Герит Блуемендал, собственик на кофишоп: Пушете джойнт, вместо да пиете алкохол

Канабисът не е по-вреден от бургерите в Макдоналдс, казва холандецът

Герит свива цигара с марихуана от вида „Джак Хера“, кръстен на името на един от първите американци, дошли в Холандия да култивират качествена трева. Снимки: авторката

Герит Ян Тен Блуемендал (името му в превод звучи така – Георги Иванов от Долината на цветята) е един от шестте собственика на кофишоп „ДЕОС” (DEOS) в град Льоварден, Холандия. Завършил е холандски език и литература в Грьониген. По професия е библиотекар, но вече повече от 10 години се занимава с продажба на канабис в кофишоп. Роден е в източната част на Холандия, в град Хенгело. На 27 години се мести да живeе в Льоварден, където работи в градската библиотека. След време негов приятел му предлага да започнат официален бизнес с канабис и той се съгласява.
Ето какво разказа Герит Блуемендал за канабиса и кофишоповете в Холандия:

Започнах да се занимавам с този бизнес през 1994 година. Марихуана пуша от 18-годишна възраст, сега съм на 47 години. От 30 години пуша редовно по два-три джойнта на ден ( 2-3 цигари ), което не ми е попречило да завърша университет и да си гледам задълженията. Като бях по-малък в началото не казвах на родителите си, че пуша трева. Тогава и не беше толкова разпространено. След време, когато започнах този бизнес с кофишопа, родителите ми дойдоха да ме видят. Баща ми беше градинар и когато видя растенията, разбра, че канабисът е растение като доматите, по-скоро като билките, като ригана или босилека. Двамата с майка ми приеха работата ми съвсем нормално. Разбира се, имали сме сериозни разговори относно моята работа, но когато обясниш на хората за какво става въпрос в действителност, те са по-склонни да го приемат. Затова и аз отделям толкова време да разговарям с журналисти и с политици, за да им обясня какво всъщност е канабисът.

Свиване на цигара със смес от тютюн и марихуана. Снимки: авторката

Освен този кофишоп, ние държим отпред и още един магазин, където продаваме дрехи от коноп, лули, листчета за свиване и книги за тревата. Продаваме също нужните материали за отглеждане на трева – семена, специални торове, лампи. На горния етаж имаме магазин за отглеждане на канабис – grow shop. Там отглеждаме и продаваме малки растения. Друго си е, когато ти лично си отглеждаш стоката, която продаваш. Разбира се по закон не е разрешено да се отглеждат растения от канабис, но се знае, че ако отглеждаш по 4-5 растения в дома си за лична употреба, полицията няма да ти направи проблем.

Хората, които работят като продавачи в кофишопа, са на различни възрасти. Има продавачи на 47, на 51 години. Най-младият продавач е на 21 години. Трима студенти работят тук на почасова работа, а другите имат договори и работят по цял ден.
Освен канабис на грамаж, продаваме също предварително свит джойнт (pre-rolled joint). Цената му е 2.50 евро. В него слагаме най-често половин грам трева и го смесваме с тютюн. Имаме специален човек, който e назначен да свива джойнтовете. Той работи по 32 часа на седмица и през цялото време свива цигари с марихуана с помощта на една специална машина, която улеснява работата.

От 1 юли тази година в Холандия ще излезе закон, който ще забранява пушенето на тютюн на обществени места, кафета, барове, заведения, както и в кофишоповете. Това е европейски закон, който ще важи за всички страни от Европейския съюз. Тогава в кофишоповете няма да е позволено да се пуши тютюн, а само канабис. Това значи, че вече няма да може да смесваме тютюн в джойнтовете, а ще се се пушат цигари пълни само с марихуана. Ще са доста силни, но какво да се прави – закон (смее се).

Кофишоп „ДЕОС“ отвън. Снимки: авторката

Всички, които работят в кофишопа, пушат трева. Все пак трябва да можеш да даваш съвети и препоръки на клиентите относно стоката си. В противен случай ще е все едно в месарски магазин да работи човек, който е вегетарианец. Ще е малко странно, нали?!
Позволено им е да пушат когато са на работа, но умерено. Все пак трябва да могат да си вършат работата.

Ще ви разкажа как започна всичко с кофишоповете в Холандия и канабиса.
През 1920 година е приет „Закон за опиума”, който е имал за цел да регулира употребата на опиуми от китайското население в Амстердам. Това е закон за всички наркотици и в него се казва кои са позволени и кои не. През 1976 г. имаше промяна в този закон и се направи разграничение между „твърди” и „меки” наркотици. По това време имахме много проспериращо правителство. За първи път министър-председателят беше от социалдемократическата партия, а министърът на общественото здраве беше отговорен за промяната в този закон. В повечето страни за закона за наркотиците отговаря министерството на правосъдието, но в Холандия отговорността е поета от министерството на здравеопазването.

Това разграничение на наркотиците се направи, за да се намали вредата върху здравето. Управляващите казаха – да, добре, има наркотици като хероин, кокаин и амфетамини, които са много опасни за здравето, и те бяха поставени в първи лист като най-вредни и са забранени. А канабисът е поставен в друг „лист” като не толкова вреден наркотик, който се толерира. Най-малкото това не е наркотик, от който можеш да умреш. Другите наркотици причиняват много по-сериозни проблеми. Тази промяна в закона през 1976 г. вече позволяваше да носиш и употребяваш определено количество канабис, без да бъдеш преследван от закона или да плащаш наказателни глоби. Така вече можеше да се пуши спокойно.

Герит Ян Тен Блуемендал. Снимки: авторката

Преди да се появят първите кофишопове през 1980 година, съществуваха т.нар. „центрове за употреба на канабис” (using centers), където се събираха млади хора. Там се слушаше музика и много често се правеха дискусии на различни теми. В тези центрове идваше „домашният дилър” (house dealer), както наричахме тогава човека, който продаваше трева. Той винаги ходи с голям дълъг шлифер и когато го разкопчее, отвътре от горе до долу има най-различни видове пакетчета с марихуана. През средата на 80-те обаче, правителството затвори „центровете за употреба” и тогава „човекът с големия шлифер” започна да наема частни помещения и да си прави собствен магазин. Така кофишоповете започнаха да се появяват.

И така, първо промяната в закона, после „центрове за употреба” и ето ги днес кофишоповете, които са съвсем официални кафета.
Но за да отвориш кофишоп, трябва да попълниш много документи и да се съобразяваш с много правила и закони. Днес във всички страни в ЕС, за да започнеш какъвто и да е бизнес, трябва да се попълват много документи и да се отговаря на много изисквания. Сега ще ви покажа документите и лицензите ни за „ДЕОС” (носи папка с документи, с печати, правила).

Машинно свити цигари с тютюн и марихуана. Снимки: авторката

Машинно свити цигари с тютюн и марихуана. Снимки: авторкатаНа щанда отдолу са подредени цигари с различни видове марихуана, отгоре на рафта - хартийки за свиване на цигари. Снимки: авторкатаВ рамка са поставени образци от различни видове семена за канабис. Снимки: авторкатаИкони на стените в кофишоп в Льоварден. Снимки: авторкатаКлиент свива цигара с тютюн и марихуана. Снимки: авторкатаКартини в кофишопа "ДЕОС". Снимки: авторкатаПосетители чужденци в кофишопа "ДЕОС". Снимки: авторкатаЕдин от градинарите към кофишоп "ДЕОС", който се грижи за растенията, носи разсад с марихуана. Снимки: авторкатаМеню на различните дроги, включително гъби, които се продават в друг кофишоп в Льоварден. Снимки: авторкатаМарихуана "Смеещият се Буда", 12 евро 1 г. Снимки: авторкатаМарихуана "Еуфория", 10 евро 1 г. Снимки: авторкатаРуско знаменце с Ленин, от времето на комунизма, е закачено на стената в помещението, където се отглежда марихуана в "ДЕОС". На знамето пише "Колектив за комунистически труд". Снимки: авторката Посетител в кофишопа си свива цигара само от трева. Снимки: авторката Кофишоп "Релакс" в Льоварден. Снимки: авторкатаЕдин от продавачите в кофишопа "ДЕОС". Снимки: авторката На този щанд са подредени различни течни торове, приспособления и ръководства за отглеждане на марихуана. Снимки: авторката Марихуана в начална фаза на растеж. Снимки: авторката Кофишоп "Дъ Доорс" в Амстердам. Снимки: авторката  Украса в кофишоп "ДЕОС". Снимки: авторката Кофишоп "ДЕОС" отвън. Снимки: авторката Меню на марихуаната в кофишоп. Снимка: Бистра Величкова Посетители в "ДЕОС" пушат трева. Снимки: авторката Светеща реклама на кофишоп "Попай" в Амстердам. Снимки: авторката Кекс с трева в кофишоп "Попай" в Амстердам - 7 евро, малко висока цена, защото е в центъра. Снимки: авторкатаКофишоп в Льоварден. Снимки: авторкатаГотови цигари с джойнт на щанда в кофишоп в Льоварден. Снимки: авторкатаЕдин от хората в "ДЕОС", които отглеждат марихуаната на горния етаж на кофишопа. Занимава се това от 10 години. Тук е и магазина за продажба на различни материали за отглеждане на трева вкъщи. Снимки: авторкатаРазсад с марихуана "Уайт уидоу" (Бяла вдовица). Снимки: авторкатаБарът на кофишоп "ДЕОС". Снимки: авторката

Нашият кофишоп се възприема като кафе. За да отворим кофишоп, ние трябва да имаме разрешение от кмета на града да продаваме първо безалкохолни напитки – кафе, кола и след това трябва да имаме лиценз, т.нар. „толерантен документ”, който да ни позволява да продаваме и канабис. Кметът на града, представители от министерството на правосъдието и от полицията, решават кои хора могат да получат разрешително за отварянето на кофишоп и да продават канабис. След това, макар и да имаме това разрешително, има още множество правила, според които можем да продаваме канабис. Тези правила са записани в разрешителното, което на холандски се нарича „Хъдоуфен клавей”. Ако нарушиш някое от тези правила, ти загубваш това разрешително, а оттам и правото си да продваш канабис.
Например едно от правилата е, че е забранено да се продава алкохол в кофишопа, защото смесването на тези два вида наркотик (алкохолът също е наркотик) води до неблагоприятни реакции. Само в Амстердам все още съществуват „Хаш кафета”, където се продава и бира, и канабис.

Също е забранено да влизат лица под 18 години. Пет-шест пъти годишно от полицията идват да правят проверки, дали в кафето има лица под тази възраст. Ако има дори един клиент под 18 години, кафето се затваря за една седмица, взимат ти канабиса и впоследствие може и да го затворят завинаги.
Забранено е също да се рекламира канабисът. Не можем да сложим табелка отпред на кафето: „Най-добрата мароканска трева се продава в кофишоп „ДЕОС.” Това е забранено, но хората просто го знаят това и не е нужна реклама. Ако ние наистина продаваме много добра трева, новината ще се предаде от уста на уста и хората сами ще ни потърсят. Бизнесът с канабис е най-успешният бизнес, без да му се налага да използва каквато и да е реклама.

Друго правило е, че в кофишопа не ни е позволено да имаме марихуана повече от 500 грама. Също клиентите, когато купуват трева от нас, нямат право да купуват повече от 5 грама канабис наведнъж.
Друга забрана е, че нямаме право да отглеждаме марихуана. Това е малко противоречиво, защото, както ви казах, на горния етаж ние правим точно това.

Посетители в кофишоп „Класик рок кафе 420“ в Амстердам си свиват цигари с марихуана. Снимки: авторката

Това правило ние го наричаме „предната врата и задната врата в закона”. Можем да наречем нашия кофишоп „предната врата” – легалната страна, откъдето можеш да купиш много марихуана, защото ние продаваме наистина много и „задната врата” в закона, където се нарушава правилото за отглеждането на тревата. По някакъв начин е забранено, но в същото време се знае, че ако не се злоупотребява много, може да се нарушава това правило.

За този кофишоп имаме разрешително да продаваме само канабис. Нямаме право да продаваме гъби. В холандския закон пише, че продажбата на сухи гъби е забранена, но на пресни гъби е позволено. Наскоро правителството реши, че и продажбата на пресните гъби с наркотичен ефект трябва също да се забрани. Това се случи поради няколко инцидента в Амстердам. Една французойка беше яла гъби и се самоуби, като се хвърли през прозореца на един блок. Такива неприятни неща се случват главно с чуждите туристи, които не са много добре информирани за ефектите на наркотиците. Това не се случва с холандците, защото те знаят за какво става въпрос.

Случвало ми се е да дойдат туристи в кофишопа и да им прилошее след като пушат трева. Когато пушиш трева, кръвната ти захар намалява и ти спада кръвното. За да се оправиш, трябва да ядеш нещо сладко или да пиеш плодов сок и след 15 минути се оправяш. След два до четири часа ефектът ще е изчезнал напълно. Когато например си изморен, не си ял, или си пил алкохол, ако пушиш трева направо те „удря” и ти става много зле. Затова бих препоръчал да не се пие алкохол и едновременно с това да се пуши марихуана. То и затова алкохолът в кофишоповете е забранен.

В Холандия марихуаната не е легална, тя е толерирана. Официално имаме закон, с който марихуаната е забранена, което предотвратява проблемите с другите европейски страни. В Европейския съюз всички наркотици са забранени, в това число и канабисът. Нашия министър казва: „Добре, канабисът и при нас е забранен, но се толерира.” Така на политическо ниво няма проблеми, а на улицата си съществуват тези кофишопове. Това според мен е много по-добро решение, защото така можеш да си купиш канабис от сигурно място и знаеш, че наистина ти продават нещо качествено. Преди време, ако искаше да си купиш канабис, трябваше да отидеш до някой дилър на улицата. Той обаче продава и други по-силни наркотици и не знаеш какво точно ти продава и дали не го смесва с по-твърда дрога.

Снимки: авторката

В Холандия имаме повече от 50 града, но не във всеки град има кофишопове. Само в 19 града има кофишопове, което значи, че в по-голямата част на страната няма такива кафета. Ако отидете в Докум, Франекр, Храу няма да намерите никакви кофишопове, но в Льоварден, в Грьонинген, в Харлинген, в Маастрихт, Амстердам има много.
В Холандия има около 730 кофишопа, като близо 300 от тях са в Амстердам. Кофишоповете в градовете, които са близо до границата на Юг, са основно за туристи. Там 50% от посетителите са от Белгия, 30% са от Франция и едва 20% са от Холандия. Ако отидете в Маастрихт, ще видите, че там 50% от посетителите са германци, а другите 50% са от белгийци.

След 1976 г., ако полицията те хване с малко количество трева, не е проблем и не те наказват. Същото е сега положението в Белгия, но те просто нямат кофишопове. Позволено е да имаш канабис в себе си, но не е позволено да го продаваш.

Някои политически партии в Холандия са против кофишоповете, но мнозинството от политиците в Холандия смятат, че това е нещо добро, защото така се разграничават твърдите и опасни наркотици от меките и по-безвредните. Тези, които са против свободната продажба на марихуана, извеждат като довод т. нар. „Stepping stone theory”. В нея се твърди, че марихуаната е входна врата към употребата на по-твърди наркотици. Естествено, като си купуваш канабис от дилъра на улицата и той в момента не може да ти продаде трева, ще ти предложи нещо друго да пробваш и ще се опита да те „зариби” с по-сериозна дрога. Научно не е доказано, че ако употребяваш марихуана, след това ще започнеш да взимаш хероин или кокаин.
Затова в Холандия правителството ни реши, че е важно да се раздели пазарът на твърди и меки наркотици. Мисля, че тази политика работи добре, защото, ако погледнете статистиките в Интернет, ще видите, че процентът на употребяващите марихуана в САЩ е много по-голям, отколкото в Холандия, въпреки че там е абсолютно забранена употребата.

Един от градинарите към кофишоп „ДЕОС“, който се грижи за растенията, носи разсад с марихуана. Снимки: авторката

Сега правителството ни се състои от социалдемократи, християндемократи и малка част от християнската партия. Това е традиция в управлението на Холандия – да няма партия, която да притежава стопроцентова власт. Няма партия, която да е „шеф” над всички останали. В нашата култура сме свикнали да общуваме помежду си и да решаваме проблемите си заедно с общи усилия. Ние говорим за проблемите и не можем да си позволим да се разединим, защото знаем, че от това само ще загубим и ще сме по-уязвими от външни опасности.

Над 60% от холандското население нямат нищо против факта, че марихуаната се толерира тук. Може би по-религиозните хора и по-консервативните са против това, но в крайна сметка всеки има право на мнение.
В Холандия всяка година се прави проучване от страна на Министерството на общественото здраве колко хора употребяват алкохол, канабис, кокаин, гледа се на каква възраст са, какво количество употребяват. Най-важното, което гледат, е колко хора са умрели поради употребата на един от тези наркотици. Ако се види от статистиките, че много хора умират от упоребата на канабис, веднага ще се забрани продажбата и употребата му, но засега няма такива фрапиращи данни. От употребата на алкохол умират много повече хора, защото е по-токсичен. Но в крайна сметка той продължава да се продава легално, което на мен ми изглежда странно.

За здравето не е полезно нито да се пие алкохол, нито да се пуши трева, но ако го правиш умерено, всичко е наред. Вредно е да ядеш и много захар, вредно е и да ядеш постоянно храна от „Макдоналдс“. Проблемът не е в употребата, а в злоупотребата. За да няма злоупотреба с неприятни последствия, човек трябва да е информиран. Бургерите в „Макдоналдс“ не са по-безвредни от канабиса. Ако ядеш в „Макдоналдс“ веднъж седмично, не е вредно, но ако ядеш всеки ден там, ще ти навреди. Същото е и с канабиса. В крайна сметка всяко нещо в прекалено големи количества е вредно.

Посетители в „ДЕОС“ пушат трева. Снимки: авторката

Когато един ден имам деца, ще им кажа, че да пушиш цигари с тютюн е много вредно. Ще им обясня, че могат да пушат джойнт, стига да си гледат задълженията и да мислят за бъдещето си. Не е разумно да започваш деня си с джойнт. Първо си свърши работата и след това се разтоварвай. В днешно време на децата трябва да се даде обяснение как да употребяват наркотиците, защото в модерното общество ние сме заобиколени от наркотици.

В нашия кофишоп продаваме 80% марихуана и 20% хашиш. Марихуаната си я отглеждаме тук. Само женските растения произвеждат наркотичното вещество „Ти ейч си” (THC), което може да се употребява за пушене. Мъжките растения като цъфнат имат едни малки топчици и по това се познава, че са мъжки. От мъжките се взимат семена, за да се произведат нови растения. Хашишът, обаче, го внасяме от други страни, не го произвеждаме сами. Ние го купуваме от т. нар. офиси в Амстердам. Там има хора, които контрабандират и са в бизнеса повече от 30 години. От тези офиси можеш да купиш хашиш от Мароко, от Непал, от Индия. Оттам можеш да купиш 10 или 100 килограма без проблем. Внасянето на тези наркотици е нелегално, но се контрабандира и се продава. Много неща се контрабандират по света. Например в Англия цигарите са много скъпи и затова има голяма контрабанда на тютюн. В ЕС също е забранено да се произвежда алкохол в домашни условия, ако не плащаш данъци, но много хора го правят незаконно.
За да продаваме хашиш, ние също трябва да плащаме данъци на държавата. Например ако на месец печелим по 1000 евро, образно казано, 400 от тях трябва да дадем за данъци на държавата. В Холандия данъците са 30-40% от дохода ти.

Тук, в „ДЕОС”, продаваме много видове канабис с различни имена. Като цяло ефектът е един и същ, но има известни малки разлики. Нали знаете колко видове лалета има в Холандия? Може би хиляди! Толкова могат да бъдат и различните видове канабис. Канабисът расте навсякъде, можеш да го намериш на всеки континент. Има марихуана индика (от Индия), Сатива.
Това е като с кучетата, отначало е имало един вид куче, днес имаме малкото чихуауа и големия дог. И двете са кучета, но са различни. Когато се кръстосват и размножават, се развива техният вид и породи.
Като се кръстосват различните видове треви, се получават нови видове.
Това е така с всички растения. Чрез кръстосване на различните треви се опитваме да направим по-добра и по-силна трева. Това си е чисто земеделие, все едно да отглеждаш домати или лалета. Един от най-известните видове канабис е Холандският скънк.

Кофишоп в Льоварден. Снимки: авторката

През 70-те години пушехме само трева, внесена от Африка, Колумбия, Тайланд, Мароко и други държави. В началото тревата, която се отглеждаше в Холандия, беше много слаба и вкусът й беше ужасен. След това през 80-те години в Холандия дойдоха американци, които искаха да отглеждат тук трева, защото законът в САЩ беше много строг. Те започнаха да произвеждат по-силна трева, отглеждана на закрито при специални условия и със специални лампи. Имаме един специален институт, който всяка година измерва количеството наркотично вещество ТНС в марихуаната, произведена в Холандия. Резултатите показват, че холандската трева е много силна.

Аз съм пробвал всички видове наркотици. Пробвал съм кокаин, амфетамини, ЛСД (LSD), ял съм гъби. От всичко най ми харесва да пия бира и да пуша джойнт, другите наркотици те разрушават. Когато вземеш ЛСД, всичко е много вълнуващо, всичко е като в един реален сън. Когато го взех за пръв път, видях улиците да се движат като морски вълни, всичко беше много красиво и цветно. Но, разбира се, можеш да попаднеш и в „бед трип” (б. а. – лошо пътуване), където можеш да се стреснеш и уплашиш, и всичко да ти се стори като в кошмар, който няма край. Затова трябва да си информиран преди да взимаш, каквото и да било. Ако попаднеш в „бед трип”, трябва да вземеш успокоителни и действието на наркотика отминава.

Харесват ми също наркотиците, които ти дават енергия, като например кокаинът и амфетамините. Разликата между двете почти няма, просто амфетамините са кокаинът на бедните. Амфетамините могат да те държат буден от 48 до 72 часа, но това е много вредно за сърцето и за кръвното, а и после си като парцал. Когато не спиш толкова дълго време, започват да се появяват и халюцинации. След като мине ефектът се чувстваш много депресиран и разбит. Отначало като го вземеш имаш чувството, че можеш да направиш всичко, но след това се чувстваш ужасно зле. Точно затова човек се изкушава да вземе пак, за да не се чувства толкова зле и депресиран. Така взимаш все повече и повече и накрая просто умираш, защото организмът ти не може да издържи.

На щанда отдолу са подредени цигари с различни видове марихуана, отгоре на рафта – хартийки за свиване на цигари. Снимки: авторката

За разлика от амфетамините, кокаина, тютюна, алкохола, канабисът не е токсичен. Единственият недостатък на канабиса е, че когато се пуши, ти се дразнят белите дробове, затова е най-добре да се яде. Но разбира се, когато ядеш „Спейс кейк” (б. а. – Space cake – кекс с марихуана) трябва да избереш и подходящата обстановка. Не е добре, когато си много „хай” (б. а. – high – надрусан) да ходиш на места като дискотеки, защото може да ти се стори страшно, трябва да си с приятели на спокойно място, за да се забавлявате добре.

Ако питате мен, трябва всички наркотици да се легализират. Аз не виждам разликата между алкохола и кокаина. Мислите, че кокаинът е по-пристрастяващ? Колко хора са умрели от употребата на алкохол и колко са тези, които са умрели от кокаин? Прочетете и ще видите. Като се легализира всичко, ще се даде възможност на хората да станат по-отговорни и ще могат да решават сами за себе си кое е добро за тях и кое не.

Много често наркотиците се свързват с младежките субкултури, които се бунтуват, както са например хипарите. Хипарите в Холандия се появиха през 1968 г. по времето на множеството революции по света. По това време аз бях седемгодишен. Моето поколение е следващото – Пънк поколението. Слушахме Джони Ротън – „No future”, „Секс пистълс” – “God save the queen and the fascist regimе”, „Клаш”. Днес харесвам и черната музика, хубавия ритъм енд блус. Пънк поколението беше повлияно от множеството проблеми в обществото. Тогава се появиха атомните оръжия за масово унищожение. По мое време се водеше Студената война между Русия и САЩ, и всеки ден се изобретяваха нови и нови атомни оръжия. Тогава се страхувахме дали в близките години светът няма да бъде разрушен напълно, затова и слушахме „No future” на „Пистълс” (смее се). Но днес младите повече мислят за глобалното затопляне и се страхуват от природни бедствия. Но всяка култура, всяко поколение употребява наркотици.

Посетител в кофишопа си свива цигара само от трева. Снимки: авторката

Пънкарите са сърдити и ядосани. Капиталистическата система ни позволяваше да имаме добро образование, но после с това образование не можехме да си намерим работа, имаше голяма безработица и тогава идваше гнева. В този смисъл пънкът е музиката на бедните хора от Западна Европа. Може би вече, като не сме толкова бедни, не слушаме и толкова тази музика.

Демокрацията като идея е много добра система, но проблемът идва оттам, че ни управляват лъжци. Ако говорите с руснаците ще видите, че повечето от тях не харесват Путин, сигурно и в България е така – вие не вярвате на управниците си. Аз харесвам политическата система в Холандия, но отделните политически лидери си имат своите специфики и дефекти. Ние все още сме монархия, имаме кралица и въпреки това нашата демокрация е една от най-старите и може да се каже, че кофишоповете са пример за развитието на тази демокрация.

За финал на нашия разговор ще ви свия един джойнт, за да видите как става. Свиването не е лесна работа. Това е нещо, което трябва да практикуваш всеки ден.
Тревата, която ще сложа в цигарата, се казва „Джек Хара” (Jack Herrer). Кръстена е на един от тези американци, които са дошли в Холандия и са започнали да отглеждат собствени растения на закрито. Той е един от първите, които произвеждат качествена трева в Холандия.

(Виж тук материала на английски)

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.