Политическа бомба в Швеция: руските подводници се оказаха измислица

25 години руско-шведските отношения бяха вгорчавани от история за навлизането на руски подводници в териториалните води на Швеция. Снимка: колдуор.орг

В Швеция избухна политическа бомба. Тя беше взривена от кратко прессъобщение, публикувано от Шведската агенция за проучване на сигурността (Swedish Defence Research Agency). “Звуците, които, както се предполагаше, на 12 октомври 1982 г. бяха издавани от винтовете на чуждестранна подводница, са били на шведската ветроходна шхуна с двигател “Амалия”. В есенните дни преди четвърт век Швеция обвини СССР, че провежда незаконни операции в териториалните й води. След това страхът от съветските подводници дълги години тормозеше шведите като болест. Сега обаче става ясно, че цялата подводна епопея е била измислена от местните военни, които заради “руската заплаха” получавали допълнителни гигантски суми от бюджета. Бившият посланик на СССР в Стокхолм Борис Панкин коментира новината от страниците на вечерния вестник “Експресен”: “Швеция трябва да помоли руския народ за прошка.” Популярният таблоид “Афтонбладет” реагира на новината доста язвително, като съобщи, че министърът на външните работи Кард Билд е отказал коментар.

“Лесно е да се проумеят скритите мотиви за настоящето разкритие насред тежката битка за военния бюджет. Но кой ще спечели от по-нататъшното подкопаване на авторитета на въоръжените сили? Правителството, което се стреми да съкрати армията и флота”, разсъждава “Дагенс нюхетер”.

През октомври 1982 г. край скалистите острови около Стокхолм, в близост до базата на военноморските сили, течала най-голямата бойна операция в мирно време: шведските военни се опитвали да подгонят към брега и да принудят да изплува една или няколко съветски подводници, които се предполагало, че са проникнали на територията на секретния обект. Взривявали дълбочинни бомби, морските дълбини били осветявани от вертолети и военни кораби. Всичко се оказало напразно и не били намерени никакви подводници.

Истината за руските подводници край Швеция излезе наяве в конфликта за съкращения на въоръжените сили и намаляване на военния бюджет. Снимка: феррейраандкъмпани.ком

След лова обаче последвала протестна нота от правителството на Улоф Палме, която била изпратена в Москва и довела до дългогодишно влошаване на двустранните отношения. Инициатор на дипломатическата атака срещу Съветския съюз станал членът на парламентарната комисия за разследване на дейността на неизвестните подводни обекти на територията на Швеция Карл Билд (същият, който оглавява Министерството на външните работи). Веднага след инцидента през октомври 1982 г. той отпътувал за Вашингтон, откъдето се снабдил с “неопровержими” доказателства, че до базата на военноморските сили на Швеция се е прокраднала именно съветска подводница.

В последвалите години подводните скандали избухваха периодически. През 1993 г. същият този Билд, който тогава беше начело на правителството, се обърна към президента на Русия с искане да свали завесата на секретността от действащите незаконно съветски, а след това руски подводници в шведските води и да признае, че те са нарушавали границата. Основното доказателство за вражеската дейност на подводниците, изложено от Билд пред руския президент, беше четириминутен запис на звуците от въртящите се винтове на съветската подводница, проникнала на 12 октомври 1982 г. в шведски води.

Русия отговори, че незаконно нахлуване не е имало, а представените записи не съответстват на “почерка” на родните подводници.

И до днес тази отдавнашна история по инерция отравя отношенията между двете страни. Един от най-силните аргументи на противниците на газопровода “Северен поток” в шведската морска икономическа зона звучеше по следния начин: тръбата ще засили руската подводна активност от военен характер край бреговете на Скандинавия. Противниците на изграждането на мирния газопровод го свързваха със зловещите съветски и руски подводници.

През последните години в Швеция се появиха съмнения, че загадъчните звуци отпреди четвърт век се дължат на Русия. Някои експерти твърдяха, че военните са объркали подводницата с подскачащи норки или риби, а други смятаха, че Швеция е била посетена от натовски подводници, които проверявали отбраната на неутралната държава.

И ето че митът за “ръката на Москва”, протегнала се до шведските брегове, беше развенчан. С помощта на най-съвременни методи за анализ специалистите от Шведската агенция за проучване на сигурността окончателно установиха виновника за дългогодишната истерия: на 12 октомври 1982 година подводните датчици са записали звуците от винта на 19-метровата шведска ветроходна шхуна с двигател “Амалия”. Т. е. шведите са се уплашили от собствената си сянка. “Амалия” била наета от вестник “Дагенс нюхетер”, за да могат журналистите да наблюдават операциите по залавянето на неизвестните подводници около базата на военноморските сили от борда й. Ловът започнал след като някой от местните жители съобщил, че като че ли видял от водата да се показва руска подводница.

Както съобщава Шведската агенция за проучване на сигурността, само случайността помогнала да се установи източникът на подводните звуци. Четириминутният запис бил разсекретен преди половин година и тя успяла да се свърже с шкипера на “Амалия” Улф Буш. “Да, това е моята шхуна”, възкликнал той и дал своята информация на военните. Било назначено ново разследване, резултатите от което тепърва ще бъдат обнародвани. Но едва ли става дума за грешка. Винтовете на “Амалия”, която за щастие все още плава, имат ясен дефект, който е повлиял на характера на записаните от хидролокаторите звуци, а дървеният корпус на шхуната е смекчил шумовете, които заради това били приети като звуци на подводница, задвижвана от електродвигатели. Бордовият дневник също потвърдил, че в момента на записа “Амалия” се е намирала в района на инцидента.

Така всичко се оказва доста просто. Но критиците на късното разобличение недоумяват защо военните са твърдели, че са проверили звуците от витлата на всички плавателни средства, които на 12 октомври 1982 година се намирали близо до военната база. И как е било възможно да пропуснат шхуната и да не взета проба от “почерка” й?

Частично обяснение може да бъде дадено от цитираната статия в “Дагенс нюхетер”. Истината за “подводниците” е била известна от самото начало, но не е било изгодно да бъде оповестена. Военните получавали огромни средства заради “руската заплаха”, а политиците, свързани с военно-промишления комплекс, ги подкрепяли. Сега ситуацията се промени: въоръжените сили се съкращават, а “Амалия” се превърна в щурмови кораб на правителството, което иска да “потопи” противниците на процеса на разоръжаване.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.