Възходът и падението на последния крал на Непал

Бившият крал на Непал Гианендра след края на служба в храм в Катманду. Гианендра трябва да се прости с привилегиите си и с короната си и да се примири, че е последният крал в 239-годишната история на непалската монархия. Снимка: Ройтерс

До неотдавна той беше почитан като хиндуистки бог, обслужван от няколкохилядна дворцова свита. Ликът му увенчаваше банкнотите, а националният химн го възхваляваше. Сега непалският крал Гианендра е обект на хули, ще загуби короната си и даже ще трябва да си плаща сам данъците и сметките за електричество. Специално Учредително събрание ще отмени 239-годишната монархия и ще изпрати Гианендра в историята като последния крал на Непал.

60-годишният бизнесмен, станал монарх, може обаче да се сърди само на себе си, смятат мнозина непалци по повод безразсъдната постъпка на Гианендра през 2005 година. Тогава той започна да управлява кралството еднолично, като разпусна парламента, правителството, вкара политици в затвора и обяви извънредно положение. Вероятно на краля му е било дошло до гуша от корупцията и раздорите сред политиците и е решил, че само той може да спаси страната от смъртоносното маоистко въстание.

Година по-късно обаче експериментът се обърна срещу него и той беше принуден да отстъпи след седмици улични протести, които окончателно предопределиха съдбата му и края на монархията. „Той вярваше, че действа с най-добри намерения“, казва Кунда Диксит, редактор на седмичника „Непал таймс“. „Но беше ръководен от стремежа си към автократичност.“

През 1950 година, когато е само на три години, Гианендра е възкачен на трона. Тогава дядо му избягва за кратко в Индия, по време на борба за власт с наследствените министър-председатели от династията Рана. Когато няколко месеца по-късно крал Трибхуван се завръща, Гианендра се оттегля. Впоследствие прави състояние от бизнес с чай, тютюн и хотелиерство; участва и в проекти по опазване на околната среда. Преди близо седем години, неговият брат – популярният крал Бирендра, и осмина други членове на кралската фамилия са застреляни и от престолонаследника, който след това се самоубива. Гианендра се завръща на трона и подобно на мнозина свои предшественици започва да смята, че знае по-добре от поданиците си кое е най-доброто за Непал.

Кръвопролитието в кралския двор разбива мистиката около монарха, почитан дотогава като превъплъщение на хиндуисткия бог Вишну, а възкачването на Гианендра отприщва негодуванието на хората. „Смятам, че той си получи заслуженото“, казва 48-годишната работничка Сунтали Хатри, докато кърми двегодишната си дъщеря до строителен обект. „Той не може да иска нещо повече“.

Непалци развяват националното знаме, на което вече пише “Република Непал”. Хиляди мъже и жени танцуваха и пяха от радост, след като кралството беше обявено за република. Снимка: Ройтерс

След мирното споразумение от 2006 година и изборите през април т. г. маоистките бунтовници, чието основно искане беше да се премахне „феодалната монархия“, станаха най-голямата партия в Непал. Те казват, че Гианендра може да остане в страната като обикновен гражданин и бизнесмен, при условие че спазва решенията на Учредителното събрание. Според някои съобщения самият крал бил заявил, че няма намерение да напуска Непал. Но вероятно ще трябва да се изнесе от розовия дворец Нараянхити с покрив като пагода и да се настани в своята луксозна и добре охранявана резиденция в Катманду.

СВРЪХАМБИЦИОЗЕН?

Гианендра е посещавал училище в Дарджилинг, високопланински град в Източна Индия и е абсолвент на университета „Трибхуван“ в Катманду. Мохан Прасад Лохани, негов преподавател по английски в университета, разказва, че Гианендра е бил немарлив студент и повече се е интересувал от политика, а не от учене. „Той имаше свой възглед за това, как трябва да се променят нещата. Беше много амбициозен“, казва преподавателят. Може би тази амбиция е причина за падението му, твърдят наблюдатели. Драматично падение от върха.

През последните две години правителството иззе хиляди акри кралски земи, национализира повече от дузина негови дворци и уволни личния му духовник. На практика затворен в двореца, кралят трябваше да живее с намалена годишна издръжка и беше стреснат от съобщенията, че дължи данъци, както и от искове за неплатени сметки за електричество. Ликът му върху непалските банкноти беше заместен от изображение на връх Еверест, а възхвалата по негов адрес изчезна от непалския национален химн.

Засега роялисти, които се срещат с него, казват, че той посреща всичко спокойно. Твърдят, че прибързаното отменяне на монархията ще има обратен ефект и ще остави страната без опората, от която тя се нуждае във времена на промени. Но монархическите партии спечелиха едва четири мандата в 601-местното събрание.

Въпреки че мнозина непалци приемат идеята за конституционна монархия, малцина са съгласни да бъдат управлявани от Гианендра или от непопулярния му син Парас, известен като плейбой и безразсъден шофьор. „Според мен това е краят на монархията“, казва Диксит. „Повечето непалци смятат, че просто не си струват усилията тя да бъде запазена“, констатира журналистът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.