11 кандидати за четвърти мобилен оператор. А уж нямало никой да се заинтересува

Българската корумпирана държавна бюрокрация остави 6 години без конкуренция единствен монополист в мобилните услуги – МТел. Чак след това на пазара излезе втори оператор – Глобул. За това време МТел смъкна по три кожи на всеки, който използваше мобилен телефон. С огромно закъснение същите държави чиновници пуснаха трети оператор – Вивател. И цените веднага паднаха. Но с мъка. Бившият шеф на Комитета за регулиране на съобщенията отказваше да даде лиценз на БТК след приватизацията. Тогавашният министър Василев го уволни, назначи друга на негово място, която даде лиценза. После съдът върна уволнения. Той не даваше и дума да се издума за четвърти мобилен оператор – нямало пазар, нямало честоти.
С огромно закъснение се оказа, че честоти има. И пазар се оказа, че има – цели 11 кандидати досега са подали документи за участие, сред тях и турският мобилен оператор “Тюрксел”, също една финландска и една британска компания.
Ролята на държавния чиновник не е да разсъждава има ли пазар за един, два, три или пет мобилни оператора или телевизии, а да даде лицензи и да остави пазара да определи колко ще има.
Но не – тук чиновниците така регулират пазара, че създават монополисти и те опразват джобовете на потребителя.
По времето, докато у нас имаше 1, после 2 оператора, в съседни страни имаше вече по 4. Цените бяха по-ниски от тукашните.
Резултатът е, че банда държавни чиновници, благодарение на които рекетьорски високите цени оскубаха потребителя, сега доволни се оттеглят в сянка. Да преглъщат на спокойствие облагите от свършеното.
А потребителят пие една студена вода.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.