Ще спаси ли „Майкрософт“ проекта „Лаптоп за всяко дете“?

Ученици в Южна Африка се радват на лаптопите, подарени им от „Лаптоп за всяко дете“ през март. След споразумението с „Майкрософт“ лаптопите ще работят с „Уиндоус“, което може да повиши търсенето им в развиващите се страни. Снимка: Ройтерс

След години на конфликт „Майкрософт“ и компютърният и образователен проект „Лаптоп за всяко дете” (One Laptop Per Child) постигнаха споразумение, което ще качи „Уиндоус“ на компютрите на организацията. Дълго време „Майкрософт“ не желаеше да се присъедини към амбициозното начинание, защото лаптопите използваха операционната система „Линукс“, безплатно разпространявана алтернатива на „Уиндоус“.

Малките и здрави компютри на групата бяха приветствани за иновативния си дизайн. Но те се продаваха основно на правителства и на образователни министерства в развиващите се страни, а първоначалните продажби бяха слаби, отчасти защото държавите не бяха склонни да купуват машините, които не използват доминиращата операционна система „Уиндоус“.

Образователните министерства желаят евтините компютри да подпомагат образованието, но често смятат, че именно способностите за работа с базирани на „Уиндоус“ компютри са онези умения, които са важни за пазара и които могат да увеличат шансовете за намиране на работа.

„Хората, които купуват тези лаптопи, не са деца, а в повечето случаи държавни служители, каза Никълъс Негропонте, основателят на неправителствената организация. А те вече са свикнали с „Уиндоус“.”

Сътрудничеството между „Майкрософт“ и „Лаптоп за всяко дете“ идва след продължителни противоречия, съпътствани от инцидентни разговори между двете страни. Негропонте, бивш изследовател в сферата на компютрите към Техническия университет в Масачузетс и пионер в областта на новите медии, заяви, че за първи път е разговарял с Бил Гейтс, президента на „Майкрософт“, преди три години. Тогава обаче „Майкрософт“ се противопоставял ожесточено на всичко, което може да насърчава употребата на софтуер с отворен код, подобен на „Линукс“. След това обаче компанията успя да противодейства на конкуренцията на „Линукс“ и продължи да налага продуктите си за оборудване на изчислителни центрове, персонални компютри и лаптопи.

Негропонте каза, че през миналата година отново се свързал с Гейтс, и този път президентът на „Майкрософт“ бил по-отзивчив. Той наредил на Крейг Мънди, който отговаряше за проучванията и стратегията на компанията, да се договори с Негропонте. Разговорите започнаха през януари на частни срещи на изложението за потребителска електроника (Consumer Electronic Show) в Лас Вегас.

Никълъс Негропонте, основател на проекта „Лаптоп за всяко дете“, показва модела, който трябваше да струва сто долара. След споразумението с „Майкрософт“ лаптопите достигнаха цена от двеста долара. Снимка: Ройтерс

„Първият лаптоп на проекта, който ще е предназначен за деца и ще използва Windows XP ще бъде тестван следващия месец в ограничен брой в четири или пет държави”, заяви Джеймс Утцшнайдер, генерален мениджър на маркетинг отдела на „Майкрософт“. Той не пожела да каже кои са страните, но подчерта, че лаптопите с „Уиндоус“ ще бъдат на разположение на всички през септември.

Споразумението с „Майкрософт“ не е ограничително. Версията с „Линукс“ ще продължи да се произвежда, а организацията ще продължи да насърчава разработващите софтуер да създават версии, подходящи за образователния проект, които се наричат Sugar и които ще работят с „Уиндоус“.

„Уиндоус“ ще увеличи леко стойността на лаптопите – с около три долара. Това е цената на лиценза, която Майкрософт е определил за развиващите се страни по програмата си Unlimited Potential. „За държавите, които ще купуват модела, опериращ и с „Уиндоус“, и с „Линукс“, хардуерът ще струва още седем долара”, каза Негропонте. Така цената на лаптопите достигна близо 200 долара, а целта на проекта е да я намали до сто долара.

Споразумението с „Майкрософт“ не предвижда плащания за софтуерния гигант, а „Майкрософт“ няма да влиза в управата на „Лаптоп за всяко дете“.

Договорката обаче предизвика вълнение сред участниците в проекта. През миналия месец Уолтър Бендер, който отговаряше за разработването на софтуера, подаде оставка. А според Негропонте оттеглянето му е „голяма загуба за проекта.”

Сред работещите по програмата има хора, които смятат използването на софтуер с отворен код за цел на проекта, а не за негово средство. „Мисля, че някои хора, включително Уолтър, бяха прекалено радикални по отношение на отворения код”, каза Негропонте.
В писмо, разпространено по имейла, Бендер съобщи, че е напуснал проекта, тъй като преценил, че усилията му да разработи и поддържа софтуер за обучение с отворен код „ще бъдат по-ефективни извън „Лаптоп за всяко дете“, отколкото отвътре”. А извън ограниченията да работи по хардуерна платформа, подобна на XO-лаптопите, работата му щяла да доведе до „по-широка база, повече възможности и по-добри инструменти за децата.”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.