Проповедта на един вегетарианец

Снимки: авторът

Вратите на заведението „Check point Charly” на столичната ул. „Вазов“ са широко отворени и вътре все още няма нито един посетител. Явно днес първите клиенти ще се появят чак след 12, за да обядват – най-вероятно пържола с гарнитура от печурки, пиле със сос от сметана или сьомга, печена във фолио. Засега обаче масите са пусти и само персоналът снове наляво-надясно, събуден от надутата стереоуредба.
Очаквам Андрей Катеринов, заклет вегетарианец и един от собствениците на верига от магазини за часовници. Всички закъснения в конкретния случай са абсолютно непростими. Най-малкото ще се наложи да си говорим на вегетариански теми на фона на печени кюфтета или мусака. В заведението влиза вторият клиент за деня – висок мъж с джентълменска осанка. По логиката на неговия бизнес, трябва да си говорим за часовници. Вместо това изпадаме в тотално безвремие. И докато в близките офиси, хората се утрепват от сериозни, делови ангажименти, ние посръбваме чай и обсъждаме философски проблеми от битието на съвременния човек, който толкова бърза, че не му остават сили за това. Но кой е Андрей Катеринов и как успя да спре месото? Всичко започва по-отдалеч.

Един ден младият студент по специалността Международни икономически отношения започва да се среща с малко странен кръг от хора, практикуващи източни духовни и физически учения. „Едно от нещата, които ми направиха много силно впечатление беше, че големите религиозни системи са били твърдо против отнемането на живот, независимо дали за храна и дали се отнася за човешко същество. Всъщност Христос не е нахранил множеството с риба, а с хляб. На иврит има една дума и за двете, а в миналото тестото се е оформяло под формата на риба. После с цел налагане на религията на по-големи маси, вегетарианството останало само като обет за монасите”.

Преди около 20 години съвсем без някаква сериозна причина от човек, който преяжда с месо Андрей се събужда пълен вегетарианец. Но как се прави тази опасна еквилибристика на съзнанието и стомаха? Днес Андрей продължава да се среща със старите приятели и да разговарят на философски теми. Но, извън дебелите книги, неоспорим факт е, че бизнесменът-философ не е боледувал от 20 години от нищо повече от настинка, която обикновено му минава за ден-два. „Икономически вегетарианството не е изгодно за големите фармацевтични фирми. Хората спират да боледуват и те не могат да си продават лекарствата”, усмихва се Андрей. Но в същото време икономически вегетарианството е много изгодно за големите компании, защото хората им боледуват по-малко и за по-кратко, така че по-малко отсъстват от работа.
„Основната причина да ставаме все по-болни е точно в тоталното преяждане с месо и полуфабрикати – нещо за което почти никой не се замисля, когато си пазарува в магазина. Убийството днес е някак приглушено, а иначе всички разказваме приказки на децата си за зайченцето Бяло или трите прасенца. Един от основните призиви на ПЕТА (световна организация за защита на животните) е лозунгът„Аз не ям приятелите си”.

Снимки: авторът

Така че, ако се пропусне ранното възпитание като дете, шансът е да наваксаме впоследствие чрез срещите с философски книги. Ако и това не ни събуди, най-накрая идва звънецът на някоя страшна болест, но дори и тогава повечето хора не си дават сметка как са стигнали дотук.

„И аз обожавах пиле на грил, скара. Ох! Но никога не се бях замислял за това, че повечето ми здравословни проблеми идват точно от неправилното ми хранене. После започнах да научавам от приятели и книги, че консумирането на месо води до натрупване на отровни плаки върху всички кръвоносни съдове и артерии, тънкото и дебелото черво, които рано или късно увреждат всички вътрешни системи и органи. Ако интоксикирането на организма продължи с тези темпове, се стига до инфаркти, инсулти, високо кръвно налягане и всички производни на него тежки болести. „Но независимо от това, че човек е станал вегетарианец, това не означава автоматически, че ще е по-здрав, ако продължи да се храни с полуфабрикати и химическо обработени храни. Освен това трябва да се балансира и самата вегетарианска диета в зависимост от избрания тип вегетарианство – суроводяство, лактовегетарианството (б. р. – което включва и млечни продукти), така че да се набавят всички необходими за тялото вещества. Не всичко е толкова просто, колкото изглежда”.

За да помага на всеки нов престрашил се да поеме по пътя на растителната храна, Андрей Катеринов създава към основния си бизнес с часовници и малко издателство за книги за вегетариански начин на живот. Защото самото вегетарианство не се ограничава никога само до промяна в диетата. Основното положително следствие от спирането на кюфтаците (не трябва да се забравя, че има вкусни картофени кюфтета, от тиквички или фалафел) е промяната в мисленето. Човек постепенно се успокоява и започва да се усеща, че спира да се лута трескаво и да е толкова изнервен. Силата на отрицателните емоции като гняв, завист и страх отслабва.

„Оттам идват като следствие и всичко останало, човек спира да живее по стария начин. Повечето бъдещи вегетарианци имат преходен период на адаптация към новия начин на хранене (в който ядат по-малки количества месо) от седмица до месец-два три. Аз лично взех решението в рамките на един ден.

Храната е информация, която влиза в нас, в клетките ни и работи на подсъзнателно ниво. Ние сме това, което ядем. А в съвременното забързано ежедневие, човек е забравил да обръща внимание на това с какво се храни, прави го чисто механично. Не се усещаме как сме орисани в правенето на ефимерни неща като кариера и пари, и забравяме за духа и тялото. Така губим все повече себе си и здравето си”, развива тезите си Катеринов.
Той смята, че въпреки хаотичното лутане на съвременния българин, има и положителни промени. „През последните години все повече родни компании се замислят за средата, в която работят техните подчинени, за философията, която цари в колектива им, че нещата са някак свързани.”

Снимки: авторът

Андрей разчита днешните деца да осъществят необходимата за спасението на Земята промяна. Защото абсурдните размери на нарушеното екологично равновесие все повече ще напомнят за себе си чрез драматични промени в климата, и то не някъде в неопределеното бъдеще, а тук и сега. Зелената идея е приоритет главно на младите и Андрей е много щастлив, че толкова хора откликват на протестите за спасяването на българската природа. „Младите са по-отворени за промени, тъй като човек след 25-30 години много по-трудно променя навиците си. Не всеки може да се лиши от нещата, които е обичал да яде или прави, въпрос на личен избор и отношение е.

Според анкети за начина на хранене, проведени от Кралското вегетарианско общество на Великобритания над 50 % от момичетата между 14 и 18 години са пълни вегетарианки.
Ако не може да се откажете от месото заради Бог, душата си или собственото си здраве, то можете да го направите, за да намалите емисиите на въглероден двуокис в атмосферата. Звучи абсурдно, но всичко си има много логично обяснение, казва Катеринов и продължава да привежда доводи:

„През миналата година бяха съобщени едни много интересни изследвания, в които се казва, че замърсяването с въглероден двуокис от фермите, които отглеждат животни е почти равно на това от изхвърляните от колите газове, тъй като при огромните количества тор се излъчват и големи количества въглероден двуокис.

Освен това, заради консумацията на месо, се изсичат огромни количества гори, за да се засаждат с фураж, който да изхранва добитъка. Поглъщането на вода за изхранването на добитък е огромно. Докато стане едно теле говедо, му трябват около 11 тона вода. И в благодарение на това, че всички тези производства се дотират от правителствата, тъй като имат огромни лобита, които разпределят огромни пари (става въпрос за стотици милиарди долари) бизнесът с месо продължава да процъфтява. Освен това повечето ферми са нечовешки концлагери, където животните се раждат, живеят за кратко и умират в стрес, понякога без да видят светлина, с единствената цел да се превърнат в трупове, които да ни нахранят.

Снимки: авторът

Оказва се, че безценните съставки и вкус на месото са само от един от поредните митове на бизнеса с трупове. Средностатистическият човек е опитвал месото, единствено след добавяне на подправки или киснато с часове в разни маринати. Без тях то е безвкусно и доста зле миришещо.
„Истината е доста проста и може да се разбере дори от едно дете. Като изключим всички останали вреди, най-елементарното доказателство за това колко безполезно всъщност е месото е, да се замислим какво става с градивните му съставки след като животното е убито. Ниските минусови температури, при които се съхранява -8-15 градуса, понякога с години, разрушават структурата на белтъците. При размразяването му вече не може да се говори за каквито и да било вкусови качества и ние ядем една леш, мърша, която няма никакви полезни останали съставки. Така, че храната наречена месо няма никакъв живот в себе си. Ескимосите, които се хранят основно с риба, живеят средно между 28 и 35 години и то при положение, че рибата се смята за най-полезното измежду месата, заради своята ниска калорийност и липса на мазнини. А всички дълголетници се хранят предимно с плодове и зеленчуци. За съжаление хората просто не се замислят”.

Фактологическият анализ на храната, наречена „месо” продължава и с кратък историко-антропологически анализ:
„Хората са започнали да се хранят с месо по време на ледниковия период, когато не е имало нищо друго. Разположението на зъбите ни не е пригодено за консумация на месо, а за дълго предъвкане на растителни храни. Така се хранят и днешните човекоподобни маймуни, които са пълни вегетарианци. При хищниците имат повече резци, с които да късат и гълтат храната от нас, така че чисто биологически не ни е заложено да се храним с месо. Освен това, хищниците имат една единствена стомашна киселина, която разгражда всичко независимо дали са яли камъни, или кости с месо, каквото и да било, тя е толкова силна че разгражда всичко. Ние не притежаваме такава киселинност в стомаха си, така че не можем да преработваме толкова пълноценно месната храна, дори при условие, че е отгледана без химия и не е дълбоко замразявана”.

Образованието по отношение на това как е по-здравословно да се храним е много важно. Трябва да се почне още от детската градина, където и без това най-трудно си изяжда точно месото в чинията. А може би не трябва да се насилват, ами да се види какво наистина обичат – ще се изненадаме колко рационален и здравословен ще е изборът им, стига да им бъде предоставена възможност за такъв. Защото и в семейството им се налагат едни стереотипи на хранене и в детската градина и училището същите, те просто нямат избор.
За да поправи пропуските в образованието на съвременния българин, Андрей Катеринов отделя пари за издаването на три книги годишно на вегетарианска тематика. „Цените на нашите книги са в съвсем нормални граници, за да са общодостъпни между 5 и 7 лева. Идеята е не да правим бизнес и да печелим пари, а да популяризираме идеите на вегетарианството.

Китайците са измислили нещо, което аз практикувам от 7-8 години като начин на хранене. Това една много прецизно изчислена комбинация, която научих от един мой приятел диетолога Красимир Нанев“, казва Катеринов.

Менюто за деня на Андрей Катеринов:
Сутрин :
след ставане от сън чаша топла вода на гладно, за да събудим целия храносмилателен тракт и всички органи.
Следва някакъв алкален плод – банан или ябълка / добре да е жълта и зряла , да е по-сладка, повече слънце да я е гряло/. Защо точно това?
Алкалните плодове имат една много добра функция-те изчистват токсините от дебелото черво, натрупани от стрес и от храната, която сме яли предишната вечер. А отделно от това, те дават на организма една естествена захар и енергия, от която имаме нужда сутрин, за да се събудим.

В офиса:
След като пристигна в офиса на работа си приготвям едни фреш в следната комбинация- два портокала, един грепфрут и един лимон. Фрешът и ябълката ме държат горе-долу до обяд.
Обяд:
На обяд обикновенно ям салати, топла супа, и храна, която е основно от зеленчуци, без тестени изделия, и без белтъци.

Вечерята:
Белтъците се оставят за вечерта – неща като сирене, лещи, бобове, кисело мляко е добре да се приемат вечер, тъй като имат дълго време на усвояване и осемте часа сън са достатъчни за по-доброто им усвояване на спокойствие. Ако ги приемем през активната фаза от деня, организмът ни е зает с много други дейности и няма достатъчно енергия да ги разгради пълноценно. Въпреки че повечето вегетарианци ядат често гъби, аз гледам да ги избягвам, освен ако не са брани от гората, тъй като култивираните печурки на пазара ги гледат на много изкуствени условия с доста химия и без капка светлина.

Към менюто за деня Андрей прибавя и ежедневаната доза йога или китайска гимнастика.
През целия разговор той упорито избягва темата за бизнеса с часовници, бижута и аксесоари. А все пак, освен успешен вегетарианец, той е и един доста успешен бизнесмен в трудните български условия.

Неусетно сме изпили чая и разговора си и се връщаме в забързаното ежедневие на София. На раздяла Андрей завършва все така философски: „Авицена има една мисъл, която е много важна – „Ние сме трима – аз, ти и болестта. Ако ти не си с мен, тогава ти си с болестта и тогава аз няма да мога да я победя”.

Секунди по-късно вече сме се стопили в потока от хора по улица Раковски, търсещи подходящото място да се наобядват. Ние не търсим, а знаем точно какво ще ядем, нещо с плодове и зеленчуци.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.