Удари часът на клонираните кучета

Не можете да живеете без любимото си куче? Ако имате половин милион излишни лири, няма да ви се наложи...

Първото клонирано куче в света Снупи (в средата) до женската афганска хрътка, на която е клонинг и майката-заместител – жълт лабрадор. Скоро клонирането на кучета може да стане обикновен бизнес, който да потушава мъката на опечалените собственици. Снимка: Ройтерс

Представете си, че препарирането на животни вече е отживелица, а последното посещение при ветеринаря не означава последно „сбогом”. Представете си свят, където обичаният от вас домашен любимец може да бъде върнат към живот.

През следващия месец една американска компания ще започне да предлага това на всички, които имат дебели портфейли. Десет години, след като овцата Доли стана първото успешно клонирано животно в света, калифорнийската биотехнологична компания BioArts International с дълга история в индустрията на клониране на домашни животни, планира онлайн наддаване за клониране на пет кучета.

Те ще бъдат първите, клонирани изцяло за комерсиални цели и ще олицетворяват един от най-смелите опити досега, който ще постави началото на глобалната индустрия за клониране на домашни любимци. А някой ден тя може да помогне на милиони хора, за да направят копия на кучетата си.

Наддаването в Best Friends Again трябва да стартира от сто хиляди долара и е предназначено за собственици с достатъчно средства, за да финансират този крайно сложен и скъп научен процес. За да се предпазят от загуба на време, организаторите настояват хората да доказват, че разполагат с най-малко 250 000 долара, преди да бъдат допуснати до наддаването. И тъй като интересът е голям в целия свят, наддаването, която трябва да започне на 18 юни, ще бъде организирано така, че да е удобно за потенциалните клиенти, които живеят в различни времеви зони.

Според Bio Arts целият процес на клониране ще отнеме между три и 12 месеца и може да бъде осъществен с всички породи кучета, независимо дали става дума за дакел, за немски дог, ретривър или ротвайлер. Процедурата обаче няма да възкресява покойните домашни любимци. Всяко клонирано куче ще бъде генетично копие на предшественика си, но въпреки че е сигурно, че ще изглежда точно като него, съвсем не е задължително да има същото поведение. Bio Arts обаче разчита на търсенето на натъжените собственици на домашни любимци, които копнеят за най-бързото решение.

Екипът учени, които работят за Bio Arts може да направи клонинг на живо или на умряло куче. Достатъчно е да има проба, която е взета преди то да почине или в първите няколко дни след смъртта му и след това да е замразена в течен азот. През последните години редица американски компании предлагат „банка за съхраняване на гени”, като дават на хората шанс да запазят генетичния материал на любимците си за времето, когато ще могат да си позволят клониране.

Bio Arts възкръсна от пепелта на Genetic Savings & Clone, която се опита да експлоатира комерсиалните възможности за клониране на домашни любимци, но през 2006 година спря работа. Сега наддаването ще бъде сполучлив ход в една крайно конкурентна и спорна индустрия. След интензивно наддаване с конкурентни биотехнологични фирми, точно Bio Arts успя да вземе лиценза за патента, с който британски учини клонираха Доли през 1996 година.

Проектът обаче е и въпрос на личен престиж за един човек – за 80-годишния милиардер-филантроп Джон Спърлинг, който е прочут с подкрепата си за спорни инициативи и чиято житейска мисия през последните 10 години беше да клонира кучето си.

Преди учените да съобщят за раждането на Доли през февруари 1997 година, Спърлинг беше известен като един от най-богатите бизнесмени в Аризона, малко ексцентричен, магнат с леви убеждения и основател на най-големия частен университет в света – университетът Финикс. Но създаването на Доли го вдъхнови да стане един от пионерите в индустрията за клониране на домашни любимци.

Безумно обичащ своя мелез Миси – кръстоска от три четвърти бордър коли и една четвърт сибирско хъски – 87-годишният мъж започна да влага милиони в изследвания, които някой ден да върнат

Трите клонинга на Миси – Мира, Чин-Гу и Саранг. Те са продукт на уменията на корейския спец в клонирането д-р Хван и на американския милиардер Спърлинг, който тъгуваше по починалото си куче. Снимка: биоартс.ком

починалите домашни любимци при собствениците им.

Той започна работа с PR-гуруто и дългогодишен негов приятел Лу Хоторн, който сега е изпълнителен директор на Bio Arts, а преди това оглавяваше компанията за клониране на котки GSC.

През 2002 година двамата направиха първия си пробив. С помощта на средствата, предоставени основно от Спърлинг, учените от Тексаския университет A&M създадоха първия клониран домашен любимец – кафяво-бяла котка, наречена CC (по абревиатурата от carbon copy – копие под индиго). Използвайки същата технология, GSC започна да копае на полето на комерсиалното клониране и направи още четири котенца, две от които бяха продадени. Заради спорната същност на клонирането имената на купувачите бяха запазени в тайна. Знае се обаче, че една от тези котки, известна като Little Nicky, е била купена за 50 000 долара от жена в Тексас, която била безутешна от загубата на 17-годишната си котка и е първата опечалена собственичка на домашен любимец, закупила генетично копие на животното си.

В края на краищата обаче комерсиалният експеримент на GSC претърпя провал. Собствениците й бяха глобени с по 50 000 долара на коте, след което – през 2006 година -обявиха, че се налага да спрат работа. Решение, за което по-късно Хоторн признава, че е довело до редица „финансови удари”.

„Имаше толкова много динамика, че ние наистина лапнахме голям залък, който не можахме да сдъвчем”, каза той миналата седмица. Но Хоторн е убеден, че този път нещата ще бъдат различни, най-вече заради силната емоционална връзка между кучетата и стопаните им. „Обикновеният собственик на куче има по-различна връзка с кучето си, отколкото собственикът на котка, казва той. Интензивността й е много по-силна.”

Но достигането до етап, в който учените могат да клонират куче, е процес, изискващ много повече усилия и предизвикващ много повече полемики. Въпреки успехите с клониране на котки, като че ли Спърлинг не е напреднал много по отношение на създаването на копие на Миси, която почина през 2002 година на 15-годишна възраст. Клонирането на кучета се оказа по-сложно, тъй като кучешките яйцеклетки се развиват трудно в лабораторни условия. През август 2005 година екип специалисти от Южна Корея съобщи за раждането на Снупи, кафяво-черна афганска хрътка, която беше първото клонирано куче в света. Ръководител на екипа беше генетикът Ву Сук Хван, смятан някога за един от най-добрите специалисти в света. През 1999 година той съобщи, че е успял да клонира прасе, през 2002 година – крава, и най-спорното в работата му – човешки ембрион – през 2004 година.

Само няколко месеца след раждането на Снупи репутацията на д-р Хван като национален герой на Корея беше разбита, след като стана ясно, че голяма част от работата му върху клонирането на хора е била измислица. Оказа се, че две ключови изследвания за клониране на човешки стволови клетки са били фалшифицирани, а екипът му е използвал яйцеклетки от жените-изследователки в нарушение на общоприетата практика.

Днес същият този д-р Хван е един от ключовите учени, работещи за BioArts, която пък успя да се договори с Sooam Biotech Research Foundation да проведе голяма част от предстоящите процедури. Без съмнение участието му в експериментите ще предизвика в научната общност съмнения по отношение на Best Friends Again. Много специалисти вече са скептични заради комерсиализацията на клонирането. Но BioArts подчертава, че въпреки спорната репутация на д-р Хван заради работата му по човешките ембриони, техниката му на клониране на кучета е доказана и е най-добрата в целия свят.

През миналата година похарчените от Спърлинг пари най-накрая бяха оправдани. Чрез техники на съхраняване на гени екипът на д-р Хван успя да създаде три клонинга от проба, взета от Миси преди да умре. През декември се роди Мира, а тази година на бял свят се появиха и Чин-Гу и Саранг.

Защитниците на правата на животните в САЩ обаче намериха друга причина да протестират срещу работата на BioArts. Две от най-големите организации – Humane Society of the United States и PETA – се обявиха срещу клонирането с мотива, че има достатъчно изоставени животни, които имат нужда от дом и че процесът на клониране често е жесток към майката-заместител.
„Предвид проблема със свръхнаселеността, която струва живота на милиони животни и милиони долари всяка година, клонирането на домашни любимци няма социална стойност и всъщност ще доведе до още повече страдащи животни, каза говорителят на Humane Society. Клонирането няма да създаде идентично на починалото животно. То само ще копира гените му, които обаче не са определящи за физическите му качества или характера му.”

Патриша Бърни, която е собственичка на резервата Wythall Animal Sanctuary близо до Бирмингам, се съмнява, че британските притежатели на домашни любимци ще бъдат привлечени от идеята да ги клонират. „Хората, които са загубили любимеца си често казват „така искам пак да е с мен” или „ако само можех да го видя още веднъж”. Но мисля, че на обикновените британци идеята да клонират домашното си животно ще се стори зловеща. Още повече, че нямаме нужда от изкуствено създадени кучета, защото няма достатъчно собственици за животните, които се раждат по естествен начин.”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.