Франция с мюсюлманска забрадка?

Външният министър на Франция Бернар Кушнер призна, че страната му поддържа връзка с палестинските радикали от „Хамас“. Целта е да бъдат постигнати многомилиардни оръжейни сделки и мирни атомни договори. Снимка: Ройтерс

Външният министър на Франция Бернар Кушнер открито заяви, че френски дипломати поддържат „неофициални и нередовни“ контакти с палестинските радикали от „Хамас“. По думите му, „трябва да знаем как да разговаряме, ако искаме да играем значима роля“. Повод за изявленията на този съвременен Талейран беше едно признание на бившия посланик на Париж в Ирак Ив Обен дьо ла Мезюсиер, който сега е шеф на управлението за Северна Африка и Близкия изток във външното министерство на Франция. Той съобщи, че е разговарял през април т. г. с главатарите на терористите от „Хамас“ – Исмаил Хания и Махмуд аз Захар. Според арабски активист на име Йордания, близък до „Хамас“, развитието на отношенията между Париж и този съюзник на Ал Каида няма да спре дотам. Ще последват истински политически контакти.

Какви са целите на „прекрасна“ Франция, за да се опетни с недостойни връзки с бандити, изцапани с кръвта на жени и деца? За да се покрие с неизличим позор? Самите френски дипломати намекват, че преследват благородна цел – мир в Близкия изток. Същинските им намерения обаче са прозрачни – досущ като близкоизточния петрол. Защото какво представлява движението „Хамас“? Ето как отговаря Алекс Голдман-Шайман, пресаташе на израелското посолство в Москва: „Организацията е извършила десетки и стотици кървави атаки, призната е от международната общност за терористична. И ще си остане такава, докато не изпълни условията, поставени от ООН, включително да признае официално държавата Израел, да сложи край на терористичните атентати срещу нея и др. И докато това не стане, ще прилагаме санкции спрямо тази структура. За жалост „Хамас“ до момента категорично отхвърля условията, с което доказва, че е екстремистка организация.“ Както личи, с действията си Париж прави реверанс към ислямисти, свързани с терористичното движение Ал Каида, към една структура, сродна с тази рожба на Осама бин Ладен.

Какво цели Франция с това? Отговорът е твърде прост. Стремежът на Париж е да се представи като защитник на арабите от Израел и да използва това, за да получи от тях дивиденти под формата на многомилиардни оръжейни и „мирни атомни“ договори. От друга страна, по този начин президентът Никола Саркози разчита да спечели симпатиите на собствената си „вътрешнофренска“ арабска общност, която периодично го наскърбява с масови палежи на коли и дори на административни сгради. В тази политика до голяма степен личи и слабостта на французите пред лицето на бившите им колонии; тя е знак, че „прекрасна“ Франция се кани да сложи мюсюлманска забрадка.

И какво толкова би могла да стори Франция, за да спре войната, която се води вече 60 години? Френските дипломати гордо твърдят, че мирът фактически им е в кърпа вързан. С други думи, могат да покажат пред цялата световна общност, че нито американските, нито руските, камо ли пък други дипломати са успели да постигнат направеното от тях. Какви са обаче постиженията на днешните талейрановци?

Палeстински членове на „Хамас“ показват Корана на избори за студентски съвет в университета в Хеброн. Франция толерира екстремистката организация като твърди, че целта е постигане на мир в Близкия изток. Снимка: Ройтерс

Според изявленията им, главатарите на „Хамас“ били готови да спрат атентатите срещу Израел и да склонят глави пред „израелската пешка“ Махмуд Абас, разгромен напълно от тях още преди година. Завидна прозорливост от страна на френските чиновници – изводът им се базира на това, че освен ликовете на различни хамасовци, видели по стените и портрети на Абас. Колкото до мира, според французите нещата са почти уредени – остава само Ерусалим да се откаже от резултатите от Шестдневната война през 1967 г. и да върне на арабите териториите, завоювани с кръв. Не става и дума впрочем те да признаят държавата – „ционистки агресор“.

Всъщност изявленията на високопоставени французи не доведоха до никакви свръхестествени последици – френските медии пишат открито за връзките, поддържани по-рано между разузнаванията на „Франция и най-могъщата ислямистка партия в Палестина“. Париж например се противеше до последно на включването на „Хамас“ в списъка на ЕС с терористични организации и така печелеше политически точки сред радикалите.

Контактите между тайните служби бяха прекъснати през юни 2007 г., след като „Хамас“ постъпи твърде нетолерантно – хвърли от високи сгради в Газа свои конкуренти от движението „Фатах“, на което залагаше по-рано Париж. Французите бързо забравиха това леко досадно произшествие и още след два месеца възобновиха, дори издигнаха предишните контакти на политическо ниво, разбрали „кой е силният“ в Палестина.

Нищо чудно, че Израел не желае дори да обсъжда горното „предложение“. И наистина, щом Париж така силно желае да помогне на горките палестински бежанци, които нямало къде да живеят, защо не вземе да реши проблема не за сметка на израелците, а за сметка на собствената си територия? Защо милостиво не подслони палестинците клошари, да речем, в Ница? Прочее новината би могла твърде сериозно да затрудни израелско-френските отношения.

Ще отбележим, че осъдителното според Израел изявление беше направено в момент, когато Саркози подготвя посещение в тази държава през юни. При това френският лидер няма да пропусне случая за демонстративен поклон пред арабите и ще се отбие в Палестина, за да не им внуши лъжливото впечатление, че израелците са му дали „по-добра цена“.

Наистина, засега Саркози не планира срещи с ислямистите от „Хамас“ – те може да не погледнат с добро око, ако в бастиона на ислямизма стъпи развратница като Карла Бруни, една заплаха за морала на арабските жени. Той обаче им отправя сигнал, че в бъдеще „всичко е възможно“ – заявява, че „вече няма негативно отношение към идеята за „изграждане на мостове“ към палестинските ислямисти“.

И щом е така, Ерусалим се отдава на тягостни размисли – струва ли си изобщо да приема президента на една държава, която се опитва да легализира терористите, поставили си за цел да унищожат еврейската държава? Всъщност Саркози би трябвало хубаво да си помисли дали да се кара с евреите и особено с американците. И да си направи сметка няма ли да му излезе твърде скъпо.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.