските консулства в Китай започват след ралито „Пътят на коприната“ през 2016 г., чийто маршрут минава от Казан през страните от Централна Азия до Китай. Журналистите смятат, че това събитие е било използвано като прикритие за прехвърляне на агенти на ГРУ, транспортиране на товари и легализиране на работа в чужбина.

По-специално, организаторът на тези ралита, Булат Янборис, е бил в постоянна връзка с всички ключови членове на групата 29155 и е посетил Китай през май 2016 г., за да се подготви за събитието. Интересно е, че година по-рано той също пътува до България по същото време като същите „Горшков“ и „Федотов“ в навечерието на отравянето с „Новичок“ на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев.

От 2017 г. насам има все повече американци, които съобщават за изненадващи здравословни инциденти. През лятото на 2017 г. в Гуанджоу се появяват няколко жертви наведнъж. Тогава Държавният департамент на САЩ трябва да евакуира повече от десет служители от консулството. В Пекин през 2017 г. също са наблюдавани подобни инциденти.

През 2021 г. подобен инцидент се случва и в Тбилиси. Тогава съпругата на американски дипломат пострадва от „хаванския синдром“. Същия ден, когато внезапно се почувствала зле в апартамента им, тя забелязва на улицата странен автомобил, който не била виждала преди, и го снима. Вижда, че до колата стои висок, русокос мъж със стройно телосложение. След инцидента жената трябвало да се подложи на сложна операция заради много рядко заболяване, което може да бъде само вродено. В такъв случай обаче симптомите му биха се проявили много по-рано.

Журналистите на The Insider установяват, че по странно стечение на обстоятелствата в този момент в Грузия се намират служители на ГРУ от подразделение 29155. Става дума за председателя на подразделение 29155 генерал Андрей Аверянов, който е бил придружен от сина си Алберт Аверянов. Последният още тогава е служил в подразделението на баща си и като студент през 2017-2018 г. е „интерниран“ в Женева под надзора на гореспоменатия Егор Гордиенко. Когато на жената е показана снимка на Алберт Аверянов, тя веднага го разпознава.

Журналистите отбелязват, че служителите на група 29155 предпочитат да не летят директно до страната на местоназначение, така че операциите да бъдат по-трудно проследени чрез полетите. Въпреки това проявите на „хаванския синдром“ винаги съвпадат с техните заминавания от Русия. Сред жертвите по-специално са служителите на ЦРУ на САЩ. При повечето от тях са диагностицирани дисфункция на невронната мрежа и трайна дисавтономия вследствие на мозъчни увреждания.

Според разследването конспирацията на ГРУ е провалена от счетоводния отдел.

През 2019 г. заместникът на Аверянов, полковникът от ГРУ Иван Терентиев, който не е просто шпионин, а висококвалифициран военен инженер, е трябвало публично да обясни произхода на 100 000 рубли за работа във Фонда за перспективни изследвания, който разработва и създава иновативни технологии във военната сфера. Дирекцията за борба с корупцията поиска подробен отчет за това каква е била същността на тази работа. Оказа се, че Иван Терентиев е предал на Фондацията „индивидуален труд“, озаглавен „Потенциални възможности на несмъртоносни акустични оръжия при военни (бойни) действия в града“.

Журналистите отбелязват, че не е известно какъв вид „акустично оръжие“ е разработвал Терентиев. Ако обаче става дума за оръжие, използващо звукови вълни, то би могло да бъде инфразвуково оръжие с голям обсег, предназначено да предизвика паника у противника, или вълни от звуковия спектър, които имат заглушаващ ефект.

„Едва ли би могло да бъде бързо поглъщащ се или разсейващ се ултразвук. Но оръжието може да е било наречено акустично по друга причина: микровълновото излъчване от човешкото ухо може при определени условия да се превърне в акустичен сигнал (ефектът на Фрей). Именно този ефект вероятно е настъпил в случая с „Хаванския синдром“, – се посочва в материала.

Авторите отбелязват, че „Хаванският синдром“ – толкова необичайно явление, че дълго време изследователите като цяло се съмняват, че е реално, и приписват всичко на психосоматичните разстройства. Но с течение на времето данните стават толкова много, че е невъзможно да се отрече съществуването на този феномен – от стотици оплаквания са установени няколко десетки добре проверени случая, при които е констатирано специфично мозъчно увреждане.

„Електромагнитната енергия, особено импулсните сигнали в радиочестотния диапазон, правдоподобно обяснява основните характеристики, въпреки че остават някои бели петна. С помощта на неконвенционални антени и техники сигналите биха могли да се разпространяват на десетки или стотици метри във въздуха с малки загуби и, с известни загуби, дължащи се на повечето строителни материали. … Външен електромагнитен или акустичен стимул, независимо от честотата, може да достигне до вътрешното ухо и други части на мозъка, които експертната група оцени като играещи ключова роля в причиняването и повлияването на симптомите. „Външният слухов канал може да действа като вълновод, насочващ външната енергия към вътрешното ухо и мозъка“, се казва в заключенията на експертната група по Хаванския синдром.

Журналистите отбелязват, че е трудно да се разбере защо Кремъл би имал нужда от подобни атаки. Въпреки това след масовите такива случаи много служители на дипломатически агенции отказват да работят на руската страна, осъзнавайки, че могат да станат инвалиди и дори да не получат подходяща помощ. Самите потърпевши казват, че ако властите на Съединените щати не реагират на тези инциденти, те ще продължат с пълна сила.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.