Орешарски що се прави на ударен за дизела? И що пускат Лукойл да ни дере кожата?

Дизеловото гориво стигна 2,50 лв. за литър. На дизел върви транспортът на цялата търговия и производство в България, вървят влакове, градски автобуси…

И никой не ще да обясни защо дизелът в България е по-скъп от бензина с 20-30 ст. на литър. След като в България акцизът за дизел е по-нисък от акциза за бензин, макар и с малко (100 лв. на 1000 л).

Министър Орешарски се направи на оригинален, като в отговор на обявения протест за цените на дизела, каза, че цените на петрола нямало как да се решат в неговия кабинет.

Само че може ли да обясни Орешарски, като е толкова отворен за цените на петрола, защо дизелът е по-евтин в съседна Гърция – не само от бензина там, ами и от дизела у нас. Като там акцизите за двата вида горива са с почти същата разлика, както у нас?

И може ли да обясни защо, примерно в Холандия, Португалия, Белгия, Испания, Ирландия цените на дизела са по-ниски или най-много равни на бензина?

И още – в някои от тези страни разликата в акциза за бензин и дизел е още по-голяма, тоест за бензина е повече. Въпрос на държавна политика. Правителството трябва да определи кое гориво е приоритетно. А знае се, че дизелът е по-екологично гориво, защото дизеловите двигатели горят по-малко.

Но ако един министър е сериозен, няма да се прави на оригинален и да се измъква с цените на петрола, а ще попита официално Лукойл – защо надувате цената на дизела? Защо той е по-скъп, след като акцизът за него е по-нисък?
Защо на бензиностанциите цената на скъпия дизел (който е внос от Европа) е с такава малка разлика от евтиния, произведен в Лукойл? Все едно вино от 5 лв. и вино от 3 лв. да ги продаваш с разлика от 20 ст. на литър.
Отговорите на Орешарски на протестите за цената на дизела са демагогски или издават невежество. И в двата случая този министър мирише лошо.

А мълчанието от страна на правителството за спекулата на монополиста Лукойл също е много съмнително.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.