Пликовете с пари на Олмерт и преговорите с Палестина

Израелският министър-председател Ехуд Олмерт на заседание на кабинета в Йерусалим. Въпреки обвиненията в корупция той отказва да подаде оставка, но може би е единственото спасение на мирните преговори с Палестина. Снимка: Ройтерс

Ако корупционният скандал е отслабил позициите на израелския премиер Ехуд Олмерт, това означава отслабване и на възможностите на Джордж Буш да постигне мирно споразумение в Близкия изток преди да напусне президентския пост през януари. Времето и търпението за подкрепените от САЩ мирни преговори между Израел и палестинците постепенно се изчерпваха, а след това избухнаха тлеещите политически проблеми на Олмерт. Ако израелският премиер бъде принуден да се оттегли, ще има малко време и вероятно дори още по-малко желание от всички страни да започнат отначало.

Влиятелният израелски министър на отбраната Ехуд Барак, за когото се предполага, че иска поста на Олмерт, заяви, че премиерът трябва да се оттегли заради политически и правни въпроси, които отклоняват вниманието му. Барак заплаши да събори правителството, ако Олмерт не се съгласи.

В сряда държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс отказа да коментира разразяващата се политическа драма, а Държавният департамент зае оптимистична позиция. “Твърдо сме ангажирани да помогнем на израелците и палестинците да постигнат мирно споразумение до края на годината,” заяви говорителят на Държавния департамент Том Кейси. „Поехме ангажимента да подкрепяме усилията им. Те се ангажираха да постигнат споразумение. Такова беше положението вчера, такова е положението днес и се надявам да е такова и утре.“

Според анализатори на предишни неуспешни преговори несигурното положение на Олмерт може да свали товара от плещите на правителството на Буш в случай, че настоящите преговори не стигнат доникъде. „Ако израелската политика е в криза, сега определено не е моментът за сключване на ново споразумение“, заяви Джонатан Алтърман, експерт по Близкия изток в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Израелските прокурори разследват Олмерт за десетки хиляди долари, които той е събрал за кампанията си през 2006 година от американски дарители в годините преди да стане премиер. Натискът срещу него да подаде оставка или поне да „излезе във ваканция“, както Барак постави въпроса, се увеличи, след като ключовият свидетел Морис Талански призна през седмицата, че е дал 150 000 долара на Олмерт. Талански заяви, че средствата, често предоставяни в пликове, натъпкани с пари, са помагали за финансиране на разточителния му начин на живот, който включва луксозни хотели и пътувания в първа класа. Олмерт отрича да е нарушил закона и обеща да подаде оставка, ако бъде подведен под отговорност.

Правителството на Олмерт беше изградено върху идеята, че постигане на споразумение с палестинците е в най-добър дългосрочен интерес за Израел. Ако Барак изпълни заплахата си, новите избори може да доведат на власт правителство, което се противопоставя на тези преговори на високо равнище, както и на нови разговори на ниско равнище със Сирия.

Ехуд Олмерт се ръкува приятелски с президента на Палестина Махмуд Абас на среща в Йерусалим. Засега преговорите между тях нямат конкретни публични резултати. Снимка: Ройтерс

Макар зад гърба на Олмерт да има дълга „резервна скамейка“ от миролюбиви политици, трудно ще се намери заместител на личната му връзка с палестинския му колега и директната му ангажираност в преговорите. Олмерт и палестинският президент Махмуд Абас се срещат редовно, стискат си ръцете сърдечно и играят ролята на публичното лице на преговорите при закрити врата, които според двамата са изправени пред най-тежките проблеми през шестте десетилетия на израелско-палестинския конфликт.

Бившият американски посредник и автор на книгата за новата история на усилията на САЩ за мир „Твърде обетованата земя“ Аарон Дейвид Милър сравнява настоящите преговори с автомобил с три спукани гуми. “Палестинската автономна власт все още е бъркотия, Олмерт е загазил, а в САЩ изглежда няма единодушие за упоритата дипломация и за тежките политически избори, които ще са необходими за едно успешно споразумение с американско посредничество”, заяви той. Четвъртата гума е единствената, която не е напълно спаднала. Това са Абас и Олмерт. “Те се погаждат и изглежда работят добре заедно, казва Милър. Но колата не може да стигне там, където трябва.“

Миналата есен, след седем години насилие, Олмерт и Абас започнаха преговорите, за да очертаят самостоятелна палестинска държава преди да изтече мандатът на Буш през януари 2009 година. Преговорите не стигнаха до ясни публични постижения. Райс оказваше натиск върху двете страни да демонстрират някакъв напредък, например да начертаят нова граница на Западния бряг, за да вдъхнат увереност на израелците и палестинците, че преговорите са стигнали донякъде. По време на посещението й в Ерусалим миналия месец тя беше видимо смутена от въпроси за бъдещето на Олмерт, а съдбата му беше гореща тема на частните й срещи с израелци и с палестинци. Както често досега, по време посещението си, Райс се срещна и с Барак.

През 30-годишната си политическа кариера майсторът в политическото оцеляване Олмерт устоя в много скандали. Новото полицейско разследване е петото, откакто беше избран. Освен това мнозина смятат, че не си е свършил добре работата във войната в Ливан през 2006 година.

Той може да се задържи на поста, но вероятно ще бъде отслабена фигура с по-малко политически капитал за прокарване на непопулярните отстъпки, които ще се изискват от Израел при едно реално споразумение на принципа „земя срещу мир“. „Нашата цел не е да постигнем споразумение въз основа на личностите на президента Абас и премиера Олмерт, заяви Кейси. Целим да постигнем споразумение, което да обслужва интересите на палестинския и на израелския народ.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.