Кой иска да лапне плажовете на морето за 20 години?

Хотел „Марина Роял Палас“ на входа на курорта „Дюни“, гледан от другата страна на залива. Комплексът е ограден с железни огради и не всеки има достъп до този плаж. Снимка: авторката

Нова промяна в закона, която е внесена в парламента от Министерския съвет, иска да даде право на концесионерите на плажовете по морето да ги стопанисват до 20 години.
Промените предвиждат те да придобиват изключително право на управление, освен върху плажната ивица плюс 200 метра от акваторията (както е сега), също и върху всички съоръжения и обекти, които се намират в тази 200 метрова граница и на самия плаж. В допълнение на концесионерите ще се дават изкуствените острови, както и брегозащитните, и брегоукрепителни обекти извън населените места (извън тези 200 метра). Увеличават се двойно площите, върху които ще се строят т. нар. временни обекти (временни за 20 години – заведения за хранене, спортни и развлекателни съоръжения, и др.).

В момента максималният срок, за който плажовете може да бъдат отдавани на концесия, е 10 години. Според зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев (един от авторите на проекта), 10-годишният срок не бил достатъчен на инвеститорите да си върнат капиталовложенията в плажовете.

4 месеца след влизането в сила на новия Закон за устройство на черноморското крайбрежие, Министерският съвет се опитва да го промени по много странен начин – чрез промени в Закона за концесиите.

По-точно промените са в заключителните разпоредби в Закона за концесиите. Тоест, чрез един общ закон ще се извършват съществени промени в един специален закон. Решенията на министъра и на Министерския съвет за отдаване на концесии няма да подлежат на обжалване пред съда.
Според независимия депутат Тодор Батилов, някои плажове като този на Слънчев бряг, ще добият допълнително право на 12 хил. кв. м застроена търговска площ (временна). Друга съществена промяна е, че вместо от Министерския съвет, концесиите на плажовете ще се дават от министъра на регионалното развитие и благоустройството, при това – без предварителен анализ. Мотивите на вносителя за отпадането на анализите е, че плажовете не замърсявали околната среда.

„Когато миналата година обсъждахме защо плажовете да се дават на концесия за 10 години, главният аргумент беше простичък – че няма какво толкова да се инвестира в един плаж – коментира Тодор Батилов. – Целта на ограниченията в Закона за устройство на черноморското крайбрежие беше да се запази природата, а сега, според мотивите на Министерския съвет, дори няма да се правят експертни анализи, защото експлоатацията на плажове не оказвала въздействие върху околната среда. Излиза, че ако 50-60 хиляди души дневно посещават плажа на Слънчев бряг, това не оказва никакво влияние върху околната среда. Нито стотиците временни обекти, които са разположени върху този плаж. Сигурно морето ще стане по-чисто от тяхното въздействие”, казва Батилов. Освен изброените промени, се предвижда плажовете да се дават и под наем за срок от 5 години. „По конституция публичната държавна собственост (каквито са плажовете) може да се отдава само на концесия и за управление, но не и под наем”, допълва Батилов.

Депутатът от Коалиция за България Марко Мечев също намира за недопустимо да се правят изцяло нови промени в специалния Закон за устройство на черноморското крайбрежие чрез промени в Закона за концесиите. „В Закона за устройство на черноморското крайбрежие има текстове, които са свързани с гарантирането на безплатен достъп на граждани до плажа. С предвижданите промени тези текстове изчезват. Табелките, които трябва да указват къде са свободните от концесионера площи, за да знаят хората къде може да си разположат плажните принадлежности, също отпадат”.

В края на миналата седмица промените в Закона за концесиите трябваше да се гласуват на първо четене от парламента, но в пленарната зала не се явиха ресорните министри за обсъждане на поправките и дискусията се отложи.

Зад поправките в закона стоят конкретни инвеститори, които искат да завземат крайбрежните ивици за дълъг период, говорят в кулоарите на парламента. За да се стигне до внасянето на такъв законопроект, който ревизира специален закон, вероятно има политически натиск вътре в тройната коалиция, предполагат депутати.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.