Какво вещае чуждестранният дебют на Дмитрий Медведев?

Както се знае, третият президент на Руската федерация Дмитрий Медведев започна първата си обиколка в чужбина, по време на която ще посети Казахстан и Китай. Така новото ръководство на Кремъл демонстрира пред целия свят диапазона на своите приоритети.Двете страни от графика на обиколката на Медведев донякъде си приличат и споделят много интереси с Русия. Първо, Казахстан и Китай са държави, които имат дълги общи граници с Русия. Границата между Русия и Казахстан например е най-дългата в света – 7591 км. Дължината на границата между Китай и Русия е 1,7 пъти по-малка от тази на руско-казахстанската, но при все това е над 4300 километра.

gazeta-kazahstan-logo.gifНаличието на дълги общи граници предполага по време на срещите на най-високо равнище в Астана, а след това и в Пекин, да се обсъжда разрастване на съвместните усилия за охрана на руско-китайската и на руско-казахстанската граница. С оглед на проблема с около незаконната миграция, тъй актуален днес за Русия, можем доста уверено да прогнозираме, че ще бъде повдигнат и този въпрос, като се дискутират и по-нататъшни действия на Русия, Казахстан и Китай в тази насока.

Второ, между Русия, Казахстан и Китай има добре развити железопътни и автомобилни връзки, нещо твърде удобно за задълбочаване и разширяване на търговско-икономическите контакти. Ако си припомним, че по периметъра на руско-казахстанската граница са разположени 12 области от Русия, 8 области от Казахстан, а разстоянието между морските пристанища на Русия и Китай е най-много 1600 км, ще очакваме още отсега да видим сред темите на срещите във формат Москва-Астана и Москва-Пекин дискусии по пътищата за разширяване на крайграничното сътрудничество.

Трето, стокооборотът между Русия и Китай, а също и между Русия и Казахстан, бележи постоянна тенденция на растеж. Същевременно във връзките на Кремъл с Астана и Пекин няма нерешени проблеми, които да се отразят отрицателно на междудържавните отношения, за разлика от случая с Европа. Според агенция Интерфакс стокооборотът между Казахстан и Русия през 2007 година е бил 16,3 млрд. долара – с 27 на сто повече, отколкото през 2006-та. Същевременно, както съобщи агенция ПРАЙМ-ТАСС, стокооборотът между Русия и Китай е нараснал през 2007 година на 48,16 млрд. долара. Средногодишният двустранен търговски обмен според данните за 2007-ма е увеличен с 44,3 на сто.

Ясно е, че за да поддържат това нарастване на стокообмена, търговските партньори на Москва имат нужда от политически гаранции, които да станат пореден трамплин за увеличаване на обемите на двустранната търговия. Съответно изявленията на третия руски президент може да станат залог за успешни действия от страна на Казахстан и Китай.

Четвърто, сътрудничеството на Москва с Астана и Пекин предвижда задълбочаване на връзките в горивно-енергийната сфера. Това е актуално направление и за трите държави. И щом потребностите на Китай от горива и енергия днес постоянно нарастват, Русия, а заедно с нея и Казахстан, могат да подпомогнат Пекин в това отношение.

Накрая, въпросите, свързани с взаимодействието между Русия, Казахстан и Китай във военнотехническата сфера. През цялото време, откакто Казахстан съществува като суверенна държава, Русия е доставяла на тази република въоръжения и техника. Затова двамата държавни лидери ще обсъдят и евентуални нови доставки от страна на руския военнопромишлен комплекс. Военната тема ще бъде засегната най-вероятно и на срещата в Пекин. Известно е, че руско-китайското военнотехническо сътрудничество, по-точно доставките на руска военна техника за КНР и предоставянето на военни технологии на Пекин, е част от външната политика на Русия.

* * *

Напълно е вероятно първата обиколка на Дмитрий Медведев като президент на Русия в посока Казахстан и Китай да се окаже опознавателно пътуване. Невидимото присъствие на бившия държавен глава Владимир Путин зад гърба на третия руски президент обаче подсказва, че пътуването на Медведев може да доближи по ефективност средноазиатската обиколка на неговия предшественик. Както помним, навремето Владимир Путин посети всички републики от Централна Азия, обсъди поотделно с всеки политически лидер въпросите, които го интересуваха, и направи предложение, което накара европейските страни сериозно да се замислят.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.