Тайната дипломация на кашкавала между Турция и Армения

Арменци отбелязват годишнината от масовите убийства на техни сънародници през 1915 г. в Ереван. Снимка: Ройтерс

В една мразовита февруарска сутрин група турци и арменци се събраха в хотел в турския град Карс под погледа на служители от турското разузнаване. Тяхната тайна, огромна пита кашкавал, беше разкрита в арменския град Гюмри, отвъд затворената граница между двете държави. Жълтата пита с етикет „Кавказки кашкавал“ символизира помирението между Турция и Армения и отвъд Кавказ. Когато беше обсъждана преди една година, идеята за регионално „сирене на мира“ (в която участват и Грузия и Азербайджан) срещна подозрение, казва Алин Озинян от Съвета за турско-арменско бизнес развитие. „Не знаехме как ще реагират властите“, посочва Зеки Айдън, турски производител на сирене, който пропътува 10-часовия път от Карс до Гюм и през Грузия. „Искаме границата да бъде отворена и добри междусъседски отношения, затова опитахме“, казва Илхан Коджулу, друг производител на сирене. Вефа Фережова, азербайджанка, която лобира за заравянето на томахавката с Армения, също присъстваше на срещата. „Казва ни се да мразим арменците, аз пък няма да го правя“, заяви тя.

Армения и Азербайджан са в конфликт заради Нагорни Карабах – парче земя, което Армения завзе от Азербайджан в началото на 90-те години. Това тласна Турция да затвори границата си (но не и въздушните връзки) с Армения през 1993 година. Мирните преговори с посредничеството на САЩ се провалиха, а сега Азербайджан заплашва да използва сила.

Въпреки всичко има сигнали на надежда, че Турция и Армения може да се помирят. Президентът на Турция Абдуллах Гюл беше сред първите, които поздравиха Серж Саркисян,

Арменският президент Серж Саркисян обеща да търси “историческа справедливост” за 1,5 млн. арменци, убити от отомански турци, но едновременно с това е готов да се помири с Турция. Снимка: Ройтерс

новия арменски президент, издигнал се на поста след оспорвани избори през февруари. Неофициалните преговори за установяването на дипломатически отношения може да бъдат възобновени всеки момент.

Действително, във въздуха се носи полъх на безнадеждност. Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е заплашена да бъде закрита от Конституционния съд с мотив, че възнамерявала да наложи шериата. Възможно е опитите за преговори на ПСР с Армения да са насочени към събирането на известна подкрепа от Запада.
Правителството на Саркисян е на път да се сблъска с проблеми, след като цената на газта се удвои през тази зима. Прекратяването на блокадата от страна на Турция може да намали общественото недоволство. Ястребите и в Турция, и в Армения обаче могат да продължат да разчитат на Азербайджан. Твърденията, че Армения укрива кюрдски бунтовници предизвикаха гняв в Турция. Откъде се появиха? „Агенция Азери прес“, изсумтява г-н Айдън. Дори първокласният кашкавал не може да промени отношението на някого за едно денонощие.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.