Братът на Филчев или защо вестниците са конюнктурни

Тия дни някои вестници с умилително старание се занимават с брата на бившия главен прокурор Филчев. Бил търговец на антики, продавал из чужбина монети и др.

Този факт беше известен много отдавна. Но на никой във вестниците или в някоя телевизия и през ум не му минаваше да спомене този факт докато Филчев беше главен прокурор.

Самият Филчев беше свещена крава. Чак като му изтече мандатът и президентът Първанов го назначи за посланик, по вестниците взеха да споменават това, което всички знаеха – че в прокуратурата смърди, че се покриват дела, че приближени на Филчев са корумпирани и т. н. Стигнаха и до брата на Филчев.

Всъщност има един вестник, който го спомена още преди години – „Дневник” писа за това в първия си брой. В резултат издателите на вестника бяха разкатани от дълги прокурорски проверки.

Защо медиите не се занимаваха с Филчев докато беше главен прокурор? Защо чак сега започнаха да се сещат за брат му? Не, не е само от страх от главния обвинител. Има една всеобща конюнктура, която българските медии следват стриктно. Те няма да напишат нищо, което политическата олигархия не желае. Шефовете на медиите са част от тази олигархия. Всеки политик или по-мастита фигура в бизнеса може във всеки момент да вдигне телефона на някой медиен шеф и да се разбере с него какво да се пише или да не се пише. Всички са оплетени от общи интереси, приятелства и зависимости.

Няма обществен проблем, няма брат на Филчев. Започва да ги има, когато някой някъде зад кулисите каже, че ги има. И вестниците изведнъж стават приказливи. Казват неща, за които по-рано сякаш са били слепи. И със затрогващ патос разиграват някакви граждански позиции.

Сега се правят на ударени за античната колекция на богаташа Васил Божков, както по рано се правеха на ударени за брата на Филчев. А тя е пълна с иманярски предмети, очевидно извадени от разбити тракийски могили и oт римски селища. Никой не смее да каже „Царят е гол”. Никой не смее да спомене дори прякора на Божков – Черепа.
Утре някой ще даде знак – примерно от ЕС ще дойде някоя новина – и изведнъж Божков ще стане по-черен от дявола.

Няма как да уважаваш такива медии. Няма как да им вярваш.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.