Източна Европа още мечтае за безплатно здравеопазване

в. Интернешънъл хералд трибюн

Ленка Вондракова с лекарствата, които пие всеки ден за множествена склероза. Таксата за преглед при лекар и издаване на рецепта в Чехия е 1,85 долара, което предизвиква гняв не само у бедните, но и у по-заможните чехи. Снимка: Ню Йорк таймс

В Чехия пациент може да отиде на лекар срещу около 1,85 долара и това не е повод за празнуване. У чехите, които посещават докторите си по-често от които и да били други европейци, тази такса предизвика гняв. На практика идеята за таксуване на здравна услуга може да предизвика сериозна полемика, да не говорим за резките промени в политиката – в Чехия и в други централноевропейски страни. На теория идеята е да бъде сложен край на прахосването и злоупотребите със здравните системи, за да бъдат те укрепени и модернизирани. Възможно е обаче ответната реакция да бъде много силна.

В Унгария предложението за въвеждане на здравни такси претърпя оглушителна загуба на произведения през март тази година референдум, като в резултат министърът на здравеопазването беше уволнен. В Чехия, която започна да изисква таксите в началото на годината, самият премиер беше принуден да се яви пред Конституционния съд в Бърно и да бъде изслушан от съда, който преценява дали да ги отмени. Предвидено е съдът да се произнесе днес.

И богатите, и бедните страни си блъскат главата какъв е най-добрият начин да осигурят достъпно здравеопазване за гражданите си без да им се налага да чупят касичката. В държави като Чехия положението е още по-трудно заради сблъсъка между бързо нарастващите очаквания за най-модерни и най-добри методи на лечение и отдавна вкоренените навици от комунистическия период за неограничени и безплатни здравни услуги. Хората имат усещането, че са предадени, защото държавата някога се грижеше за тях, но е налице също така и оправданият страх на онези, които останаха зад борда през последните години, белязани от растеж и промени. Дори в Прага, известна като „златния град”, забогатяването на някои означаваше само по-високи цени за хванатите в капана на ниските заплати и фиксираните пенсии.

За заможните хора с работа таксите са буквално джобни пари, обикновено плащани със същите тези 10 или 20 чешки крони, с които човек си купува билет за трамвая (1 долар се равнява на около 16 чешки крони). Богатите чехи признават, че дават далеч повече пари за лечението на своите котки и кучета, отколкото за самите тях. За много граждани на страната обаче е принципен въпрос здравеопазването да е безплатно, към което се добавя силното чувство за солидарност с бедните.

„Единствената аналогия, за която се сещам в нашата политическа култура, са началните училища“, казва преподавателят по политическа икономия от Харвардското училище за здравеопазване Марк Робъртс, който е работил в Централна Европа. „Повечето хора в Съединените щати смятат, че началното образование трябва да е безплатно и достъпно за всички, и че не бива да се подчинява на пазарните принципи.“ През последните години Централна Европа беше жива лаборатория за тестване на здравни реформи. Опитите в тази насока бяха оглавени от защитници на свободния пазар от преживяващата икономически бум Словакия, която въведе плосък данък и регистрира впечатляващ икономически растеж – над 10 процента миналата година. През 2003 година Словакия въведе скромни такси за посещения при лекари и престой в болници. Но, както стана по-късно в Унгария, това не продължи дълго. Лявото правителство, което дойде на власт през 2006 година, отмени таксите едва няколко месеца след като беше сформирано.

„Това, което искаме да постигнем в здравната система, е по-голяма индивидуална отговорност, да направим потребителите по-отговорни за това, което консумират“, обяснява изпълнителният директор и един от съоснователите на Института за здравна политика в Братислава Петер Пажитни – бивш главен съветник на словашкия министър на здравеопазването. „Необходимостта от основен ремонт на

В държавите от Източния блок хората имат растящи очаквания към здравеопазването и едновременно с това живеят с мечтата си за неограничени и безплатни здравни услуги. Снмика: блог.млайф.ком

системите за здравеопазването в региона е очевидна,” казва той. Статистически данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват, че здравните системи на Чехия, Словакия и Унгария са на или близо до дъното в класацията на всички страни членки по средна продължителност на живота и смъртност от удари, сърдечни болести и рак.

Чешките власти показаха отзивчивост към идеите на Института за здравна политика и дори наеха един от партньорите на Пажитни в Братислава. Опозицията обаче иска бившият им съгражданин (отпреди разделянето на Чехословакия) да отърве чехите от присъствието си – и тях, и здравната им система.

Чешката конституция гласи, че „гражданите имат на основата на общественото осигуряване правото на безплатни медицински услуги и безплатна медицинска помощ в съответствие с условия, определени от закон“. Новите плащания не само че са противоконституционни, твърди Михал Хашек, председател на парламентарната група на социалдемократите, които са и най-голямата опозиционна партия в парламента. Според него таксите причиняват истински страдания сред някои слоеве от населението. Противници и местни таблоиди превърнаха родените преждевременно и държани в инкубатори бебета, чиито родители са принудени да плащат такси на болниците, в символи на новата система.

Експертите не могат да се обединят около едно мнение дали предварителните такси за преглед, въведени за да разубедят пациентите, са добра идея от гледна точка на общественото здраве и дори си задават въпроса дали те наистина могат да спестят много пари на здравната система. „Най-скъпите, ненужни услуги не са искани от пациентите, а се предлагат от лекарите, за да носят повече приходи на самите тях“, твърди унгарският преподавател по здравна политика Петер Гал.

Таксите в Унгария – 1,85 долара за изписана рецепта и за посещение при лекар, и два пъти повече за ден престой в болница – логично имат отражение върху поведението на Чехия. Министерството на здравеопазването съобщи, че броят на рецептите е намалял с 40 процента през първото тримесечие на годината, въпреки че е възможно част от понижението да се дължи на презапасяване в края на миналата година. Властите изчислиха, че общественото осигуряване е спестило над 100 милиона долара през първото тримесечие спрямо предишната година, като са били събрани такси в размер на 62 милиона долара.

„Опитваме се да поемем част от цената, която хората трябва да платят за здравни услуги“, казва чешкият министър на здравеопазването Томаш Юлинек. Има обаче таван на плащанията, който е фиксиран на малко над 300 милиона долара за тази година – мярка, която ще защитава и тежко болните, отбелязва Юлинек.

Неколцина хронично болни пациенти заявяват, че не са сигурни как ще работи мярката, по-точно кои разходи ще бъдат включени. Преди промените, болната от множествена склероза Ленка Вондракова можела да спестява малко пари. Общият месечен доход на домакинството й, състоящо се от нея, съпруга й и двамата им синове тийнейджъри, възлиза на около 1200 долара. „Сега, всичко, което остана, беше изядено от таксите“, оплаква се нейният мъж Павел. Самата Ленка се надява на по-добро оборудване и лекарства, като по-специално си пожелава хапчета, които да заменят болезненото биене на инжекции всяка нощ, от което тя се бои. „Дано стане“, казва жената, разкъсвана между скептицизма и надеждата.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.