Еколозите в Русия ги мислят за луди

Русия иска да е богата на всяка цена. Безогледната експлоатация на природните ресурси вреди на природата, но пък за опазване на околната среда няма нито пари, нито желание

Всяка година край сибирския град Нижневартовск руските концерни изгарят около 15 млрд. кубически метра газ. Мястото се вижда от Космоса и е много по-светло от Ню Йорк или Москва. Снимка: стат5.блог.ру

Тук властва особен климатичен микс: парното е пуснато до край, а едновременно с това прозорците са широко отворени. Което означава, че се отоплява атмосферата. Странният безпорядък в клиниката в град Уфа в Урал си има основателни причини. “Парното не може да се регулира, помага само отвореният прозорец”, обяснява ръководителят на болницата. И се чуди защо това е странно за чуждестранните посетители: “Защо да се занимаваме с опазване на околната среда? Нали имаме достатъчно петрол и газ?”

Много неща от всекидневието в Русия са необясними за западната логика. Като например това, че температурата в жилищата между Калининград и Владивосток най-често се регулира централно за цели квартали, но не може да бъде променяна в отделните жилища и къщи. Радиаторите нямат вентили. Затова дори при минусови температури много прозорци в Русия са отворени – това е единствената възможност да се охладят задушните помещения. Досега всички опити да се въведат термостати се проваляха заради изостанала техника и заради бюрокрацията.

Докато опазването на околната среда в Западна Европа е гореща тема от 80-те години на миналия век, природозащитниците в Русия ги смятат за странни птици. След смяната на маслото работещите на бензиностанциите осведомяват клиентите, че старото масло трябва да бъде излято в близкото езерце. В цялата страна никнат незаконни сметища, а някои московски паркове приличат по-скоро на бунища. Малките автомобили с нисък разход на гориво са коли за неудачници. Светлината по стълбищата на жилищата по правило е включена 24 часа в денонощието, а ако някой използва енергоспестяващи крушки, го смятат за побъркан.

“Вината за липсата на самосъзнание е преди всичко у политиците”, казва Алексей Яблоков, който беше съветник по околната среда на президента Елцин, а днес е ръководител на руското движение на зелените. “При Путин официалната позиция на Кремъл беше, че опазването на околната среда не е важно, тъй като предимството е за добива на природни ресурси.” И по времето на Съветския съюз руснаците не се грижеха особено за природата. Експлоатацията на природните ресурси трябваше да стимулира индустриализацията. Вредните вещества се разпръскваха в цялата страна, тъй като Русия била достатъчно голяма – такава беше официалната позиция по въпроса.

Яблоков твърди, че непосредствено след промяната при Елцин е започнало плахо развитие на чувствителността към околната среда. През 1991 година беше създадено Министерство на околната среда, а Русия прие модерни закони в тази сфера. След това на власт дойде Путин, който се зае да изкорени всичко това. Едва встъпил в длъжност, той разпусна Държавния комитет по околната среда, създаден от министерството и контролиращ спазването на екологичните норми. Компетенциите му бяха прехвърлени на Министерството на природните ресурси. Путин извади възпитанието по околна среда от училищата, разпусна и екологичната полиция. Прие нови закони, които позволиха да бъдат пазени в тайна измерените стойности на радиацията в близост до атомните централи. Природозащитниците бяха обявени за държавни врагове и за чуждестранни шпиони, твърди Яблоков.

Царството на „Газпром“

Газ гори на фона на логото на „Газпром“ в полето за добив на газ и нефт Южно-Руское, на 200 км от град Новий Уренгой. Снимка: Ройтерс

Тъй като ръководството на Русия залага изцяло на петрола и на газа, на екологията се гледа като на пречка по пътя към световното господство в сферата на природните ресурси. “Резултатът е, че при нас опазването на природата не значи нищо, и затова продължителността на живота тук е най-ниска в сравнение с развитите страни. Руските мъже живеят средно по 60 години, казва Яблоков. Дългосрочните щети, нанесени чрез изтощаването на природата, са много по-високи от допълнителните приходи, които ни носи безогледната експлоатация на суровините.”

В действителност добивът на суровини е всичко друго, но не и щадящ природата. Всяка година в природата изтичат 28 млн. тона петрол – това са почти шест процента от целия добив на Русия. Само в Западен Сибир, край Нижневартовск, руските концерни изгарят около 15 млрд. кубически метра газ на година. Погледнат нощно време от космоса, заради пламъците регионът е най-светлото петно на Земята, много по-светло от метрополиси като Ню Йорк или Москва. През деня обаче мястото е затъмнено от пушека, който се издига в небето.

Русия е отровена от вредни вещества с най-различен произход. Затова и кметът на Чапаевск, който се намира на Волга, се замисли дали да не премести управлявания от него град на друго място. Защото при производството на бойни вещества мерките за сигурност явно са били пренебрегвани в течение на години, а отпадните води са били отвеждани без да се пречистват. Днес броят на болните е драматично висок, като ракът и туберкулозата се срещат в Чапаевск три пъти по-често отколкото в съседните общини. Смъртността също е три пъти по-висока. Здрави са само четири процента от децата в града със 70-хилядно население.

На въпреки всички проблеми има надежда. “В действителност проблемите на околната среда тревожат хората много повече, отколкото изглежда, казва Алексей Кисельов от „Грийнпийс Русия“. Най-новите допитвания показват, че замърсяването на околната среда е една от трите теми, които най-много притесняват руснаците.” Затова и новият президент Дмитрий Медведев откри тази тема в предизборната си кампания. “Не мисля, че властимащите разбират, колко важна е защитата на природата, но най-малкото проумяват, че тя е важна за хората, а това вече е първата крачка”, казва Кисельов.

Той обаче не вярва на резултатите от допитванията, според които от 50 до 60 процента от руснаците се притесняват за природата. В проектите за разделно събиране на отпадъците – които все още са повод за смях в Русия – участват едва 20-25 процента. “Толкова са и онези, които наистина се застъпват за защита на природата”, смята Кисельов. Спасението на природата откриват преди всичко новите богаташи. “Тези, които работят много и изкарват добри пари, искат в края на седмицата да отидат сред природа, която да не напомня на сметище.” Затова и екоинициативите възникват отгоре. “Някои богати бизнесмени се обединиха и направиха необходимото незаконното сметище близо до вилите им да бъде затворено”, разказва Кисельов.

Активистът на „Грийнпийс“ се надява, че опазването на околната среда може да бъде осъзнато като източник на приходи. “И днес имаме много открития и патенти в сферата на околната среда, например методи за филтриране, техники за почистване и други подобни, но за повечето не се намират инвеститори, които да ги наложат. А в банките по-скоро се смеят, а не дават кредити, когато се появи някой с екологичен проект.”

В Кремъл обаче веднъж спряха да се смеят на тема околна среда. Когато през 2006 година Русия искаше да строи петролопровод на брега на езерото Байкал и така, според природозащитниците, щеше да заплаши най-големия резервоар за питейна вода в света, цяла Русия се вдигна на протест. След много демонстрации правителството се отказа от проекта и избра алтернативно трасе.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.