Петков, Божков, Ковачки, ТИМ или защо ни “очерня” Брюксел

Ройтерс разпространи новина от свой източник в Брюксел, че ЕС ще спре средствата за България от някои еврофондове, заради неуспеха в борбата с корупцията и организираната престъпност.
Парите, за които става дума, са повече от милиард евро. До момента Еврокомисията замрази 400 млн. евро за България по програмата ФАР и между 50 млн. и 100 млн. по САПАРД.
Според източника на Ройтерс най-сериозно безпокойство в Брюксел предизвиква предполагаемата връзка между т. нар. стара гвардия отпреди 1989 г., руските бизнес интереси и организираната престъпност.
Трябва пак от чужбина да кажат за България това, което тук властта определя като инсинуации, очерняне и прочее.
В чуждия печат за България се говори само за скандали, корупция и престъпност. Това според хора като президента Първанов и бившия министър Петков е целенасочена пропаганда.
Уви, не е.
Може ли в нормална страна от кабинета на един вътрешен министър като Петков да изтича информация към престъпници, а прокуратурата да не разследва това? В България може. Тук ще разследват Петков, че е издал неволно таен сътрудник на секретните служби, а не за по-тежките обвинения. А точно тук трябва да покаже България воля за борба с корупцията и организираната престъпност. Но не. Нито прокуратурата, нито медиите се занимават с този казус. Новият вътрешен министър пък направо заяви, че мафия у нас няма.
Има поне няколко богаташи у нас, изградили си свои империи, с които властта кокетничи и не ги разследва. А точно тях има предвид източникът на Брюксел, като говори за старата гвардия отпреди 1989 г. и руските бизнесинтереси. Може ли един човек като Христо Ковачки да започне с няколко сергии на един базар в Самоков и да стане най-големият частен инвеститор в енергетиката? Притежава топлофикации в няколко града, ТЕЦ-ове, мини, магазини, заводи, какво ли не. Фирмата “Атоменергоремонт” е негова (чийто шеф беше убит на улицата през април). Как става всичко това? Говори се, че зад него стоят руски капитали. Никой обаче не разследва възхода на този новоизлюпен бизнесмен.
Васил Божков – Черепа, сочен като най-богатия българин, е собственик на цяла империя от фирми и на огромна колекция от антики. Никой не му е задавал въпрос за произхода на капиталите и на антиките. Никой не го разследва, а полицията пребърква джобовете на дребни колекционери.
Никой не разследва и империята ТИМ, която се състои от застрахователна компания, банка, пристанища, фирми, хотели, заводи, винарни, медии и т. н. Също се говори, че зад тях стоят руски капитали. На ТИМ повече обръщат внимание чужди журналисти, отколкото български.
Затова истинските проблеми на България повече можеш да ги научиш от чуждите медии, отколкото от българските.
При това очевидно разминаване заплахата за замразяването на фондовете е съвсем реална. Накрая нищо чудно да замразят и България. Дано тогава някой обърне внимание на това, което се пише на Запад.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.