Берлускони се захвана сериозно с циганите

Силвио Берлускони на пресконференцията след първото заседание на правителството в Неапол на 21 май. Кабинетът одобри строги мерки срещу незаконната имиграция въпреки предупрежденията от ЕС, че може да насърчи расизма. Снимка: Ройтерс

На първото си заседание новото дясно правителство на Силвио Берлускони одобри пакет строги мерки, насочени срещу циганите и нелегалните имигранти. Министърът на вътрешните работи Роберто Марони обяви, че местните власти ще получат правомощия да проверяват условията на живот на гражданите от други страни от ЕС, преди да им дадат право да живеят в Италия – стъпка, която най-вероятно ще породи полемика. Цел на мерките изглежда са живеещи в лагери роми и най-вече към 50-те хиляди румънски цигани, дошли в Италия през последните години и обвинявани за нарастващата престъпност напоследък. Кабинетът реши също да криминализира неразрешеното влизане в Италия.

Обявените мерки ще улеснят изгонването на чужденци от страната, включително граждани на ЕС, обвинени в престъпления, а това може да въвлече правителството на Берлускони в конфликт с Брюксел, ако Еврокомисията сметне, че се нарушават европейските закони за свобода на движение в рамките на ЕС.

В добавка кабинетът реши да конфискува собственост, дадена под наем на нелегални имигранти – стъпка, която може да засегне незабавно и драстично стотици хиляди чужденци, за които е известно, че живеят в Италия без нужните документи. Пълнолетни лица, които принуждават деца да просят, ще бъдат наказвани със затвор. Италианският премиер заяви, че въвеждането на мерките има за цел да осигури на италианците правото да живеят без страх – основно право, което държавата е длъжна да гарантира.

Министрите на Берлускони одобриха също решения за справяне с купищата боклук по улиците на Неапол, след като точно проблемът с боклука накара кабинета да заседава именно там. Предвижда се да бъде назначен заместник-министър, който да намери изход от кризата със събирането на отпадъците и откриването на осем нови депа.

Докато Берлускони и министрите му дебатираха, в Неапол настана хаос. Групите за натиск се възползваха от рядката възможност да дадат публичност на недоволствата си. Девет организации – от „Неаполитанските евробезработни“ до „Еманципация на работническата класа“ – организираха походи или седящи стачки, като задръстиха движението в града.

Пожарникари се опитват да изгасят импровизираните жилища на роми край Неапол, които бяха запалени от местни жители. Снимка: Ройтерс

Няколкостотин имигранти и роми се присъединиха към протеста срещу криминализирането на нелегалното пребиваване. Досега хората от страни извън ЕС, за които се установеше, че живеят в Италия без разрешително за престой, получаваха предупреждение за експулсиране. Нелегални имигранти обаче са били съпровождани до границата само в броени случаи. „Проблемът е, че властите допуснаха да мине толкова време от последната амнистия, че сега хората без документи сме вече много“, отбеляза един от водачите на протеста – сенегалец, представил се като Осман. Говори се, че администрацията се опитва да се пребори със 729 хиляди молби за законно пребиваване.

Правителственото заседание се състоя на „силно избухливия“ фон на предизборната риторика, която критиците на Берлускони свързаха със случаите на саморазправа. Миналата седмица ромски лагер в Неапол стана обект на няколко нападения след ареста на млада циганка, обвинена в опит за отвличане на дете. След като жителите на лагера бяха преместени за тяхна собствена безопасност, бараките и караваните им бяха опожарени до основи, най вероятно от самозвани защитници на реда, действащи по нареждане на неаполитанската мафия – Камората. Този инцидент, както и поредицата внезапни полицейски проверки на ромски катуни в Рим, шокираха циганските общности. „Всички тук се страхуват“, казва 29-годишният Салтана Ахметович, който живее в лагера „Монаркина“ край Рим. Старателно ограденото селище се използва от 1998 година. Някои от обитателите му са си построили сами дървени къщи, а онези, които живеят в каравани, отдавна са свалили гумите им.

Въпреки че разполага с инсталирани от общината щрангове и редовно се посещава от полицията, „Монаркина“ е без законен статут. Лагерът все още няма водопровод и черпи електричество от генератор.

„Не могат да ме изхвърлят, защото съм италиански гражданин“, казва Ахметович, чиято майка идва от Югославия в Италия през 1960 година. „Ако ми вземат караваната обаче, ще бъда принуден да живея на улицата“. Неговата майка и поне една от сестрите му нямат гражданство.

Ахметович и някои от братята му, единият от които е сгоден за италианка, се препитават от събирането на железен скрап. „Жените ни продават дръвчета бонзай в магазини и ресторанти“, обяснява той.
Според италианските разбирания той е чергар, но запитан дали би искал да живее в къща, лицето му придобива мечтателно изражение и той казва: „Де да можеше“. Зад караваната му на края на лагера, закачено на пилон, се вее италианско знаменце.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.