Как Испания внася питейна вода, за да бори сушата

Танкерът Sichem Defender в пристанището на Барселона, където достави първата пратка питейна вода за града. Испанското правителство започна доставки на вода и отби водите на река Ебро, за да реши проблема със сушата в региона. Снимка: Ройтерс

На 15 май един танкер от Марсилия акостира на специално оборудван док в натовареното пристанище на Барселона, беше свързан с нова тръба и започна да разтоварва течност, която е жизненоважна за живота на града. Корабът обаче не превозваше петрол или петролни продукти. Това беше първата от много доставки на питейна вода, които са част от програмата за утоляване на жаждата на този измъчван от суша град. Други предложения, като противоречивия план да се доставя вода от река Ебро, изправи каталунската столица срещу фермерите и срещу другите градове, като загатна леко за войните за вода, които някои предричат и които през следващите години щели да засегнат големи региони на планетата.

В резултат от климатичните промени Испания е в хватката на най-лошата суша от един век насам – общото количество на валежите през тази година например е с 40 на сто по-малко отколкото средното за този период, а водохранилищата на страната са пълни на около 30 процента. Запасите, които черпи Барселона, са попълнени едва на 20 процента, и без значителни валежи доставките на питейна вода ще бъдат спрени през октомври. “В криза сме, казва Хуан Арменгол, професор по екология в Университета на Барселона. А не можем да оставим 5,5 млн. души в криза. Правителството трябва да хване бика за рогата.”

Спешните мерки, предприети от местните власти, варират от спиране на душовете по плажовете на Барселона до изграждането на инсталация за обезсоляване на морската вода, която ще бъде завършена през 2009 г. Доставките обаче са временна мярка, която трябва да предотврати затрудненията във водоснабдяването на града през лятото. Каталунската агенция по водите договори пристигането на десет кораба за следващите шест месеца, които трябва да докарат вода от френското пристанище Марсилия и от испанските региони на Тарагона и Андалусия. Танкерите ще осигуряват около 28 милиона кубически метра вода всеки месец на обща стойност от 68 млн. долара.

Но доставянето на вода в Барселона откъдето и да е другаде в Испания предизвиква политическо напрежение във все по-ожадняващата страна. Пратката с вода от Тарагона например ще дойде от новоизкопани кладенци, които излагат на риск от осоляване подземните запаси и притесняват местните фермери. Членове на Съюза на селяните, селскостопанския синдикат на страната, протестираха в неделя като паркираха близо сто

Водните запаси на Испания са спаднали до 30 процента. Ако през следващите месеци не паднат значителни валежи, от октомври в Барселона ще трябва да бъде въведен режим на водата. Снимка: Ройтерс

трактора в центъра на региона и вдигнаха плакат, на който пишеше: “Полетата на Тарагона нямат нито една излишна капка.” Дори фермерите в северната част на града страдат от всепоглъщащата жажда на града. “Някои селяни в областта Тер вече получиха забрана за напояване, защото водата е нужна на Барселона, казва говорителят на Съюза на селяните Фелип Доменеш. А това може да съсипе цялата реколта.”

Но изходната точка за новите войни за водата на Испания може да се окаже планираното от Барселона отклоняване на най-голямата река в страната Ебро, което трябва да приключи през октомври. Социалистическото правителство на наскоро преизбрания министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро планира да построи тръбопровод край магистралата, който да транспортира отклонената вода от Ебро до северните части на Барселона. Но когато беше избран за пръв път през 2004 г., правителството на Сапатеро спря подобен план, подготвен от консервативната Популярна партия, който предвиждаше да се транспортира вода южно от Валенсия. Фактът, че правителството на Барселона е социалистическо, докато Валенсия се управлява от Популярната партия, доведе до подозрения в политическо фаворизиране. “Правителството ни унизи”, заяви Франсиско Кампс, регионален президент на Валенсия и член на Популярната партия.

Мурсия, друг крайбрежен регион, управляван от консерваторите, който щеше да спечели от първоначалния план, също е засегнат. “Барселона е голям град и икономиката му зависи от постоянните доставки на вода, така че това отклоняване на водата е напълно логично и необходимо, каза Антонио Серда, градски съветник, отговарящ за селското стопанство и за водите. Но Мурсия е един от най-важните селскостопански региони в Испания. Отбиването на водата ни е необходимо за икономиката ни. Така че ще бъде честно и ние да получим такова.”

Дебатът е толкова горещ, че правителството на Сапатеро отказва да нарече тръбопровода от Ебро за Барселона “отбиване”, а вместо това говори за “временно решение” или, когато е под натиск, за “мини-отбиване”.
“Спорът е изцяло политически, а можеше да бъде избегнат, казва професор Арменгол. Вместо това проблемът се превърна във война между областите.”

Скъпата вода, акостираща с кораби в Барселона, трябва малко да намали напрежението. “Това е временно решение, съгласява се кметът на Барселона. Но ме прави по-спокоен за шансовете ни да избегнем критичните обстоятелства.” Може би е така. Но то демонстрира и колко повече пари и политическа енергия трябва да бъдат изразходвани, за да се осигурят доставки на все по-оскъдния ресурс. А трудностите при водоснабдяването на населението в политически спокойните средиземноморски демокрации, каквато е Испания, вещаят неприятности за по-сухите и по-безнадеждни региони в света.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.