Интернет проект свързва Израел и Палестина

Палестински портиер носи багаж през главния пешеходен тунел между Израел и ивицата Газа в Ерец. Между Израел и Палестина вече има и по-пряк път, без телени ограждeния – Интернет компанията G.ho.st разработва амбициозен уеб проект с два офиса в Рамала и Модиин, които са в постоянна видео връзка. Снимка: Ройтерс

Офисът на Интернет компанията G.ho.st представлява стандартната картина на програмисти, които нагъват понички и се борят с компютърните кодове. Единственото необичайно е, че на седмичните планьорки се срещат колеги от двете страни на израело-палестинската разделителна линия. Те обменят идеи чрез видео връзка между Западния бряг и Израел и са част от първото общо предприятие от такъв тип, което се прави от израелци и палестинци.
„Мустафа, започни с оптимистичната част“, шегува се с палестинския си колега Гилад Паран-Нисани, израелският вице-президент на компанията, по време финансовия отчет. Участниците и в двата края на видеовръзката избухват в смях.
Целта на G.ho.st не е „световен мир“, въпреки че служителите биха се радвали да допринесат за него. Иначе идеята на G.ho.st е да предостави на потребителите безплатен, уеб-базиран виртуален компютър, който да дава възможност за достъп до личните им файлове от всяка машина с Интернет. На английски ghost означава призрак, но всъщност името на компанията е съкращение от Глобално хоствана операциона система (Global Hosted Operating System).
„Призраците минават през стени и нашата система ще прави нещо подобно“, казва Цви Шрайбер, изпълнителен директор на компанията. Тест версия на услугата вече може да се ползва, а официалното пускане на пазара ще в края на октомври.
Палестинският офис е в Рамала и включва 35 разработчици на софтуер. Там се върши по-голямата част от проучванията и програмирането. По-малък израелски екип работи на двайсетина километра разстояние в израелския град Модиин.
Пътят между двата офиса е осеян с пропусквателни пунктове, стражеви кули и бариери от бодлива тел, а някой път от бетон. Целта на всички тези ограждения е Израел да се предпази от палестинските терористи самоубийци. Палестинските служители на фирмата имат нужда от разрешения от израелската армия, с които да влязат в страната, за да се срещнат с колегите си в Модиин. На израелците пък директно им е забранено да ходят в палестинските градове.
Когато не могат да бъдат уредени разрешения, а личните срещу са необходими, колегите се срещат в полупорутено кафене на пустинния път близо до Йерихон, край което често минават бедуини и камили. Този район е достъпен и за израелци, и за палестинци.
Д-р Шрайбер вече има две разработени и продадени интернет компании. Той казва, че е решил да направи G.ho.st след като е видял възможностите на софтуера, предназначен за Интернет. Тогава разбрал, че е време технологичните и комерсиални амбиции да се слеят със социалните и да се направи общ бизнес с палестинците.
„Искам да дам на всяко човешко същество една и съща безплатна компютърна среда, която не е свързана с физически хардуер, а съществува само в Интернет“, казва той. Идеята е да направи един огромен виртуален персонален компютър, който да събира всички онлайн файлове на даден потребител.
Вместо да разработва собствен Интернет софтуер, компанията използва същестуващи услуги като Google, Docs, Zoho и Flickr и ги интегрира в една единствена онлайн компютърна система.
G.ho.st има и неоспорим социален компонент: фондация, която се стреми да създаде компютърни центрове в Рамала и в градовете със смесено арабско и еврейско население в Израел. Фондацията се оглавява от Ноа Ротман, внучка на убития през 1995 г. израелски министър-председател Ицхак Рабин.
„За пръв път се срещнах лице в лице с мои връстници палестинци“, разказва 31-годишната г-жа Ротман за работата си в G.ho.st. Тя казва, че много се радва на лекотата, с която всички работят заедно. „Това показва, че на междуличностно ниво нещата наистина могат да вървят.“
Инвеститорите досега са вложили около 2,5 милиона долара в компанията, скромна сума за такъв проект. Наемането на палестинци на равностойни договори също не излиза на сметка – заплатите за такава работа в Палестина са около три пъти по-ниски от тези в Израел. Д-р Шрайбер, който още в началото свързва проекта с палестинския бизнесмен Тарек Маях, за да отвори офис в Рамала, казва, че това не е проблем. „Ние сме един отбор и всеки има своя дял в компанията“, казва той.
Сградата на G.ho.st в Рамала е на хълм в бизнес района на града – с каменна фасада и черни огледални стъкла. Работещите вътре казват, че се чувстват част от интензивно работеща група, която се опитва да направи нещо революционно. В екипа на G.ho.st са водещи млади палестински програмисти и инженери, в някои случаи наети веднага след завършването на университета.
„Това е прекрасна възможност малката палестинска технологична общност да направи продукт за световния пазар. Това означава, че политиката отстъпва пред бизнеса“, казва Юсеф Гандур, мениджър на проекта.
„Хубаво е, че се учим от опита на израелците“, казва Гандур. Според него те са отворени към външния свят и за това се радват на много външни капитали – нещо, което може да се копира и в Палестина.
Също така, един от основните проблеми на Палестина е,че повечето образовани млади хора напускат страната и отиват да работят в съседна Йордания или в Персийския залив. Това особено се отразява в областта на технологиите. Много израело-палестински бизнес връзки пострадаха и след като мирният процес в Осло през 2000 г. не доведе до развръзка.
Политическото напрежение прави съвместната работа с израелците не много популярна в Палестина, казва Ала Аладин, председател на палестинската Асоциация за информационни технологии. Той обяснява, че никой не си е и помислял за съвместни проекти през разделената зона преди да се появи G.ho.st. Иначе има малко други палестински технологични компании, които вършат нископлатена работа за израелците. Повечето обаче предпочитат пазара на Близкия изток.
„Много по-лесно е да ползваш евтината работна ръка, вместо да правиш съвместен бизнес, казва Аладин. Джойнт вентчърът обаче е дълготрайно обвързване, при което и двете страни трябва да са убедени в ползите си.“
Benchmark Capital, американска компания с офиси в Израел, вече инвестира два милиона долара в G.ho.st. Представителят на фирмата Майкъл Айзенберг казва, че Benchmark често участва на рискови пазари, но G.ho.st не е такъв случай. „Това е изцяло нова територия“, казва той.
Айзенберг си спомня за първата си дискусия с д-р Шрайбер: „Честно казано, в началото си мислех, че всичко е много амбициозно, прекалено амбициозно. Но Цви е невероятен предприемач и аз повярвах, че той може да доведе всичко до успешен край.“
Видеовръзката тече постоянно между офисите. Двама палестински програмисти си говорят в офиса в Рамала и после махат за здравей на колегите си в Израел, които са се събрали около лаптоп в Модиин.
„Правим нещо между две култури и между две страни на тежък конфликт, казва д-р Шрайбер. Бях подготвен за много трудности, но засега такива няма.“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.