Гърция се готви за ново опустошително лято

Самолет се опитва да изгаси гигантски горски пожар в югозападна Гърция през лятото на 2007 г. Бедствието може да се повтори, тъй като правителството не е отпуснало достатъчно средства и не е направило нужните реформи. Снимка: Ройтерс

С първите горещини в Гърция отговорни представители и експерти се опасяват, че страната отново може да попадне в плен на пламъците, защото не си е извлекла поука от опустошителните пожари миналото лято. Според говорителя на пожарникарите Йоанис Капакис, оптимизмът е недопустим: „Ако имаме същите климатични условия“ като миналата година, тоест много горещо лято, „рискуваме да преживеем повторение на предишния сезон. Всичките ни усилия целят да ограничат щетите и да защитят човешкия живот“, подчерта той в интервю за АФП.

afp-logo-1.jpgПри пожарите през юли и август 2007 година загинаха общо 77 души, близо 270 000 хектара гори и земеделски култури бяха унищожени, а Пелопонес беше опустошен. Тогава консервативното правителство обеща да обнови силите за борба с пожарите, чийто провал стана очевиден.

Според Капакис напредък е бил реализиран, специално с набирането на допълнителни 1260 огнеборци. Но те ще започнат обучение едва през юни, а нуждите са изчислени на общо 4000 души. Договорът на 5500 сезонни огнеборци, които ще помагат на щатните 8500, също беше удължен от 5 на 8 месеца, което позволява да бъдат по-добре обучени. Освен това занапред всички ще разполагат с професионални материали за защита, маски и каски, които липсваха в борбата с огъня досега.

“Акцентът беше поставен най-вече върху организацията, координацията и обучението на включените сили“, заяви Капакис. В случай на пожар ще се изисква присъствието на местен отговорен представител на горските служби, създадени са планове за защита на местата с антични паметници и са регламентирани начините за евакуация на жителите.

През август много хора загинаха докато се опитваха, обзети от паника, да избягат от селата, обкръжени от пламъци, а известният район на Олимпия беше застрашен. Самолетите, които дълго време бяха смятани за панацея за сметка на наземната борба с огъня, в много случаи останаха на земята, блокирани от силните ветрове и от дима.

Но за Никос Бокарис, председател на Общогръцкия съюз на горските инженери, мерките от тази година са „недостатъчни и най-вече оставят настрана основното, което е превенцията“. В същото време липсват средства – „само 8 милиона евро за горската служба в една страна, покрита в 45 процента с гори“, допълва той. „Горите продължават да са пълни с безразборни отпадъци, готови да подпалят всичко, а създаването на противопожарни препятствия не е започнало. А в края на май термометърът вече скочи до 30 градуса,” казва Бокарис, като приглася на тревожните гласове на много кметове в южната част на страната.

“Въпреки стреса на гражданите веднага след пожарите, гръцкото общество остава „пироманско“ заради липса на екологично съзнание и защото е свикнало да затваря очи пред дивото строителство на недвижими имоти”, казва географът Костас Калабокидис. Правителството хвърли вината за катастрофата от миналото лято върху неясен престъпен заговор, а разследванията най-често довеждаха до заключения за прояви на небрежност. Правителството не направи нищо, за да предизвика по-голямо съзнание. „Със затоплянето на климата и сушата през последните години, ние неизбежно ще преживеем същата трагедия“, предрича университетският преподавател, който се застъпва за радикално преустройство на системата за защита на горите.

Анализът се споделя и от гръцката секция на Световния фонд за защита на дивата природа, в чийто доклад бяха изброени реформите, които трябва да се осъществят, за да се сдобие страната с ефикасна система, съсредоточена върху превенцията. През 2000 година неправителствената организация предложи пътна карта, като предложението дойде след две години катастрофални пожари. Тя обаче не беше чута.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.