Путин разчиства пътя на Медведев от бившите хора от службите

Някои казват, че Путин иска да напусне политиката. Но той знае, че да се откажеш от властта в Русия не е лесна работа

в. Гардиън

Владимир Путин отговаря на въпроси на депутати в Държавната дума. Путин може би иска да се оттегли от властта в Русия, но слизането от върха може да бъде опасно. Снимка: Ройтерс

Повечето от коментаторите предпочетоха да тълкуват преминаването на Путин от поста президент към поста министър-председател като запазване на властта. Тези анализи обаче пренебрегнаха факта, че ако Путин искаше, той просто щеше да промени конституцията и да продължи управлението си като президент. Той щеше да демонстрира обичайната си надменност към критиката на Запада и да яхне вълната на общественото одобрение. Следователно решението му да стане министър-председател е много по-сложно и заслужава по-подробен анализ.

Миналата година се включих в разговор с посланиците на Запада в Русия, които възхваляваха постиженията на Путин като президент и предсказваха, че – уморен и нуждаещ се от почивка – той ще изчезне от властта в края на президентството си. Западната публика беше изумена: това не беше Путин, когото познаваха от медиите. Но наскоро Путин каза: “През тези осем години работих като роб на галера.” Информациите за свързана с джудото контузия на гърба и с все по-отегчения му вид засилиха спекулациите, че може би той наистина иска да си отиде от властта.

Проблемът за Путин е, че да напуснеш властта в Русия е процес, изпълнен с опасности. Основната причина за това е страхът за личната сигурност след отстъпването на властта. Непредсказуемостта на властта в Русия означава, че течението бързо може да се обърне, когато властта бъде взета от нов човек със собствени поддръжници. Твърденията, че Путин има богатство от 20 млрд. лири миришат на компромат – истински или фалшив компрометиращ материал, “доказателство” за престъпното или неморално поведение в обществения или в личния живот, който е вечна част от руската политика. Това може да е предупредителен изстрел от силовиците – фигури в Кремъл и в правителството с минало в службите за сигурност – че той трябва да остане на власт, за да защитава интересите им от несигурността от предаването на президентската власт на ключов играч на противниците им, т. нар. либерали – Дмитрий Медведев.

Путин нямаше да може да си отиде без да предизвика хаотична битка за власт, която искаше да предотврати не само в името на собствената си сигурност, но и заради наследството си. Медведев не се слави с връзки в службите за сигурност и би се борил, за да съхрани рискования баланс на силите между различните групи в Кремъл и в правителството, както направи и Путин.

Прегрупирането на кабинета и на Кремъл – очевидно договорено тайно между двамата лидери – може да бъде тълкувано като опит на Путин да помогне на Медведев да вземе контрола върху различните фракции. Игор Сечин, който отдавна е смятан за лидер на силовиците и който контролираше документацията на Путин като заместник-началник на президентската администрация, стана вицепремиер, отговарящ за енергетиката – ход, който го изважда на светло в по-официална публична роля. Много от помощниците му бяха преместени на по-малко влиятелни постове. Друга голяма група силовици, предвождана от бившия лидер на Федералната служба за контрол на наркотиците Виктор Черкесов, също беше засегната. Прегрупирането може да се тълкува като опит силовиците да бъдат подчинени, като подкрепя силата на Медведев и позволява на Путин евентуално да се захване с нещо друго.

Въпросът дали скоро Путин ще се откаже от политиката или не, е открит, но фактът, че той може да го желае, не трябва да бъде пренебрегван. И в двата случая, като се опитва да превърне Медведев в силен президент, Путин се опитва не само да запази постигнатото, но и бъдещето си.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.