Медведев наследява буре с барут – Грузия

Руският президент Дмитрий Медведев на парада по случай Деня на победата на Червения площад в Москва. Медведев предупреди, че “безотговорните амбиции” – т.е. разширяването на НАТО – може да доведат до нови войни. Снимка: Ройтерс

Преди миналата седмица, преди да стане президент, в изявленията си за
Запада Дмитрий Медведев не изглеждаше толкова чепат, колкото Путин. Някои наблюдатели на Кремъл помислиха, че започва пролетно топене на ледовете в отношенията със САЩ и с Европа. Сега има повод да се провери дали това е вярно.

Действието се развива на южната граница на Русия, в регион, който е толкова сложен като етнически състав, колкото и Балканите. Там се намира Грузия, приятел на САЩ и кандидат за НАТО, която твърди, че е на ръба на война с Русия. Познайте защо! Заради етническия национализъм и желанието за независимост на два региона в Грузия.

Миналият месец тогавашният президент Путин значително засили напрежението, като на практика призна двете отцепили се от Грузия републики – Абхазия и Южна Осетия. И в двете области има голямо руско население. Русия има в тях силно влияние след неуспешния опит на двете области да се отделят с въоръжен конфликт след разпадането на Съветския съюз през 1991 година. Освен това, казва Грузия, миналия месец руски изтребител е свалил грузински безпилотен разузнавателен самолет над Абхазия. Москва отрече да има нещо общо със случая и няколко дни по-късно, без да се консултира с Грузия, изпрати още руски „миротворци“ в Абхазия, която все още е част от грузинската суверенна тeритория. Русия обвинява Грузия, че тайно струпва войски, готвейки нахлуване в Абхазия.

Като президент на Русия Медведев наследява и това буре с барут. Съдейки по речта му миналата седмица обаче, той изглежда не се притеснява да държи запалената кибритена клечка, предадена му от Путин. На военния парад, напомнящ съветските времена, Медведев косвено предупреди Запада, че световните войни избухват заради „безотговорни амбиции“

Грузинец държи плакат, на който пише “Не на СССР”, на протест пред централата на Европейската комисия в Брюксел. Протестиращите призоваха ЕК да притисне Русия да не се намесва във вътрешните работи на Грузия. Снимка: Ройтерс

(разбирай: „разширяването на НАТО“), и подчерта, че Русия трябва да се отнесе много сериозно към „намеренията за намеса във вътрешните дела на суверенни държави и особено към прекрояването на границите“ (разбирай: признаването от Запада на независимо Косово, което беше част от територията на Сърбия, традиционен съюзник на Русия).

В тази връзка не е трудно да отгатнем какво стои зад руската демонстрация на сила в Грузия. Тя се чувства застрашена от НАТО, която изглежда мести фигурите си все по-навътре в руската половина на шахматната дъска. Дори само вероятността Грузия и Украйна един ден да станат членки на НАТО, вече е твърде много за Русия. Решена да възстанови влиянието си в „близката чужбина“, сега Москва прави всичко възможно да сплашва Грузия, а в бъдеще вероятно и Украйна – всичко това с нагласата, че е малко вероятно НАТО да се намеси.

Освен това Русия все още не е преглътнала унижението от Косово, въпреки че след изборите от 11 май може да се предположи, че сърбите започват да преодоляват огорчението. С политиката си, предприета в отговор на признаването на Косово, Москва изглежда иска да покаже, че двете републики може да използват играта на самопровъзгласената независимост.

Точно в това проблемът. Вместо да гледа на разширяването на демократичните институции като НАТО и Европейския съюз като на отговор на естествения стремеж на хората към икономически напредък и свобода, Русия гледа на това като на предизвикателство срещу нея.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.