Ако Буш помоли, ще намали ли Саудитска Арабия цената на петрола?

Американският президент Джордж Буш пие кафе с краля на Саудитска Арабия Абдула при посещението си страната през януари тази година. При предстоящата визита Буш ще моли за намаление на цените на бензина, за да спаси САЩ от рецесия. Снимка: Ройтерс

Когато американският президент Джордж Буш помоли Саудитска Арабия да помогне да се понижат цените на петрола при посещението си в Рияд тази седмица, най-вероятно ще трябва да се задоволи с не повече от усмивка и ръкостискане. Поводът за визитата е 75-ата годишнина от отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, в които през последното десетилетие се появиха пукнатини.
Цените на петрола продължават да се покачват до рекордни стойности и заплашват да вкарат американската икономика в рецесия. А за американските гласоподаватели, които ще трябва да изберат приемник на Буш в тазгодишните президентски избори, икономическите въпроси са от първостепенно значение.
Буш планира среща със саудитския крал Абдула в частното му имение в петък по случай годишнината. Преди визитата си в Рияд той ще се отбие в Израел, за да отбележи 60-ия юбилей на еврейската държава, и в Египет, където ще разговаря с палестински лидери.
Петролът, Ирак, Иран и палестинско-израелските мирни усилия оглавяват дневния ред на срещата между Буш и крал Абдула, които се опитват да изгладят американско-саудитските отношения, влошени след атаките от 11 септември 2001 г. и водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. Както Саудитска Арабия, така и САЩ смятат Ал Каида за заплаха. Но 15 от 19-те похитители от 11 септември са от саудитски произход, както и самият лидер на Ал Каида Осама бин Ладен, който опетни имиджа на Саудитска Арабия в очите на американската общественост.
Инвазията в Ирак, въпреки голямата опозиция на Саудитска Арабия, допълнително засили напрежението и настрои саудитската общественост срещу САЩ. „Тук има странно разногласие. Имаме признание от страна на правителствата на двете страни, че това са много важни отношения, каза Час Фриймън, председател на Съвета за Близкоизточна политика. Но и в двата случая обществеността е настроена крайно отрицателно. Саудитска Арабия е успешно охулвана в американската политика, а САЩ са изключително непопулярни в Саудитска Арабия“, допълва Фриймън, бивш американски посланик в Рияд.
Съветникът по национална сигурност в Белия дом Стивън Хадли настоява, че американско-саудитските отношения са „в много добра форма“ въпреки сътресенията заради войната в Ирак. САЩ искат Саудитска Арабия и други арабски страни да подобрят отношенията си с Ирак. „Бихме искали те да окажат по-голяма дипломатическа подкрепа на Ирак и да прегърнат страната като част от арабското семейство. По този въпрос те не са отишли толкова далеч, колкото бихме искали“, каза Хадли.

ГОСПОДСТВОТО НА ИРАН

САЩ и Саудитска Арабия искат да ограничат нарастващото влияние на Иран в региона. „Повечето саудитци смятат, че господството на Иран в региона идва в резултат на американската политика, с други думи САЩ окупират Ирак във военно отношение, а Иран го окупира политически“, каза Фриймън. Ирак има водено от шиити правителство, а Иран е управляван от същото течение в исляма. Управниците на Саудитска Арабия и други арабски страни обаче са сунити.

Шофьор на такси зарежда бензин в Манхатън. Цената на петрола е от първостепенно значение за американските гласоподаватели, които тази година ще трябва да изберат приемник на Буш. Снимка: Ройтерс

Въпреки близките лични отношения между Буш, вицепрезидента Дик Чейни, крал Абдула и други саудитски служители, пукнатините в американско-саудитските отношения предстоят да бъдат запълнени. Но връзките, установени преди десетилетия в областта на енергетиката и сигурността, ще продължат и в идните години, независимо от това кой ще наследи Буш през януари, твърдят анализатори. „Това са отношения, които датират от времето на Франклин Делано Рузвелт“, казва Грегъри Гоуз, директор на програмата за Близкоизточни изследвания към Върмонтския университет. Рузвелт беше президент на САЩ от 1933 до 1945 г. „Отношенията процъфтяха след петролното ембарго от 1973 г. и първата петролна революция, както при демократи, така и при републиканци“, допълва той.
При последната си визита в Саудитска Арабия през януари Буш призова ОПЕК да увеличи продукцията, но молбата му не беше чута, а цените на петрола скочиха оттогава с над 30 долара до рекордните 126 долара за барел. Очакваше се той отново да прикани ОПЕК да увеличи производството си. Но според анализатори молбата ще е до голяма степен символична, с цел да покаже на американския народ, че президентът се опитва да направи нещо във връзка с високите цени на петрола, отколкото основаваща се на каквато и да е надежда, че може да доведе до действия на Саудитска Арабия и ОПЕК.
Кралството е най-големият износител на петрол в света, а следващата среща на ОПЕК за определяне на политиката на петролен експорт е насрочена за септември. „При условие, че първия път не стана, не виждам как сега ще се получи“, казва Робърт Ибел, високопоставен съветник по енергетиката към Центъра за стратегически и международни науки. Какво ще получи президентът? „Само усмивки и ръкостискане, не повече“, твърди Ибел.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.