Aмериканска блогърка защитава свободата в Йемен от кухнята си

Джейн Новак пише от вкъщи докато децата са на училище, но се е превърнала в един от основните противници на йеменските власти

Джейн Новак, американска домакиня, която не говори арабски и никога не е била в Йемен, но приема каузата на местните борци за демокрация като своя. Снимка: в. „Ню Йорк Таймс“

Джейн Новак е 46-годишна майка на две деца, която си живее спокойно като домакиня в Ню Джърси и никога не е била в Йемен. Не говори арабски и си признава, че до преди две години не е чувала нищо за раздираната от конфликти арабска страна.
Днес обаче г-жа Новак е толкова популярна в Йемен, че според редакторите на списания те се продават повече, ако имат нейна снимка на корицата. Причината? Джейн поддържа блог с неудобни за йеменското правителство новини, който стана толкова популярен, че беше забранен от властите. Те я обявяват за американски шпионин, шиитски монархист, член на Ал Кайда. Някои пък просто я наричат „ционистката“ Новак.
Най-голямото й прегрешение е, че защитни йеменския журналист Абдул Карим ал-Хайвани, който си навлече гнева на правителството с публикуването на материали за кърваво въстание в северната част на страната. В момента срещу него се води дело за противодържавна дейност, което може да му донесе и смъртна присъда. Окончателното решение на съда се очаква тази седмица.
Г-жа Новак работи на лаптопа във всекидевната си „докато децата са на училище“. Оттам тя е стартирала Интернет петиция в защита на Хайвани. Там вече са се подписали някои йеменски политици, журналисти, защитници на човешките права, както и хора от целия свят. Блогът на Новак обаче отива много отвъд случая Хайвани и се е превърнал в отправна точка на всички опозиционни журналисти и политически фигури, които обменят мнения онлайн.
Новак казва, че кампанията й е въпрос на основни принципи. „Това е страна, която позволява на членове на Ал Кайда да се разхождат свободно, а в същото време затваря журналист само защото си е вършел работата. Това е пълна лудост“, казва тя.
Блогърката признава, че има и личен интерес. Вече е станала близък приятел с Хайвани, въпреки че никога не са се срещали. Едно от обвиненията срещу него е, че е получил СМС от Новак като част от предполагаем държавен преврат, целящ да подкрепи въстанието в Северен Йемен. Хайвани отхвърля всички обвинения.
„Наказанието за подобно престъпление обикновено е смърт“, каза самият Хайвани в интервю през януари. Журналистът е 42-годишен, висок, с големи проницателни очи и черно чувство за хумор. Вече е бил в затвора четири пъти – отново заради работата си като журналист. Миналата година беше отвлече и бит от хора, които по неговите думи са били цивилни правителствени агенти.
Хайвани добавя с широка усмивка: „Като добавите и връзката ми с Джейн Новак, смъртната присъда ми е сигурна.“
Някои обаче обвиняват Новак, че е дилетант, борещ се за екзотични каузи. Миналата година министър от Йемен беше на посещение в САЩ и покани „всеизвестната“ Джейн на среща във Вашингтон. Тя обаче отказа. „Нямаше на кого да оставя децата и щях да похарча твърде много пари за еднодневно пътешествие“, казва тя.
Новак също така никога не е изучавала специално Близкия изток. Един от йеменските й опоненти я обвини, че е член на американската ционистката организация Aipac. „Трябваше да видя в „Гугъл“ какво означава това съкращение. Нямах си и представа“, признава с усмивка Новак.
Тя се е заинтересувала от арабския свят след атаките от 11 септември, когато работела съвсем близо до Световния търговски център. „Реших, че ще е добра идея да напиша нещо в излизащата на английски арабска преса – на теми, по които всички можем да се съгласим – свобода на словото, равенство, такива неща“, казва Новак.
Тя започва да води блога си www.armiesofliberation.com през 2004 г., който и до днес е украсен с американския флаг. Още в началото пише статия в защита на задържания Хайвани. Той и праща писмо с благодарности, като я нарича „Джейн Новак, американският журналист и политически анализатор“.
„Лидерите в нашия регион се държат като богове, пише още в писмото. Те дори започват да вярват в своята фалшива святост, която ние се стремим да разрушим, защото знаем, че те са хора като нас. Демокрацията и свободата не са дар от лидерите или от режима. Те са достояние на цялото човечество и на всички свободни хора по света.“

Йеменският журналист Абдул Карим ал-Хайвани, който е в затвора заради публикуването на материали за кърваво въстание в северната част на страната. Снимка: блогът на Джейн Новак

Впечатлена от писмото, Новак стартира първата си петиция в защита на Хайвани. Чрез програми за превод двамата започват да водят кореспонденция.
„Той е наистина свестен човек, казва Новак. Наистина вярва в демокрацията и си плаща за това.“
Минават няколко месеца в кореспонденция преди Новак да признае на Хайвани, че не е журналист и политически анализатор, а домакиня, която блогва от лаптопа си вкъщи. „Не исках да ти кажа по-рано, за да не губиш надежда“, написала тогава Джейн.
Хайвани отговорил, че това единствено го кара да се гордее повече с нея и работата й. Оттогава насам Новак е написала многобройни статии в йеменската преса, които го защитават.
Поставяйки се на негова страна, Новак се набърква в един от най-неясните и заплетени конфликти в арабския свят. Въстанието в Йемен започва през 2004 г., когато бунтовници влизат в сблъсък с правителствени сили в провинция Саада, северно от столицата и близо до границата със Саудитска Арабия. Властите обвиняват въстаниците, че са субсидирани от Иран. Обвинение, което Иран отрича. Оттогава насам хиляди хора са изгубили живота си.
Новак се застъпва главно за свободата на словото. Йеменското правителство забранява на журналисти да пътуват до Саада и се опитва да попречи всячески на медийното отразяване на конфликта.
Хайвани е един от малкото йеменски журналисти, които съумяват да заснемат реални сцени от въстанието и да дадат описание на кръвопролитието в Саада. Хайвани публикува всичко в сайта си, който днес не функционира. Репортажите му отворят очите на много хора за безобразията на правителството, което провокира и жителите на Саада – първоначално неутрални.
„Имам дълбока връзка с хората в Саада, казва Хайвани в интервюто през януари. „Исках да покажа реалната картина на това, което се случва там.
Йеменското правителство смята бунтовниците за терористи и обвинява Хайвани в подкрепа за тяхната кауза. Затова той е съден при най-строги мерки за сигурност.
Блогът на Джейн Новак е със силна антитерористична насоченост, но определя обвиненията към Хайвани като горчива ирония. Йемен от дълги години приютява известни терористи, повечето от които осъдени в други държави. Един от тях е Джамал ал-Бадауи, който е търсен от ФБР за участието си в взривяването на американския кораб „Коул“ в Йемен през 2000 г., когато загинаха 17 американски моряци. Бадауи в крайна сметка беше вкаран в затвора едва миналата година – след усилените протести на американски официални лица.
Новак постоянно повтаря тези подробности и това изглежда вбесява йеменските власти. През 2005 г. „Ал Джазира“ включи Джейн в телефонен диспут с бившия посланик на Йемен в САЩ Али Абдулах Салех, който сега е говорител на президента. Още щом се включи по телефона, той започна такава тирада, която почти не остави другите да говорят.
„Тя не говори арабски, никога не е била в Йемен и не е истински журналист, крещеше говорителят на президента. Тя просто има уебсайт, чрез който атакува Йемен!“
Някои професионални арабисти също говорят с пренебрежение за блога на Новак, която смятат за аматьор с шовинистични американски възгледи и без реално познание за арабския свят.
Новак веднага признава, че не е експерт и че не може да произнася арабските думи правилно. Но казва, че повече от 2000 йеменци са се свързали с нея покрай сайта. Тя получава десетки писма всеки месец. Някои от тях са кратички – „Благодарим ви г-жо Новак, не спирайте“ – други са цели памфлети, пропити с тъга и гняв.
Новак казва, че всичко това се е превърнало в нова работа за нея – да защитава хората като Хайвани, които се борят с несправедливостта и корупцията в Йемен.
„Някои казват, че в Близкия изток няма никакъв прогрес, но това е защото не познават тези хора – те са истински модерни герои“, казва Новак.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.