Фармацевти протестират. А защо продавате скъпо и пробутвате ментета?

Фармацевтите скочиха – в парламента се пече закон, който маха изискването аптека да може да притежава само фармацевт. Това удряло малките аптеки, щели да дойдат големи вериги и да вземат хляба на фармацевтите. Добре ли е това или зле?
Тук най-важна е гледната точка на потребителя. Сега на него му продават лекарства на надути цени. Някои западни лекарства у нас са 20-30% по-скъпи отколкото в Европа. Търговци на едро и на дребно надуват цените.
Второ – пълно е с лекарства менте. Уж добросъвестните фармацевти, които си защитават професията, лъжат народа с фалшиви лекарства. И много добре знаят какво правят. Те са най-наясно кое лекарство е със съмнителен произход, кое е доказан фалшификат и кое – истинско. Но лъжат хората. Така че няма защо да им съчувстваме.
И най-накрая – всички аптеки са затрупани с камари от чудодейни лекарства, които всъщност не са лекарства, а т. нар. хранителни добавки. Екстракти от билки, от орлов нокът, от тигров зъб и какви ли не бабини деветини. Върви страшна търговия, в която активно участват същите тези фармацевти, за да пълнят гушата. И по телевизията текат нон стоп реклами на тия пенкилер илачи, с които лъжат хората.
И още – по телевизията и по плакатите на улицата рекламират дори лекарства, които са с лекарско предписание, въпреки забраните. Ей тъй, да си пийваш за здраве например лекарство за язва, което ти блокира отделянето на стомашни сокове. Сериозно лекарство, което само лекари дават при тежки случаи. А го рекламират го като невинно хапче против киселини. И алъш-веришът по аптеките върви.
Казват, че лобитата в парламента ще оставят ограничението в закона и фармацевтите ще победят, въпреки изискването на ЕС за либерализъм. За кого ще е тая победа? Не за потребителя.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.