Мишел Слейман – символ на единството в разделен Ливан

Новоизбраният ливански президент Мишел Слейман минава пред почетната рота в президентския дворец. Основната му задача ще бъде да помири враждуващите политици и да спре постоянното боричкане за власт. Снимка: Ройтерс

Президентът Мишел Слейман, главнокомандващият на армията, избран вчера за държавен глава на Ливан, поддържаше единството във въоръжените сили през трите смутни години, които доведоха страната до ръба на гражданската война. Основното предизвикателство пред него като президент ще бъде да помири враждуващите политици, които се съгласиха той да застане начело на парализираната от тяхната борба за власт страна. „От основна важност е… да работим за укрепването на нашата страна и съвместното ни съществуване чрез диалог и да избегнем превръщането на страната в арена на конфликти“, каза Слейман в първата си президентска реч, след като беше избран от парламента.

Началник на генералния щаб на въоръжените сили в продължение на десетилетие, Слейман задържа армията встрани от конфликта този месец, когато политическите борби предизвикаха най-сериозните сблъсъци в Ливан от гражданската война през 1975 – 1990 година насам. Вместо да влязат в бой с въоръжените лица, неговите войници бяха разположени, за да опазят мира, след като боевете приключиха с победа за Хизбула – най-могъщата организация в Ливан, с която в миналото Слейман поддържаше добри отношения.

Начинът, по който Слейман се справи с последната криза, беше похвален от Хизбула, но предизвика намръщени физиономии сред управляващата коалиция, заради поведението на армията, разглеждано от тях като мълчалива подкрепа за офанзивата на шиитската групировка. Въпреки критиките си към армията, фракциите в антисирийската управляваща коалиция не оттеглиха подкрепата си от Слейман – компромисна кандидатура за поста, на който те по-рано се надяваха да изпратят свой кандидат.

Предстоят предизвикателства

59-годишният Слейман зае поста, освободен през ноември от Емил Лахуд – съюзник на Дамаск, когото опонентите му смятаха за сирийска марионетка. Слейман беше назначен за началник на Генералния щаб на армията през 1998 година, когато Ливан се намираше под контрола на Дамаск. Той работеше в тясно сътрудничество със сирийските войски, преди те да се изтеглят от Ливан през 2005-та под международния натиск, предизвикан от убийството на бившия министър-председател Рафик Харири.

Ливанците ликуваха след избирането на Слейман за президент с надеждата, че той ще върне към живот парализираните държавни институции, блокирани от 18-месеца. Снимка: Ройтерс

Като президент Слейман ще трябва да се справи с множество проблеми, които разделят обществото, включително резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която призовава всички милиции в Ливан да се разоръжат – искане, което противниците на Хизбула подкрепят.

Слейман не можа или не пожела да спре подкрепяната от Иран и Сирия групировка да натрупа своя арсенал, а след войната с Израел от 2006 година – да го модернизира. Напрежението между религиозните групи в Ливан подложи на изпитание единството на армията, а ресурсите на страната също бяха изтънени от разполагането на 15 000 войници в южната част на Ливан след войната от 2006-та и продължителните битки с ислямистки бунтовници на север през 2007-ма.

Слейман, който е християнин маронит, роден в село Амшит в Северен Ливан, ръководеше разполагането на армията в южните територии, предвидено в резолюция на ООН. През лятото на 2006 година то сложи край на въоръжения конфликт между Израел и Хизбула. Президентският пост е запазен за маронит според ливанската система за поделяне на властта между различните вероизповедания.

Авторитетът на Слейман като фигура от национално значение нарасна след 15-седмичните боеве между армията и вдъхновените от Ал Каида ислямистки бунтовници, които започнаха размирици в Северен Ливан миналата година. Ливанците застанаха зад армията в кампанията срещу бунтовниците в лагер за палестински бежанци. Преди въоръжените сили да потушат метежа в сраженията загинаха над 420 души, между които 169 войници.

Слейман е женен, с три деца. Завършил е военното училище в Бейрут през 1970 година. Има и диплома по политически и административни науки от Ливанския университет. Говори свободно английски и френски.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.