Гезине Шван – ще стане ли жена президент на Германия?

65-годишната университетска преподавателка е политик с борбен дух и независимо мислене

Гезине Шван се кандидатира отново за президент на Германия и заяви, че ще приеме подкрепа не само от своите социалдемократически привърженици, но и от други партии. Снимка: Университет Виадрина, Франкфурт на Одер

Кандидатката за президентския пост на Федерална Република Германия – университетската преподавателка Гезине Шван, която в миналото беше координатор на връзките с Полша – е независим политик, който може да си спечели подкрепа от най-различни политически лагери. Сърдечната, енергична и спонтанна директорка на Европейския университет „Виадрина“ във Франкфурт на Одер, която сега е на 65 години, обожава политическите дебати. Точно поради тази причина тя не се остави да я молят дълго, за да стане отново кандидат на Германската социалдемократическа партия за президентския пост. Шван дори заяви, че ще приеме гласовете в подкрепа на кандидатурата й, които идват от други германски партии.

През 2004 година Шван се представи като кандидат-президент пред специално свиканото за целта Федерално събрание. То се състои от депутатите от двете камари на федералния парламент и от депутатите от парламентите на всички германски провинции. Тогава Шван загуби изборите с 48,9 процента от гласовете на депутатите и беше победена с малка преднина от съперника си Хорст Кьолер. Малко след това тогавашният канцлер Герхард Шрьодер я назначи за координатор на германско-полските отношения. Този пост тя запази и през 2005 година, когато канцлер стана Ангела Меркел.

Католичката от левицата Шван упрекна полските лидери, че вредят сами на себе си, като търсят конфронтация с Германия. Същевременно тя препоръча на германците да спрат да окарикатуряват своите полски съседи. Според Шван ролята на президента на Германия, който има главно протоколни задължения, е да върне доверието на германците в политиката.

Шван е родена на 22 май 1943 година в Берлин в християнско семейство, участвало в германската съпротива срещу нацизма. Баща й е образователен инспектор. През епохата на Студената война Шван изгражда тесни връзки в средите на полските дисиденти.

Шван прави кариера в областта на политическите науки в Берлинския свободен университет. През 1970 година става член на Германската социалдемократическа партия. Дълго време изследва комунизма и през 1975-та публикува труд, посветен на критиката на обществото на Карл Маркс.

Шван се конфронтира със собствената си партия по въпроса за политиката на разведряване, която ГСДП води по онова време към комунистическите страни от Източна Европа. По време на дебатите за разполагането на ракети на НАТО в Германия през 80-те години на миналия век тя се озовава в редиците на партийно малцинство, изразяващо по-десни убеждения.

Шван е вдовица и има две деца. Покойният й съпруг е Петер Айген, основател на неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“, специализирана в борбата срещу корупцията.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.