Ромите от Тандарей и миражът на Запада

Ромско семейство в Тандарей. Ромите не са забогатели след пребиваването си в Западна Европа, но с радост биха се върнали там. Снимка: дъсън.юк.ко

Няколко думи на испански или английски и коли втора употреба пред порутени къщи: това е всичко, което ромите от Страшина, бедно предградие на Тандарей (Югоизточна Румъния) пазят от пътуването си в Западна Европа в търсене на по-добър живот. „В Страшина няма да намерите хубави къщи като на други места. Тук вече има само бедни хора, тези, които не са успели да се издържат в чужбина,” обяснява Раду Флориан, съветник за ромите към кметството в това предградие от 15 000 жители. Той самият е натрупал няколко месеца британски опит, както доказва неговата кола „Воксхол“, сив металик, която още е с регистрационни номера от страната, в която е купена, и с десен волан.

„Тези, които казват, че ромите са забогатели в Западна Европа, говорят измислици”, казва с възмущение той, като осъжда „легендите“, циркулиращи през последните месеци в медиите, според които „ромите от Тандарей са натрупали богатство, изпращайки децата си да просят във Великобритания“.

Даниел Паун, 14-годишен, възседнал червен мотопед на прашната улица, говори на драго сърце за пътуванията си до Испания, общо „около двадесет“, заедно със своите родители. „Нямам търпение да се върна там, много по-добре е в Испания, отколкото тук”, казва момчето с изрусени коси, като не дава яснота за средствата за съществувание на неговото семейство, обитаващо кирпичена къща в дъното на разбита уличка.

„Няма страни като Англия”, намесва се гордо друго момче, което отказва да каже името си, но изброява с британски акцент различните квартали на Лондон, където уверява, че е живяло „шест месеца“.

Константин Йон, 60-годишен, със сламена шапка, разказва, че е работил пет години в строителството във Франция. „Спечелих малко пари и можах да поправя къщата си, която се рушеше. Сега не искам вече да заминавам, много стар съм”, казва синеокият мъж, като се опира на червено „Рено“ с френска регистрация.

На 26 януари вестник „Сън” публикува обширен репортаж за ромите във Великобритания. Все се повече медии в Западна Европа винят ромите за увеличаващата се престъпност и искат те да бъдат екстрадирани. Снимка: е-vestnik

От близо петнадесет коли, паркирани в дворовете в Страшина – главно „Опел“ и „Фолксваген“ – нито една не е с румънска регистрация: повечето са с регистрация в Испания, Германия, Франция или Великобритания. „Вижте този тип там, той е купил колата си в Мадрид”, казва Йон, мъж на около тридесет години, който не крие завистта си. Той никога не е напускал предградието заради липса на пари. „Бих искал много да си пробвам късмета в чужбина, но нямам с какво да си платя пътуването”, обяснява бащата на четири деца.

Подобно на него, повечето роми в Страшина живеят основно от помощи за децата, или 40 леи на месец (около 11 евро). „Какво може да купи човек с тази смешна сума, 10 пакета бисквити”, пита жена на около петдесет години.

Но според кмета на Тандарей Василе Сава, в предградието има и роми, които са забогатели в чужбина, специално в Испания или в Италия. „Няма да ги намерите тук, тъй като купиха терени в центъра на града и построиха вили”, казва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.