Тома – от молекулярната биология до финала на „Мюзик Айдъл“

Тома Здравков показва знака на хеви метъла. Снимка: авторката

21-годишният металист Тома Здравков е новият музикален идол на България. Всички вестници излязоха с еднотипни дописки „Не сме чалга държава, метълът е жив, рокът няма да умре!“ Че кой е казал, че ще умре? Само защото в медиите се пише предимно за фолк певици и техните цици не означава, че хората през това време са слушали единствено чалга.

В случая с победителя от „Мюзик Айдъл“ има нещо много по-важно – млад и талантлив българин е получил шанс. Шанс, за който не е мечтал в малка България.

Тома, студент по молекулярна биология в Пловдивския университет, който допреди няколко месеца е ходил на лекции и е купонясвал в студентското общежитие, сега има договор с Вирджиния рекърдс и му предстои да издаде албум. Същото момче, което казва, че семейният му бюджет не надхвърля няколкостотин лева месечно, получи 50 хиляди лева от бТВ.

Тома пее песента на Азис „Обичам те“
Трудно е да се добереш до Тома – през последните два дни той не спира да дава интервюта по график, опашка от репортери чака за него. Победителят обаче се усмихва търпеливо и откровено отговаря на всички въпроси.
„Да ти кажа малко съм стреснат – казва Тома – Еуфорията от финала утихна и сега гледам да премина на малко по-сериозна вълна. Осъзнавам какво ми предстои, обмислям. Нещата са много сериозни, изискват много труд и много постоянство. В същото време обаче не е много добре да се взимам твърде на сериозно.

Това поздравява публиката на финала. Снимка: Булфото

Бях обикновен човек преди „Мюзик Айдъл“. Нещата си бяха съвсем нормални, никога не съм си мислил, че ще стигна до тук. Пеех си като хоби, имам си група… С нея обаче нещата стават по-сложни, защото имам договор с „Вирджиния“ и няма да мога да им обърна внимание за известен период. Те обаче са ми много големи приятели и ме разбират.“

Тома разплаква Буги Барабата с рок парчето „Crying in the rain’

Тома не очаква само хубави неща след победата в шоуто. „Вярвам, че много хора ще искат да ме променят и ще искат да ме направят такъв, какъвто не съм. Но знам, че мога да разчитам на майка ми и баща ми, и те ще ме свалят на земята, ако изживявам сън, кошмар – те ще ме отърсят.“

Тома благодари на публиката. Снимка: Булфото

Многото работа по време на шоуто не попречи на Тома да се огледа и да си намери нова приятелка. След като няколко пъти в началото на шоуто показа неговото „пиленце“, за което казваше, че ще се жени, в последствие Тома се залюби с колежката си в „Мюзик Айдъл“ – Елена. „Животът е динамичен, обяснява той, на мен ми се случиха много неща, имах много трудности в началото, не исках да говоря с никого. Не исках никого да натоварвам с моите проблеми, нямах време да се обадя на родителите ми. Бившата ми приятелка обаче ми се обаждаше постоянно, сърдеше се, питаше : „Защо не ми се обаждаш, с кой си, какво правиш?“ Аз реших да сложа край на всичко между нас.

Тома вдига ръката на Нора, която той победи на зрителския вот. Снимка: Булфото

С Елена всичко се получи много яко, в нейно лице видях това, което винаги съм искал да имам. 100% не сме го направили от поза, или за да си докараме дивиденти, а просто сме щастливи заедно.“

Що се касае до чалгата и рока, Тома е лаконичен: „Доказах, че хората, които слушат истинска музика са много в тази държава, подкрепят ме и оценяват различното от чалгата.“

А за суетата, Тома се замисля:“ … Не, не, не съм суетен…, просто спрях да се бръсна толкова често“

Виж тук за първия победител в Мюзик Айдъл – Невена

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.