Македония, изборите, насилието и ЕС

Снимка: Ройтерс

Насилието по време на предсрочните избори в Македония може да натежи за решението на Брюксел да започне или не тази година преговорите за присъединяване на страната към ЕС. И това се случва в момент, когато беше блокирана интеграцията на Скопие в НАТО. Европейската комисия заяви, че е много загрижена от инцидентите в населените с албанци райони, които смутиха изборите, като предизвикаха смъртта на един човек, а няколко души бяха ранени, и призова за въздържаност. Дипломат номер едно на ЕС Хавиер Солана също прикани към спокойствие и поиска да бъдат организирани нови избори в секциите, където бяха регистрирани инциденти или случаи на насилие, съобщи говорителят му Кристина Галах.

Инцидентите ще повлияят зле на бившата югославска република с двумилионно население, кандидат от декември 2005 година за присъединяване към ЕС. Страната беше заложила на доброто протичане на изборите, за да ускори европейската си интеграция. Скопие очаква през ноември таи година зелена светлина от Брюксел, за да започне формалните преговори за присъединяване.

По време на кампанията за предсрочните избори, която също беше белязана от инциденти между албанците, които са 25 на сто от населението на страната, Комисията предупреди, че провеждането на мирни избори е важен критерий за принадлежността към ЕС.

Въпреки че още е твърде рано да се каже в каква степен нередностите по време на изборите ще натежат на кантара, когато комисията взима своето решение в края на годината, не трябва да се изключва опасността започването на преговорите да бъде отложено. Ситуацията е достатъчно обезпокоителна, подчертават от комисията.

За да започне преговори за присъединяване, Македония трябва да покаже напредък в цяла серия от реформи – от полицията до съдебната система – и да осигури независимост и добро функциониране на държавата, а също така и реформа на икономическата си система (ясна и прозрачна юридическа рамка за предприятията, чисто управление на обществените финанси, реформа във финансовия сектор). Но преди всичко е политическата област и по-точно зачитането на демокрацията и правовата държава – област, в която Скопие може да се сблъска с трудности след инцидентите в неделя и през последните седмици.

Впрочем, интеграцията на Македония в ЕС се смята от властите за ключова за укрепването на икономиката, която остава крехка с безработица, обхващаща над 35 на сто от работоспособното население, и силна зависимост от чуждестранните инвестиции.

Инцидентите в неделя би трябвало да бъдат проучени и от НАТО, която също осъди насилието в предизборната кампания и поиска от държавата да организира свободни и справедливи избори, без насилие. Скопие иска да се присъедини към НАТО, но на последната среща на високо равнище на алианса през април в Букурещ Гърция се противопостави страната да получи статут на кандидат, тъй като Атина й отказва правото да използва името Македония, което носи и провинция в северната част на Гърция и е смятано за част от историческото й наследство.

Неуспехът за НАТО задълбочи политическата криза в Македония. Тя започна с оттеглянето от управляващата коалиция на албанската партия, след като премиерът Никола Груевски отказа да признае независимостта на Косово.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.