МТел пречи на прехвърлянето на номерата? А в Комисията за регулиране откъде си получават заплатите?

МТел създава пречки на свои клиенти, които искат да се прехвърлят към друг оператор, се разбира от жалба до Комисията за регулиране на съобщенията от страна на Глобул.

От Вивател също имат данни, че МТел пречат на клиенти, които искат да се махнат от тях. Но още събират данни и тогава ще подадат жалба.

Хватките на МТел са, че размотава клиентите си, които искат да се махнат, увещава ги дълго да не се отказват, в офисите им обясняват, че няма бланки с удостоверение за прехвърляне към други оператори.
Като всяка българска простотия, трябва да ти издадат удостоверение. Не е достатъчно да заявиш, че искаш да се прехвърлиш и да се подпишеш.

Същевременно МТел се хвалят, че те са единствените печеливши от преносимостта на номерата – при тях идвали клиенти от други оператори. Бегла справка по офисите на операторите показва обаче, че най-много искат да бягат именно от МТел.

Тези номера се очакваха. МТел дълго време обясняваше, че не може технически да се въведе преносимостта и тя беше отложена с около 2 години. Накрая беше измислена и такава усложнена процедура за прехвърляне към друг оператор, че да не може лесно клиент на МТел, примерно, да се измъкне от лапите му.

Като се знаят традиционно високите цени на мобилните услуги в България (по-високи отколкото в повечето западноевропейски страни), тези хватки са чист рекет – да те хванат веднъж с договор и да те дерат до кожа. По какво българските мобилни оператори се различават от някогашните ВИС 2 и СИК?

Вместо Комисията за регулиране на съобщенията да опердаши операторите, тя сякаш им слугува. Безобразните цени за свързаност (БТК – мобилен телефони и обратно) комисията ги търпеше години наред.

Вместо да пусне търг за четвърти мобилен оператор, което може да свали цените, новият шеф на комисията се изказа, че МТел също можел да участва в такъв търг. Егати простотията – Комисията за регулиране на съобщенията се загрижила да укрепва монопола на монополиста на пазара. Тия държавни храненици дали не са на две заплати – едната им я плаща данъкоплатеца, а друга си докарват сами, както могат?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.