Прогноза „безоблачно“ за управлението на Медведев

Дмитрий Медведев полага клетва като трети президент на Русия. Наследникът на Путин застава начело на държавата без особени проблеми и с широката подкрепа на политическите партии и на руснаците. Снимка: Ройтерс

Дмитрий Медведев положи клетва като нов държавен глава на Руската федерация. От „избран“ президент той се превърна в „действащ“. Събитието безспорно е важно, но едва ли тъкмо оттук започва политическата дейност на бившия първи вицепремиер в новото му качество. Наистина, по време на цялата предизборна кампания той изразяваше отношението си към партиите и към политическата конфигурация в Русия твърде пестеливо. Затова пък партиите и най-значимите обществени движения побързаха да формулират собствени позиции спрямо него. В крайна сметка Медведев стана „действащ“ политик, още преди да е направил някакви стъпки.

Ако обаче това стане необходимо, съответните стъпки най-вероятно ще бъдат посрещнати съвсем доброжелателно. Стрелката на политическия барометър сочи „ясно време“, благоприятно за Дмитрий Медведев за разлика от „климата“, в който започна президентската си служба неговият предшественик.

На първо място, партията „Единна Русия“ (ЕР), която го издигна, има мнозинство не само в Държавната дума, но и в руското общество. Както информира фондът „Обществено мнение“, рейтингът на „единните“ от месеци се движи между 52 и 54 на сто. И Медведев може да разчита на пълната им подкрепа. Не на последно място и за това, че на последния конгрес на ЕР Владимир Путин беше избран за председател на партията.

От друга страна, не бива да надценяваме влиянието на ЕР. Прогнозите за формиране на партийно правителство и версиите, че има тенденция президентската република да се превърне в парламентарна, са по-скоро добри пожелания на техните автори. Първо, Владимир Путин далеч не случайно изтъкна няколко пъти, че Руската федерация е държава с президентска форма на управление. Второ, както показа времето, при подбора на сътрудници той изобщо не е склонен да се ръководи от партийната принадлежност вместо от деловите им качества.

„Единна Русия“ обаче безспорно ще осигури на Дмитрий Медведев стабилния политически стил, необходим за планираните от него реформи. Още повече че ЕР създаде в състава си дискусионни клубове (т.е. фракции) и така окончателно придоби формата на политическа партия с центристка идеология.

Освен това, в навечерието на първомайските празници заместник-секретарят на президиума на генералния съвет на ЕР Олег Морозов заяви, че партията смята да заеме не само центъра и десния фланг на политическия строй, но вече си запазва и места, разположени вляво. „Не изключвам един ден от недрата на „Единна Русия“ да се появи социалдемократическата партия”, каза Морозов, а той не е от хората, които си позволяват прибързани изказвания.

Това окончателно разбива на пух и прах надеждите на „Справедлива Русия“ да получи мечтаното звание „партия номер две“. Нейната опозиционност и „третият социализъм“, който обеща да построи Сергей Миронов, засега будят у политолозите само иронични

Лидерът на прокремълската партия “Справедлива Русия” Сергей Миронов произнася реч на конгреса на партията в Москва пред портрета на новия президент на страната. Снимка: Ройтерс

усмивки. Общото им мнение беше изразено от председателя на директорския борд на „Бакстер груп“ Дмитрий Гусев, според когото „там няма и няма да има нищо сериозно – поне засега“. При всяко положение „Справедлива Русия“ има 3 процента привърженици сред електората (по данни на фонд „Обществено мнение“) и новият президент не може да очаква от нея особени пречки, нито осезаема подкрепа.

Никакво противодействие не се очаква естествено и от друг „опозиционер“ – Либерално-демократическата партия на Русия. Обширният набор от гръмки призиви на Владимир Жириновски се свежда до краткия лозунг „С Кремъл – навеки“. Прочее към активите на Дмитрий Медведев вероятно трябва да добавим и 7-те процента либерални демократи.

Ще споменем и „десницата“, колкото за очи. Серията от провали на местни и федерални избори заради разочарованието от Съюза на десните сили и от „Яблоко“ я изключи от състава на играчите, които имат сериозно влияние върху политическия живот в страната. Рейтингът на Съюза на десните сили не може да се откъсне от нулата, а този на „Яблоко“ в най-добрия случай стига един процент. Но и техните лидери, водели тъй активна борба срещу „режима“, засега не бързат да правят резки изявления спрямо Медведев – надяват се да установят ако не добри, то поне конструктивни отношения с новата администрация в Кремъл. В момента са взели почивка до конгресите, насрочени през лятото.

Същата тактика използват и други „нулеви“ фактори като Демократическата партия на Русия и „Гражданска сила“. Като оставим настрана, че последната лансира издигането на Медведев за кандидат-президент.

Единствено Комунистическата партия на Руската федерация обещава да остане твърда опозиция на властта. Генадий Зюганов неведнъж се е изказвал в този дух. Трябва обаче да признаем, че винаги е оставял вратата отворена като сигнал, че е готов за сътрудничество по някои проблеми. Въпросът е само дали Дмитрий Медведев ще има нужда от подобен временен съюзник. Всичко зависи от реакцията на хората в Русия срещу неспирното поскъпване. Ако усилията то да бъде спряно останат без резултат, комунистите може да използват умението си да контактуват с редовите избиратели и да добавят още доста привърженици към сегашните си 12 на сто. Съответно политическата им тежест ще нарасне дотам, че другите да се съобразяват с тях.

И накрая, извънсистемната опозиция, представена от Обединения граждански фронт, Руския народно-демократически съюз, забранената Националболшевишка партия, Движението срещу нелегалната имиграция и от множество други партии, съюзи и движения – джуджета. В момента тя съществува предимно виртуално, без да представлява никого и без да предлага нещо конкретно. Дори Ирина Хакамада, едновремешна кръстница на „Другата Русия“, беше принудена да признае, че „избирателите просто не разбират какво всъщност иска и може да предложи опозицията“.

В обществото доминира нагласата „нека изчакаме да видим какво ще стане“. Рейтингът на Дмитрий Медведев днес сочи 23 на сто доверие (според проучване на ФОМ сред 3000 анкетирани в 200 селища от 63 субекта на Руската федерация). Почти двойно по-нисък е от този на Владимир Путин. Точно половината хора в Русия обаче внимателно следят първите му стъпки и с наближаването на церемонията по встъпване в длъжност броят им растеше. Според ФОМ 37 на сто от запитаните имат твърде доброжелателно отношение към Медведев. И днес зависи само от него как ще се разпределят след няколко месеца привържениците и опонентите му.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.