Д-р Емилия Димитрова: Отказването на цигарите трябва да се съчетае с диета

Тестът на Фагерстрьом показва колко силна е никотиновата зависимост

Ученичка си прави тест за съдържание на въглероден оксид. Снимки: авторката
Д-р Емилия Димитрова.

Д-р Емилия Димитрова е началник-отдел „Промоция на здраве“ в Дирекция „Опазване на човешкото здраве в столичната РИОКОЗ. От 2 години работи в кабинета за преодоляване на тютюневата зависимост.

По какъв начин помагате на хората да откажат цигарите във вашия кабинет?

– Кабинетът е консултативен за преодоляване на тютюневата зависимост. Не работим с медикаменти, но имаме възможност да насочим хората, които идват тук, към медикаменти, които да ползват. Има хора, които идват и казват: „Аз знам, че няма да се откажа по друг начин, кажете ми какво да взимам.“ Информацията е нещо много ценно. Вместо като не знае какво да прави, да продължава да пуши, по-добре да научи, да отиде в аптеката, да си вземе съответния препарат и да се пребори със зависимостта. Не мога да кажа, че посетителите са много, напротив, малко са. Правим всичко възможно информацията да достигне до хората, които биха се заинтересували да дойдат. Хубавото е, че посещенията при нас са безплатни. Хората обикновено питат: „Колко трябва да платя?“ Е, при нас отговорът е: „Нищо не струва.“

Защо според вас малко хора посещават кабинета?

– Първо, трудно е човек да вземе такова решение – да се откаже от пушенето. Второ, хората са страшно ангажирани, а за да дойдат тук, трябва да отделят време. Ние непрекъснато апелираме към това да го направят, да отделят време, защото от досегашната си практика виждаме, че консултативният подход дава много добри резултати. Наскоро имахме една жена, която беше пушила 30 години без прекъсване и която по здравословни, а и финансови причини (вече пенсионерка) каза: „Просто трябва да спра да пуша. Знам, че нищо няма да стане, но искам да опитам.“ Тази жена успя да откаже цигарите още от първия път, без рецидив. Тя самата беше изненадана от резултата – че е успяла да се откаже сама, без да използва медикаменти и след толкова години пушачески стаж.

Кое е най-важното, за да успее човек да откаже цигарите?

– Най-важна е личната нагласа и личното решение и желание. Много хора казват: „Трябва да спра“, но между „трябва“ и „искам“ има огромна разлика, когато говорим за пушачи. „Трябва“ – това е съзнанието, че пушенето вреди на хората по някакъв начин, но когато попитаме човека: „А искате ли?“, често получаваме отговор: „Не ми се иска много.“ В този случай не може да помогнем. Когато пушачът не иска да спре да пуши, не мисля, че някой може да направи нещо за него изобщо. Най-важно е личното решение, нагласата и мотивацията за спиране на цигарите.

При отказване на цигарите хората напълняват. Защо се получава така?

– Хората се опасяват, че като откажат цигарите, ще напълнеят много, ще изпитват нервност и няма да могат да си вършат работата. И да, и не. Има си подходи, има си техники и съвети, които даваме, за да се избегнат тези ефекти.

Добре, аз идвам при вас и искам да откажа цигарите. Какво ще ме посъветвате?

– Вие идвате, след което се снема кратка анамнеза – от колко време пушите, по колко на ден, спирали ли сте, опитвали ли сте да спрете, кога най-често пушите – вкъщи ли, на работа ли. Правим т.нар. тест на Фагерстрьом, който е показателен за това дали човек има зависимост. Резултатът от този тест е доста адекватен на състоянието на човека. След това правим експресно тестване на остатъчните количества въглероден оксид в белия дроб. По принцип всички дишаме въглероден оксид. Има го във въздуха поради различните замърсители – автомобили, предприятия и др. Всички го дишаме, но при непушачите, той е или нула, или е в малко количество. При пушачите въглеродният оксид е много повече, защото е агресивен газ. Той измества кислорода и вместо него, в тъканите постъпва въглероден оксид и образува различни вредни съединения. След като посетителят премине тестовете, правим му програма за отказване на цигарите. Определяме ден, в който нашият пациент ще спре да пуши. Това не трябва да е нито много далече от датата на посещението, нито много близко. Просто човек трябва да има време да осмисли и да се подготви психически, че след 1 седмица или 10 дни той ще спре да пуши. Хубаво е дори и хората, с които съжителства, да бъдат подготвени, че той ще спира цигарите. Препоръчваме датата да бъде свързана с някакво лично събитие и отказването на цигарите да се посвети на този ден – например, може човек да откаже цигарите на рождения ден на детето си. Тогава той се заема много по-отговорно със задачата. Но може да бъде и съвършено случаен денят, разбира се. Ако анамнезата е показала, че работата на човека е свързана с голямо напрежение и той пуши повече на работа, препоръчва се първият ден на отказването на цигарите, да е почивен. Първото посещение в кабинета трае около половин час – 40 минути и човек излиза с готова програма.

Д-р Емилия Димитрова разяснява на ученици от столична гимназия какви са рисковете от тютюнопушенето. Снимки: авторката

Как препоръчвате да се спират цигарите – отведнъж или да се намаляват постепенно и тогава да се откажат?

– Отведнъж се препоръчва. Има статистика, според която намаляването не води до пълен отказ или по-скоро пушачът, който няма 100% желание да се откаже, по този начин залъгва себе си. Е, има и хора, които могат да го направят по този начин. Съобразяваме се с изричното желание на посетителя и не го разубеждаваме, ако е решил първо да ги намалява, но препоръчваме да се спрат отведнъж. Подходът е индивидуален, както и програмата, която правим за всеки човек. На посетителите казваме: „Вземете едно листче, разделете го на две и запишете от двете страни съответно „какво ми дава“ и „какво ми взима“ тютюнопушенето. Всичко, което се сетите. Може да не се попълни за един ден. Когато не се сещате за нищо друго, направете си една равносметка кое е повече – това, което ви дава или това, което ви взима. Също и всеки трябва да си зададе въпроса, когато е започнал да пуши, мислел ли си е, че цял живот от този момента нататък ще пуши и никога няма да може да спре. Със сигурност отговорът ще е „не“. Никой не започва да пуши с нагласата, че цял живот ще бъде пушач. Всеки почва с нагласата, че може да се откаже, когато реши – както с всички психоактивни вещества. В началото е така – днес мога да пуша, утре да не пуша, днес мога да пия, утре да не пия и т.н. Тази равносметка я правим заедно с посетителя и се получават много интересни резултати. Някои от посетителите са си направили сметка в лева и се оказва, че за целия си пушачески стаж са можели с тези пари, дадени за цигари, да си купят апартамент или нов автомобил. Ако човек има стаж като пушач 25-30 години и е пушил по кутия, две, три на ден, наистина много пари се оказва, че е дал за цигари.

Как по-лесно да устои човек да не си запали цигара през първия ден на отказването?

– Предварително трябва се изхвърлят цигарите, да се изчистят и измият пепелниците, да се почисти хубаво, така че в дома да не мирише на цигари. Трудно е, когато вкъщи има още един пушач, но с воля, желание и подкрепа пак може да се успее. Човек каквото и да прави, ако има подкрепяща среда, успява. Ако няма, колкото и да е волеви и мотивиран, усети ли се сам, изпитва трудност и е възможно пак да посегне към цигарите. Съветваме хората да си осигурят достатъчно минерална вода.

Защо – повече течности ли трябва да се приемат като се отказват цигарите?

– Да, повече вода трябва да се пие, защото организмът започва да се чисти от токсините и с водата се освобождават по-лесно. А това е и занимание. Когато на човек много му се пуши, налива си вода, изпива я бавно, на глътки, и се разсейва, отклонява си вниманието. Плодове и зеленчуци също е хубаво да се консумират повече и да се избягва висококалоричната храна, защото, когато се спрат цигарите, се изострят вкусът, обонянието, апетитът. Никотинът и всички други вредни неща, които се съдържат в дима на цигарата, намаляват чувствителността на вкусовите рецептори. Същото е и с лигавицата на носа. Когато се спре пушенето, човек започва да усеща мириса и вкуса нормално. Усилва се апетитът. Усещаш, че това мирише много вкусно и не можеш да му устоиш – имаш желание да го изядеш. Това усилване на апетита често е причина да се натрупат повечко килограми. Така че не трябва човек да действа на принципа: „Нервен съм, защото не пуша. Я да си хапна един шоколад или една вафла.“ Докато се спират цигарите, трябва да се консумира нискокалорична храна. При това условие, човек ще качи от 2 до 4 килограма при спирането на цигарите, което не е толкова страшно.

Това се приема за нормално – човек да качи до 4 килограма като откаже цигарите, така ли?

– Да, но ако се спазват тези съвети – да се пие много вода, да се ядат плодове и зеленчуци, млечни продукти, пълнозърнест хляб. Хората често се страхуват от неща, които не са изпитвали. Те казват: „Еди кой си се отказа и натрупа 10 килограма“, „Еди кой си се отказа и край него не можеше да се стои – толкова беше нервен“. Сигурно има и хора, които ще натрупат повечко килограми.

Д-р Емилия Димитрова. Снимки: авторката

Значи отказването на цигарите задължително трябва да се комбинира с някакъв подходящ хранителен режим, така ли?

– Да, човек трябва направо да мине на диета, но здравословна и да пие много вода.

Вярно ли е, че цигарите ускоряват метаболизма и на това се дължи напълняването на хората, след като ги откажат?

– Не. Надебеляването вече обясних на какво се дължи – че апетитът става по-силен. Изострят се всички сетива, които участват в храненето.

Какви са най-честите оплаквания на ваши пациенти, които отказват цигарите?

– Че са свикнали да си пият кафето с цигара и че са започнали много силно да кашлят. Съветваме ги да сменят кафето за известно време с черен чай, който също тонизира, и им казваме, че е нормално да кашлят. Белият дроб започва да се чисти и кашлицата се усилва. Не при всички, но при много пациенти. Препоръчваме им от по-обикновените сиропи за кашлица, чай от мащерка, босилек, маточина, които имат и друго действие – помагат да не се разстройва съня на човек от спирането на цигарите. Ако човек пожелае да изпълни нашите съвети, успява да откаже цигарите. Но пак подчертавам – ако желае.

На хората, които не могат да откажат цигарите само с воля, какво им препоръчвате?

– Този много тривиален препарат „Табекс“ например, който е на растителна основа, е много добър, защото имитира действието на никотина. Но трябва да се приема, когато човек е спрял да пуши. Обикновено на хората им се иска хем да пушат, хем да взимат нещо, което да ги накара да спрат. Не става така. Като пушат и взимат „Табекс“ се получават страничните ефекти – гадене, повръщане и т.н. и те казват: „На мен не ми понася този „Табекс“, той не действа, не прави нищо.“ Има и едни лепенки, тип стикери, с намаляващи дози никотин – препаратът се казва „Никотинел“. Миналата година 8 човека от нашите посетители ползваха този препарат, бяха проследени за 3 месеца, отказаха цигарите и бяха много доволни, но е по-скъпо – излиза над 300 лева. „Табекс“ е много по-евтин (около 10 лева) и е добър, но задължително върви със спиране на цигарите. Сега е модерна една електронна цигара, идваха тук от фирмата, която я предлага, да ни я представят. Личното мое мнение е, че с тази цигара човек може да си пуши безкрайно дълго, защото към нея консуматив са едни патрончета с чист никотин. Ти си ги купуваш по избор – те са с висока доза никотин, със средна и с ниска. Ами аз може да си купувам само с висока доза и да продължа да съм зависима. На вид е като пура, има едно легло, в което се поставя патрончето с никотин. Цената на цигарата е към 170 лева, ако не се лъжа. Няма дим, няма въглероден оксид, няма ги и катраните. Има само никотин, обаче точно никотинът е веществото, което дава зависимостта. По този начин човек може да си пуши цял живот, като си купува само патрончета с никотин – нещо, което ми избива малко на търговия, но подчертавам, че това е лично мое мнение. Може и да е нещо много добро – не съм се задълбочавала в цялата информация. Патрончетата с никотин са по 20-30 лева. Чувала съм професионално мнение, че е добре за хора, които имат силна зависимост към никотина – примерно бизнесмени, участващи в някакви делови мероприятия, срещи, конференции, пътуване със самолет, където е забранено да се пуши. Тогава човек може да насища организма си с никотин и да си гледа спокойно работата с една такава електронна цигара.
Някои хора ги отказват с иглотерапия. Майка и дъщеря се бяха подложили и майката ги отказала с един сеанс, а дъщерята – с няколко. Явно пак е индивидуално. Важното е хората да поискат, да осмислят и да решат да престанат да пушат. Оттук нататък, винаги може да потърсят помощ и да намерят най-подходящия за тях начин.

Каква е вредата от тютюнопушенето?

– Между 3 500 и 4 000 са вредните химически вещества в цигарите (различни автори дават различна цифра). От тях 40 са с доказан канцерогенен ефект върху белия дроб и другите органи в човешкото тяло. Причиняват рак на белия дроб, рак на ларинкса, рак на пикочния мехур. Пушенето е една от доказаните причина за хипертонията и за всички сърдечно-съдови проблеми. Пушенето има участие и в повечето здравословни проблеми, най-сериозните сред които са инфаркти, инсулти, атеросклероза. При мъжете репродуктивната функция страда от тютюнопушенето. Сперматозоидите се увреждат. Има страшно тежки последици за плода, ако бременната пуши. Тези деца са много по-склонни към астма. Майките пушачки често раждат недоносени деца, с ниско тегло. Преждевременното раждане е много често при пушачките. Синдромът на внезапна детска смъртност много по-често се случва при пушещи майки, отколкото при непушещи. Тези деца са много по-склонни към чести инфекции и т.н. Дори само едно от изброените неща е достатъчно основание за това майката да не пуши.

Уред, чрез който се измерва съдържанието на въглероден оксид в белите дробове. Показателят „12“ е резултат от теста на ученик в 10 клас от столична гимназия.

Всеки пушач по няколко пъти дневно (макар и подгонен от абстиненция), накъсва стандартния си ритъм на работа и живот с малки почивки. Това не е ли полезно за здравето?

– Установено е, че средният пушач отделя около 15 дни в годината само за пушене. Това си е направо една отпуска. Затова има много държави, в които работодателите поощряват непушачите с по-високо заплащане.

Тест на Фагерстрьом за никотиновата зависимост

Тестът дава точкова оценка за степента на зависимост към никотина. Колкото по-висока е цифровата стойност, толкова по-силна е зависимостта. Максималният брой точки е 14. Стойностите над 10 означават, че сте силно зависим, ще срещнете затруднения при отказването на цигарите и е добре да се консултирате със специалист.

1. Колко скоро след събуждане изпушвате първата си цигара?

– в първите 5 минути (3 т.)

– между 6 и 30 минути (2 т.)

– между 31 и 60 минути (1 т.)

– след 60 минути (0 т.)

Таблица, по която се определя степента на пристрастеност на пушача. Числата в ляво съответстват на съдържанието въглероден оксид в белите дробове на пушача, който се измерва със специален уред. Снимки: авторката

2. Изпитвате ли трудност, ако не можете да пушите на място, където е забранено (напр. кино, библиотека, самолет и др.)?

– да (1 т.)

– не (0 т.)

3. От коя цигара ви е най-трудно да се откажете?

– от първата сутринта (1 т.)

– от всяка друга (0 т.)

4. Колко цигари изпушвате на ден?

– 10 или по-малко (0 т.)

– 11-20 (1 т.)

– 21-30 (2 т.)

– над 31 (3 т.)

5. Пушите ли по-често през първия час след събуждане, отколкото през останалата част от деня?

– да (1 т.)

– не (0 т.)

6. Пушите ли, когато сте тежко болен(а), което налага да сте в легло през по-голямата част от деня?

– да (1 т.)

– не (0 т.)

7. Какво е съдържанието на никотин в цигарите, които обикновено пушите?

– 0.9 мг. или по-малко (0 т.)

– 1.0 мг. до 1.2 мг. (1 т.)

– 1.3 мг. и повече (2 т.)

8. Вдишвате ли дима?

– никога (0 т.)

– понякога (1 т.)

– винаги (2 т.)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.