САЩ: кой ще бъде следващият вицепрезидент?

Обама и Маккейн започнаха да си избират партньори за големия двубой

Барак Обама на предизборен митинг във Вирджиния. Обама спечели номинацията за президент на демократите и вече мисли за избора на вицепрезидент. Снимка: Ройтерс

Сенаторът от Илинойс Барак Обама, който във вторник спечели номинацията на демократите за кандидат-президент, направи първа малка стъпка към избиране на свой кандидат за вицепрезидент. Той помолил Джим Джонсън, бивш директор на една от най-големите компании за ипотечно кредитиране Фани Мей, да проучи кои са възможните кандидати за второто място в кандидатския тандем за президент и вицепрезидент. Джонсън подбра кандидатите за вицепрезиденти на Уолтър Мондейл през 1984 година и на Джон Кери през 2004-та. Ето номинациите му за вицепрезидент на Демократическата партия:

Джоузеф Байдън (65 г.) – сенатор от щата Делауеър, председател на Сенатската комисия по външните работи и уважаван експерт по външна политика, който би придал на Обама по-голям авторитет в тази област. Обама обаче може да не иска да прибавя още един сенатор в тандема и може да търси по-млад кандидат, който да подсили посланието му, че тези избори са за промяна и за бъдещето.

Уесли Кларк (63 г.) – пенсиониран генерал от армията и бивш главнокомандващ в НАТО, който неуспешно се кандидатира за президентската номинация на демократите през 2004 година. Той е привърженик на Хилари Клинтън и може да помогне за сплотяване на партията, както и да допринесе за компетентността на Обама по въпросите на националната сигурност. Кларк обаче не води силна кампания през 2004-та и е малко вероятно да предизвика въодушевление сред партийните активисти.

Хилари Клинтън (60 г.) – проучванията на общественото мнение показват силна подкрепа за „перфектния“ тандем Обама-Клинтън, след като сенаторката от Ню Йорк беше неговият основен опонент. Обама не изключи тази възможност, която би помогнала за сплотяване на партията след изтощителната надпревара за президентската номинация. Клинтън обаче ще донесе и усложнения, включително завръщането на бившия президент Бил Клинтън в Белия дом. Този тандем може да привлече някои от привържениците на Клинтън – най-вече жените и работещите бели избиратели от Демократическата партия – които не бяха склонни да подкрепят Обама.

Кристофър /Крис/ Дод (64 г.) – сенатор от Кънектикът, който добре владее испански език и е експерт за Латинска Америка, оглавява Сенатската комисия по банките, жилищното строителство и проблемите на градовете. Той е бивш кандидат за президентската номинация на демократите и бързо подкрепи Обама, след като отпадна от надпреварата. Дод ще е от полза за Обама в сферата на външната политика и икономиката, но има много от недостатъците, характерни за Байдън.

Чък Хейгъл (61 г.) – сенатор републиканец от щата Небраска, консервативен ветеран от войната във Виетнам и яростен критик на войната в Ирак, който би помогнал на Обама да спечели подкрепата на колебаещите се избиратели и на част от републиканците, като подсили обещанието му да преодолее разногласията между двете партии.

Тим Кейн (50 г.) – губернатор на щата Вирджиния, който беше един от първите и най-силни поддръжници на Обама и може да му помогне да спечели избирателите в щати, които на президентски избори традиционно подкрепят републиканците, но в последните години гласуват за демократите.

Сам Нън (69 г.) – бивш сенатор от щата Джорджия и председател на комисията по въоръжените сили към Сената, който е уважаван авторитет в сферата на външната и военната политика. Възрастта и консервативните му възгледи по някои социални въпроси обаче го отличават от Обама и може да не си пасне добре с него.

Бил Ричардсън (60 г.) – губернатор на щата Ню Мексико, който е от латиноамерикански произход и може да помогне за спечелване на подкрепата на испаноговорящите американци – най-бързо растящия сегмент от електората, чийто вот може да се окаже от решаващо значение. Ричардсън е опитен дипломат, бивш министър на енергетиката и представител на САЩ в ООН, който може също така да е полезен за тандема с опита си във външната политика, както и с натрупаните познания за начина, по който работят стурктурите във Вашингтон.

Катлийн Сибелиъс (60 г.) – губернатор на Канзас за втори мандат, която може да донесе на кандидатпрезидентския тандем някои съществено важни елементи: тя е жена и като лидер на предимно републикански щат е доказала, че може да излиза извън партийната линия. Тя обаче до голяма степен не е изпитана на националната сцена.

Тед Стрикланд (66 г.) – губернатор на Охайо, който също е ревностен привърженик на Клинтън от щат с голямо значение. Той е бивш конгресмен, но това е първият му мандат като губернатор на щата и не е добре познат в страната.

Джим Уеб (62 г.) – сенатор от щата Вирджиния за първи мандат, ветеран от войната във Виетнам и бивш министър на Военноморските сили, който е автор на седем романа, сред които „Огнени полета“, смятан за един от най-добрите романи за войната във Виетнам. Уеб може да помогне на Обама във Вирджиния, където в последните години демократите печелят все повече привърженици.

Кандидат-президентът на републиканците Джон Маккейн на разговор с привърженици в Портланд. Той ще избира измежду седем кандидати за вицепрезидент. Снимка: Ройтерс

Сенаторът републиканец от щата Аризона Джон Маккейн, който вече си осигури номинацията на своята партия за президентските избори през ноември, също трябва да избира кандидат за вицепрезидент. Като възможни кандидати бяха споменавани следните политици:

Чарли Крист (51 г.) – губернатор на Флорида, който помогна на Маккейн да спечели номинацията като го подкрепи и би могъл да му помогне в изключително важния щат, който може да подкрепи както републиканците, така и демократите на изборите през ноември. Харизматичният бивш главен прокурор на Флорида, който лесно спечели изборите за губернатор на щата през 2006 година, би водил енергично предизборните митинги. Той обаче може да има проблеми с по-консервативното крило на партията, заради възгледите си за абортите.

Майк Хъкаби (52 г.) – бивш губернатор на Арканзас, който се състезава с Маккейн за президентската номинация на републиканците и бе последният оттеглил се основен кандидат. Баптисткият пастор е с консервативни възгледи по социални въпроси и има подкрепата на евангелистите в партията, както и много привърженици в южните щати.

Боби Джиндал (36 г.) – губернатор на Луизиана и първият американец от индиански произход, избран да оглави американски щат. Получилият образованието си в Оксфорд консерватор може да придаде на републиканския тандем младост и разнообразие. Опитът му в сферата на здравеопазването ще бъде предимство, но той може да бъде сметнат за прекалено млад, особено в сравнение със 71-годишния Маккейн.

Тим Поленти (47 г.) – губернатор на Минесота за втори мандат, който още от началото на кампанията силно подкрепя Маккейн и може да му помогне да спечели избирателите в щата в Средния запад. Поленти ще се хареса на социалните консерватори, но не е добре познат на националната сцена.

Робърт Портман (52 г.) – бивш конгресмен от Охайо, който беше постоянен търговски представител на САЩ и директор на бюджетното управление при Джордж Буш. Портман, който има консервативни икономически възгледи, може да даде на Маккейн необходимия опит в сферата на икономическата политика и ще му помогне в Охайо – важен щат в надпреварата за Белия дом.

Мит Ромни (61 г.) – бивш губернатор на Масачузетс, който загуби в надпреварата за президентската номинация на републиканците. Ромни обаче може да има проблеми заради мормонската си вяра, както и защото някога подкрепяше правото на аборт. Бизнесменът, който вложи в кампанията си около 35 милиона долара от собственото си състояние, може да направи същото, ако бъде избран за кандидат-вицепрезидент, или да помогне на Маккейн при набирането на средства. Бившият директор на частна инвестиционна компания, който ръководи и зимните олимпийски игри в Солт Лейк сити, би придал на тандема управленски опит.

Джон Тюн (47 г.) – сенатор от Южна Дакота, който би привлякъл консерваторите, но Маккейн може да не желае кандидатпрезидентският му тандем да е съставен от двама сенатори. След като победи с малка преднина лидера на демократите в Сената Том Дашъл на изборите за членове на Сената през 2004 година, Тюн беше възприет като политическа акула, което му спечели влияние в партията. Въпреки това обаче той също не е добре познат в страната.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.