Раул Кастро – след сто дни на власт загадката остава

Кубинският президент Раул Кастро на първомайския парад на площад „Революция” в Хавана. Кастро отбеляза сто дни на власт с множество реформи, които обаче са определяни като козметични. Снимка: Ройтерс

Смяна на режима или на фасадата: Раул Кастро празнува 77-ата си годишнина, но най-вече 100-те дни на власт в Куба. Засега обаче той не разкрива реалния мащаб на прехода, на който възнамерява да даде тласък, след като пое управлението на комунистическия остров.

В сянката на брат си Фидел, който се оттегли още на 31 юли 2006 г. заради заболяването си, Раул зае действително президентския пост на 24 февруари тази година, след като старият досегашен водач се отказа официално от него. Под зоркия поглед на „върховния лидер“ (el lider maximo), посветил се на „размисли“ в печата, новият кубински президент поведе нечувани дебати, като прикани населението да изрази критиките си. Започнаха да отпадат и първите забрани. Кубинците вече могат да купуват компютри, да притежават мобилен телефон, да наемат автомобили или да нощуват в хотели, запазени досега за туристи или за живеещи в страната чужденци.

На фона на световната продоволствена криза, Раул Кастро поде селскостопанска реформа за увеличаване на производството, като предложи на земеделците по-добро отношение и по-големи възможности за покупка на селскостопански машини. Интелектуалците пък получиха право да се изказват срещу цензурата. Дори официозът на режима, вестник „Гранма“, предостави на страниците си колонки за оплаквания на гражданите.

Благодарение на кампания, лансирана от дъщерята на Раул – Мариела, след години на маргинализиране на темата и в знак за освобождаване на нравите, телевизионните зрители вече могат да видят на екрана неща като хомосексуална любов и разкази на травестити.

Списъкът с исканията обаче е все още дълъг: свобода за частната инициатива, разрешаване на пътуванията, премахване на двойната валутна система. „Необходимо е мерките да не се ограничават до това да чукат на вратата, а да влязат в къщата и да седнат на масата, при това бързо“, казва 22-годишна студентка по икономика.

В областта на политиката новият режим има още много да доказва. Като гаранция пред международната общност за промените Раул Кастро замени 30 смъртни присъди, подписа споразумения за правата на човека и освободи четирима политически затворници. Строгостта към дисидентите обаче се запазва. „Нещата са си същите – репресии“, заявява на висок глас Елисардо Санчес, председател на Кубинската комисия за правата на човека и националното помирение – незаконна, но толерирана организация.

Водещата опозиционерка Марта Беатрис Роке, освободена от затвора в края на 2004 година, вече не живее с илюзии за скромните реформи, които според нея представляват един „голям пазар“. Съединени щати също определиха промените като „козметични“, като на този етап изключиха премахване на ембаргото, докато повечето латиноамерикански и европейски страни ги приветстваха. За Куба, чиято икономика се подпомага от съюзническия режим на Уго Чавес във Венецуела, този нов имидж може да сложи край на дипломатическата изолация. „С Раул се наблюдава ясна промяна в стила и възможност за икономически реформи. В скоро време обаче Куба трябва да има ново правителство, защото след пет години Раул ще е на 82“, смята Марифели Перес Стейбъл – кубинска анализаторка във вашингтонския център за изследвания „Интерамерикън диалог“.

При все това влиятелните фигури на режима не са се оттеглили от сцената. Голяма част от тях бяха назначени от Раул на ключови постове в Държавния съвет и в Политбюро на Кубинската комунистическа партия – единствената разрешена формация, която идната година ще има решаващ конгрес за определяне на политическите насоки. „Антиреформистите, твърдото крило, си остават бъдещи приемници на властта, което свидетелства за отказа на режима да даде повече икономически свободи и да позволи по-голяма политическа откритост“, смята Хайме Сучлики, експерт в Центъра за кубински изследвания в Маями.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.