Кои са днешните активисти за климата? Развенчаване на 3 големи мита в Месеца на Земята

Активисти заливат със супа „Мона Лиза“ в Лувъра. Снимка: видеокадър
В началото на април – Месеца на Земята 2024 г., активисти за климата по целия свят планират митинги и други събития през следващите седмици, за да привлекат вниманието към нарастващите заплахи, породени от изменението на климата

Много от тези демонстрации ще се съсредоточат върху това какво може да направи човечеството, за да спре да допринася за вредите. Но докато активистите разпространяват ужасяващите заключения на учените, вероятно ще видите поддръжници на изкопаемите горива да ги атакуват в социалните медии и по телевизията, коментира Дана Р. Фишър в The Conversation.

Лесно е да попаднем в капана на митовете за климатичния активизъм, особено в днешната поляризирана политическа среда. Затова нека отделим малко време, за да проучим истината за три от големите митове, които се разказват за климатичния активизъм и движението за климата днес.

Мит 1: Активистите за климата са само млади хора

Медиите са склонни да фокусират по-голямата част от вниманието си върху младите хора в движението за климата, включително тези, които са вдъхновени от училищните стачки за климата на Грета Тунберг, международните „Петъци за бъдещето“ или Движението „Изгрев“, което се фокусира върху действията за климата в САЩ.

Независимо от това, значителна част от активното движение за климата днес се състои от по-възрастни хора, включително тези, които се наричат „баби за климата“ и „бунтът на люлеещия се стол“.

Точно както младите хора имат изявени лидери в областта на климата, много от тези по-възрастни активисти са били вдъхновени да се включат от дългогодишни активисти като Джейн Фонда и Бил Маккибен и групата, която Маккибен основава специално за мобилизиране на по-възрастните американци: ThirdAct. Както установиха моите проучвания, тези по-зрели активисти са участвали в движенията за граждански права и антивоенните движения, както и в по-ранните вълни на екологичното движение.

През последните 25 години изследвах многобройни вълни от активисти, участващи в демонстрации и протести, за да разбера кои са те и какво ги мотивира да участват в активизма. Новата ми книга „Да спасим себе си: От климатичните шокове до климатичните действия“ обединява тези резултати, за да разберем как движението за климата се е развило заедно с климатичната криза.

Когато анкетирах участниците в Марша за прекратяване на използването на изкопаеми горива, който събра 75 000 души в Ню Йорк през септември 2023 г., една четвърт от тълпата беше на 53 или повече години. По време на много по-малка демонстрация, насочена към вечерята на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом през април 2023 г., установих, че средната възраст на активистите е 52 години, а една четвърт от тях са на 69 или повече години.

Мит 2: Активистите за климата се занимават предимно със заливане със супа и прекъсване на събития

Макар че активистите, упражняващи гражданско неподчинение, като например заливане със супа на известни картини или прекъсване на спортни събития, получават лъвския пай от медийното внимание, движението за климата включва широк спектър от активисти, загрижени за околната среда, които използват широк спектър от тактики.

Активистите работят активно за избирането на кандидати, загрижени за климата, оказват натиск върху корпорациите да намалят емисиите си, насърчават училищата и общините да преминат към електрически автобуси и правят общностите на първа линия по-устойчиви на климатични сътресения, наред с много други усилия за забавяне на изменението на климата.

Много активисти са ангажирани с утвърдени организации, като 350.org, Фонда за защита на околната среда и Гражданското лоби за климата. Тяхната численост – само Фонда за защита на околната среда (EDF) твърди, че има 3 милиона поддръжници – и финансовата им мощ може да им даде силен глас.

Други участват в по-малко официални групи, които съставляват радикалния фланг, като Extinction Rebellion и Climate Defiance. Въпреки че тези фракции на движението не са непременно съгласни с пътя към социална промяна, те споделят една и съща мисия: да се сложи край на климатичната криза.

Мит 3: Конфронтационният активизъм за климата не работи

През последните месеци протестиращите заливаха със супа Мона Лиза, изсипваха розов прах върху Конституцията на САЩ и прекъсваха шоу на Бродуей, наред с други събития. Тези конфронтационни действия по принцип не са популярни, но и радикалните тактики на по-ранните социални движения също не са били популярни.

През 1961 г. 61 % от населението на САЩ не одобряваше движението Freedom Riders, което пътуваше с междущатски автобуси в Юга, за да се противопостави на сегрегацията. А 57 % смятат, че седящите стачки в бюфетите и на други места, където на чернокожите американци е било отказвано обслужване, са навредили на Движението за граждански права. В ретроспективен план проучванията показват колко важни са били тези усилия за успеха на Движението за граждански права.

Ненасилственото гражданско неподчинение в движението за климата също играе важна роля за популяризиране на изменението на климата в медиите и в съзнанието на хората.

Въпреки че радикалното крило на движението за климата не е особено популярно сред широката общественост, няма доказателства, че то отблъсква другите активисти на движението. Всъщност има основания да се смята, че конфронтационните действия могат да помогнат за мобилизирането на симпатизанти, които да подкрепят по-умерените усилия на движението за климата.

Когато попитах участниците в Марша за прекратяване на използването на изкопаеми горива през 2023 г. дали подкрепят групите за борба с изменението на климата, които извършват ненасилствено гражданско неподчинение, нито един от анкетираните не съобщи, че не одобрява тези групи и техните действия.

Въздействието на усилията на тези активисти надхвърля и медийното отразяване. Например, когато президентът Джо Байдън обяви решението си да спре одобряването на износа на втечнен природен газ през януари 2024 г., той спомена активистите за климата: „Ще се вслушаме в призивите на младите хора и общностите на първа линия, които използват гласа си, за да изискват действия от тези, които имат властта да действат.“

Митовете за изменението на климата често се разпространяват, за да се опитат да забавят усилията за справяне с изменението на климата, и често се финансират от интересите на производителите на изкопаеми горива. Но това не спира активистите за климата, които, подобно на останалата част от света, преживяват климатичните промени и се чувстват отговорни да говорят открито.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.