Естония ще учи НАТО как се води кибервойна

Най-малката страна членка на НАТО Естония ще учи големите европейски сили как се води Интернет война. В сряда в Талин ще бъде открит център за превъзходство на НАТО, в който ще работят водещите експерти в сферата на киберзащитата. Снимка: Ройтерс

Преди четири години Естония стана най-малката страна, присъединила се към НАТО след 1949 година, като увеличи броя на военнослужещите в алианса с около 0,1 процента. В сряда малката балтийска държава с население от 1,3 милиона души възнамерява да докаже, че размерът не винаги има значение, като въведе НАТО в света на Интернет-войната. „Естония превъзхожда много други държави в тази област, така че другите страни могат да изпратят там хора за обучение“, заяви експерт по новите форми на война към алианса, обяснявайки защо най-малката новоприсъединена членка на Северноатлантическия съюз се превърна в най-ценния му актив.

Преди година руски хакери направиха няколко координирани опити да разбият уебсайтовете на естонски министерства и банки. Целта беше да накажат страната за преместването на паметник на съветската армия. По ирония на съдбата резултатът от атаките беше, че киберзащитата се превърна в основен приоритет на естонския отбранителен апарат, а успешната съпротива на Талин срещу атаките му спечели световно признание в областта на киберотбраната. „Още през 2004 година Естония предложи за първи път идеята да се създаде център за киберотбрана. Ако не бяха Интернет атаките от миналата година, едва ли днес толкова много страни щяха да проявят интерес“, коментира естонски дипломат.

На церемонията в сряда Естония ще подпише споразумение с още шест страни членки на НАТО – Германия, Италия, Испания, Словакия, Литва и Латвия – за преустройване на щабквартирата за киберотбрана в Талин в „център за превъзходство на НАТО“. В него ще работят експерти от тези страни и САЩ, и ще изучават всички аспекти на кибервойната. Официално одобреният център няма да бъде под командването на НАТО, тъй като правилата на съюза по отношение на разпределението на отговорностите между страните членки и централното ръководство са много строги. На практика обаче той ще приближи алианса с една крачка към разрешаването на жизненоважния въпрос как да защити своите базирани в Интернет информационни ресурси – от правителствени комуникации и военни тайни до лично банкиране и имейли – срещу хакерски атаки.

Преди една година преместването на Бронзовия войник от центъра на Талин на Военното гробище предизвика протести и доведе до първата кибервойна в Европа. Руските хакери атакуваха уебсайтовете на десетки естонски министерства и банки. Снимка: Ройтерс

Наистина, мисията на центъра далеч надхвърля работата само в полза на седемте страни по споразумението. Той цели „подобряване на колективната способност на НАТО и нейните членки за киберзащита“, се казва в документ, който приканва и другите страни от алианса да се възползват от услугата. На практика със споразумението, което ще бъде подписано в сряда, петнадесет експерти от подписващите страни и САЩ ще се установят в Талин, за да работят с още петнадесет естонски колеги по основни въпроси на киберотбраната. В естонската щабквартира за уеб отбрана те ще обсъждат как НАТО трябва да реагира на Интернет атаки, как да обучи ново поколение кибервоини и как да се справя с новите заплахи. Освен това експертите ще обсъждат какви поуки могат да си извлекат членките на НАТО от минали конфликти – въпрос, който много хора след кибервойната от 2007 година разглеждат като специалност на Естония.

Наистина, въпреки че Естония повдигна въпроса за киберотбраната съвсем скоро след присъединяването си към Северноатлантическия договор, членове на алианса от тежка категория като САЩ, Германия, Италия и Испания решиха да подкрепят проекта едва след хакерските атаки от лятото на 2007 година. Тяхното участие в изграждането на центъра за киберотбрана придава на Естония много по-голямо значение в сравнение с традиционни съюзници като Полша и другите две балтийски страни. Освен това участието им е най-яркият пример за това, как дори най-малките и най-новите членове на НАТО се учат да използват алианса за нуждите на своята отбрана и как в замяна той използва техните умения, за да заздрави собствената си отбрана.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.