Сериозна връзка или само секс – изписано е на лицето ти

Снимка: Уебшотс

Ново изследване твърди, че можем да разберем само с един поглед към лицето на човек дали се интересува от необвързваща сексуална връзка или от ангажиращо партньорство. Няма нужда да се правите на срамежливи. Ако търсите само забавление, то просто се изписва на лицето ви.

Изследването е ръководено от британски изследователи, които откриват, че само с един поглед върху нечие лице може да се разбере от какво се интересува – от случаен сексуален акт или дългогодишна връзка. И не е изненада резултатът, че жените се интересуват повече от мъже, които им вдъхват истинско доверие. Докато мъжете се увличат от жени, на чието лице могат да прочетат: “Само за една вечер.” Изследването, което обосновава научно тези открития, е публикувано в списанието “Evolution and Human Behavior”.

Изследователите използват комбинирани снимки на колежани, които се определят като такива, които търсят просто флирт и забавление, и такива, които търсят истинска любов. След това учените карат 700 участници в експеримента да разделят снимките на предизвикателните мъже и жени от тези на скромните. И през по-голямата част от времето инстинктите им се оказват точни. 72 процента от участниците правилно определят момичетата и момчетата, като в повечето случаи не могат да обяснят защо са направили тези предположения.
“Те имат инстинктивни реакции, но не могат да ги разберат или обяснят”, казва Линда Бууфроуд, професор по психология в Университета на Дърам, Великобритания, която е сред ръководителите на изследването.

Според резултатите от изследването, типът мъже с лице като на актьора Клайв Оуен – със силно изразена челюст, изразени вежди и нос и по-малки очи – е по-склонен да бъде прелюбодеец и да търси забавления. Мъже с по-меки черти са по-склонни да проявяват интерес към постоянна връзка. С други думи Матю Фокс винаги би бил добър партньор.
Типът жена, която изглежда много сексапилна и темпераментна, е по-предразположена към флирт. И мъжете и жените, които участват в експеримента, смятат, че по-привлекателните жени предпочитат краткотрайна, необвързваща връзка и се оказват прави. Въпреки че Бууфроуд и колегите й не могат да посочат точно специфичните черти на лицето на този тип жени. А само това, че те изглеждали повърхностни и по-атрактивни.
Теорията за Бууфроуд звучи достоверно, защото ако си по-привлекателна, ти просто имаш много повече възможности да действаш, особено когато си на 18 години, смята изследователката.

Повечето участници в експеримента правилно познават жената, която търси просто забавление. Докато учените не могат да опишат определени черти на лицето, които говорят за това, че този тип жена търси само секс. Само уточняват, че главно става въпрос за жени, които изглеждат по-привлекателни.

Също така може да става въпрос за това, че такива са очакванията към тези жени, смята Каролин Кийтинг, която е професор по психология в Университета „Колгейт“. Тя не участва в споменатото вече изследване, но прави свое собствено изследване по темата, като взема предвид чертите на лицето.

Когато си по-привлекателен, очакванията на хората са да имаш повече партньори. И много често ние изпълняваме тези очаквания, които хората имат към нас.
Това, което ние смятаме за себе си, е много често рефлексия на това, което другите смятат за нас. И затова, когато сме заобиколени от другите в света, ние възприемаме себе си според тяхното отношение към нас. Заради ефекта, който тези очаквания оказват върху нашето поведение, много често нашето първо впечатление за другия се оказва правилно.
Външността говори много повече за хората, отколкото сме допускали досега. Затова ние често съдим за книгата по нейната корица, и най странното е, че тази тактика често проработва.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.