Израел е по-силен от несгодите си

Израелският министър-председател Ехуд Олмерт се качва на подиума, за да изнесе реч на церемонията в чест на загиналите израелски войници в Йерусалим. Израел отбеляза Деня на независимостта въпреки разследването за корупция в правителството. Снимка: Ройтерс

В седмиците, предшествали публикуването на новите подозрения срещу премиера, изглеждаше, че Израел върви към мирно споразумение с палестинците и може би със Сирия. Сега е много трудно да се повярва, че едно правителство в процес да бъде разпуснато, може да носи този товар върху раменете си. В Деня на независимостта всеобщата ангажираност на страната с корупцията в правителството определя националното настроение повече от която и да е церемония и празненство.

aarez-logo.jpgЧестването на 60-ия юбилей е съпътствано с лош вкус и не е съвпадение, че се прави при медийно затъмнение заради нуждите на разследването на премиера. Няколко дни преди празника Аркадий Гайдамак купи половината Партия на пенсионерите и в същото време беше решено да се повдигнат обвинения срещу бившия финансов министър Абрахам Хирчсон за присвояване на обществени средства. Когато полицията твърди, че отменянето на заповедта за разследването на премиера в Деня на паметта ще помрачи паметта на загиналите, това звучи като смесване на въпроси, което само по себе си подкопава публичните дискусии.

Тази година Денят на независимостта беше честван от израелците както всеки път – без да обръщат внимание на разследването за корупция, защото гордостта от успеха на ционисткото начинание все още бие в сърцата им. Едно правителство, дали повече или по-малко корумпирано, е временно и заменимо, докато демокрацията продължава да живее. В този смисъл Израел все още служи за пример и модел за много страни-ветерани.

Правителство, което ще бъде разпуснато, не може да се очаква да донесе мир, но очевидно историческите процеси в региона и света са по-силни дори от него. Изолацията на Хамас, което все още иска да унищожи Израел, световната кампания срещу иранската ядрена програма, мирните преговори с умереното крило на палестинския народ, който иска да създаде независима държава до Израел и да живее с нея в сътрудничество и мир, сигналите за мир от Сирия, които срещнаха положителен отговор от израелска страна, както и нова американска администрация, която може да даде тласък за мир със Сирия (нещо, което настоящата администрация отказва да направи) – всичко това събужда надеждата, че държавата Израел е по-силна от несгодите си.

Това, изглежда, ще бъде година на възможности, като се има предвид, че всички кандидати за премиери, и от ляво, и от дясно, и всички кандидати за президент на САЩ, и от ляво, и от дясно, са за мир със Сирия на цената на изтегляне от Голанските възвишения и демилитаризация. Съществуването на стабилно растяща група от умерени арабски страни, разбирането, че Иран и Хамас са заплаха за тях и не само за Израел, вдъхва нова надежда в опита за постигане на мир в региона.

Аспирациите на повечето израелци за мир днес срещат истинско разбиране в арабския свят, чиято позиция вече не зависи само от състава на едно или друго правителство в Израел. Ако предизвикателството бъде прието и от двете страни, най-накрая ще видим същия онзи нов Близък изток, който президентът оцени толкова високо.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.