Влакове под обстрел – ще има ли сигурност в българските железници?

Преди година пространството между ромските къщи и ж.п. линията при Владая е било изчистено. Сега бунището е още по-голямо. Снимка: авторката

Случаите на замеряне на влакове с камъни и поставянето на прегради на железния път с цел кражба на товари и старо желязо се увеличават и стават все по-нагли. 13 пътници са ранени при 229 случая на хвърляне камъни по влакове през 2007 г. Само за първите четири месеца на тази година броят на нападенията е 70.
По българския участък на четвърта ж.п. линия София – Кулата – Солун, част от европейско трасе, на места, където пътят е подновен и оборудван за скорост 160 км. в час, има участъци, където влакът пълзи с 20 км. в час. Там на метър и по-малко от релсите се намират тоалетните на ромски квартали и трасето на влака подгизва от отходните води. Участъкът край релсите, който беше почистен от нерегламентираното сметище на квартала преди година, отново е заринат с боклуци, които се изсипват на пътя.
В същото време ромски и други организации съдят генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Антон Гинев, защото проектът за поставяне на ограждения покрай релсите за осигуряване на безопасността на пътниците във влака и живеещите край линията, бил дискриминационен. В Европа защитните стени край пътищата при преминаване през населено място са утвърдена практика, както се вижда от снимките по-долу.
Какво прави БДЖ за по-сигурното пътуване с влак и как се бори с вандалските набези срещу железницата разказва за e-vestnik шефът по безопасността на БДЖ Гено Генов.
Гено Генов: Най-много замерят с камъни край Захарна фабрика, Владая и Горна баня

Гено Генов. Снимка: авторката

Гено Генов бе назначен за директор на Дирекция “Безопасност, контрол и вътрешна сигурност” в БДЖ ЕАД след пожара в нощния влак София – Кардам, в който загинаха 9 пътници. Преди това е бил ръководител сектор по безопасността на превозите в Националната компания “Железопътна инфраструктура”. Завършил е ВМЕИ, София, специалност “Експлоатация на ж.п. транспорта” през 1969 г. Работил е като инженер-технолог в няколко гари, бил е началник на гара Русе – Разпределителна и на гара Подуяне – Разпределителна и зам.-директор в Центъра за професионална квалификация на железниците.

– Г-н Генов, как контролирате безопасността на влаковете след страшния пожар в нощния влак София- Кардам, който отне 9 човешки живота?

– Безопасността в железопътния транспорт не е някаква кампанийна задача. Откакто съществува железницата съществува и организация за осигуряване на нейната безопасност. След по-тежки произшествия, трагични инциденти дейността за осигуряване на безопасността се засилва. Така стана и този път след трагедията с пожара във влака София – Кардам. Набелязаха се редица мерки. След това четири мобилни групи извършиха 32 проверки през април и май, за да се открие свършено ли е всичко и има ли още пропуски. Проверявахме влаковете – техническото състояние на вагоните, тяхната екипировка, вътрешно оборудване, наличие на пожарогасители и на новите информационни материали във вагоните. Това са противопожарни указания, които са разлепени във всички пътнически вагони, включително в спалните и кушет вагоните, в дизеловите и електрическите мотриси. В тях за пръв път от съществуването на железницата пътниците се информират какви правила трябва да спазват при качването си във влака.

– Какво трябва да спазват пътниците?

– Едно от най-важните неща, които се съдържат в тези указания е, че пътниците след качването си във влака, трябва да се информират от кондуктора за местоположението на пожарогасителите и ръкохватките на внезапните спирачки. Това е най-важното, което трябва да се знае, за да се реагира адекватно и веднага при възникване на кризисна ситуация.

– И да спрем влака при пламване на пожар?

– Достатъчно е една ръкохватка да се издърпа, за да се наруши главният въздухопровод и да се предизвика спиране на влака. Това е първото нещо, което трябва да се направи – влакът да спре при възникване на кризисна ситуация.
Забранява се също оставянето на багаж и всякакви предмети в коридорите и платформите на вагоните и мотрисните влакове. Забранява се пушенето във всички влакове.


– Ако екипът на влака не може да се справи с пушачите, какво прави? Имат ли непрекъсната връзка с транспортна полиция?

– Да, има непрекъсната връзка. Ние най-напред изградихме мобилни връзки между превозните бригади и диспечерите по пътническите превози в Централното управление на БДЖ. Всеки началник влак има номера на мобилния телефон на дежурния в отдел “Транспортна полиция”. В случай на проблем той може веднага да го информира и да се предприемат мерки. По отношение на тютюнопушенето персоналът на БДЖ води истинска борба. Има доста нарушители на тази забрана. Особено вечерно време в последните вагони на крайградските влакове. Има и инциденти. Кондукторка на пътнически влак беше нападната и ударена от пътник след като му направила забележка да не пуши.

– И сте снабдили кондукторите, началник влаковете и машинистите с мобилни телефони, за да имат непрекъсната връзка помежду си?

– Всеки влак се обслужва от две бригади – превозна и локомотивна. Превозната бригада обслужва пътническата композиция, локомотивната – локомотива или мотрисния влак. Всички превозни бригади – началник-влакове и кондукторите на спалните и кушет вагони – са снабдени с мобилни телефони преди два месеца. Те могат при възникване на проблем веднага да се свържат помежду си, с централния диспечер на пътническите превози и с дежурния на Транспортна полиция в Централното управление в София, на когото също дадохме мобилен телефон. Локомотивните машинисти разполагаха досега с радио диспечерска връзка – това са стационарни радиостанции, които са монтирани в локомотивите и с тях могат да се свързват с влаковите диспечери в Горна Оряховица, София и Пловдив, които управляват движението на влаковете. Закупихме мобилни телефони и за машинистите и до края на тази седмицата ще ги раздадем на всички локомотиви. Дотогава ще се изготви и Инструкция за работа и връзка между локомотивните и превозните бригади. На практика от следващата седмица ще има вече връзка и между кондуктора, началник влака с машинистите.

– Казвате, че пушач набил кондукторка, защото му казала да не пуши. Няма ли полицаи в гарите, във влаковете?

– Има. Голяма част от влаковете се придружават от патрули на “Транспортна полиция”. Ние сме предоставили на отдел “Транспортна полиция” списък с така наречените рискови влакове.

– Кои са те?

– Крайградските, най-вече около железопътен възел София. В списъка сме подредили влаковете според риска за нарушения или за пътници без билети. Транспортна полиция има ограничен капацитет от персонал, с който могат да придружават влаковете. Затова сме им дали този списък, за да осигурят поне придружаване на влаковете, където рискът е най-голям. Направили сме предложение да се увеличи броят на полицаите. Искаме във всеки влак да пътува полицай.

– В момента в колко влака има полицаи?

– Около 80 влака пътуват с полицаи, а в денонощие се движат 615 композиции.

– Какво разкриха мобилните групи при проверките във влаковете?

– Пътници, вероятно пушачи, свалят стикерите за забрана на тютюнопушенето. Имаме случаи на махнати противопожарни указания и дори на запалване на хартия в тоалетните на вагоните, защото се крият там да пушат. Констатирани са някои неизправности на пожарогасители, с изтекъл срокът за ревизия.

– Сега всички пожарогасители във всички влакове ли са изправни?

– Всяка констатирана нередност веднага се отстранява. След всяка проверка на мобилна група аз получавам доклад от нейния ръководител. С писмо изпращам доклада до управителя на съответното предприятие с предписание за незабавно отстраняване на констатираните нередности. А те ме уведомяват, когато ги премахнат. Констатирано беше също, че челните врати на някои крайни вагони не са заключени, което крие опасност.

– Кои са най-честите и сериозни инциденти, които заплашват безопасността на пътуването с влак?

– Едно от най-честите и най-опасните нарушения е замерянето на влака с камъни. През 2007 г. имаме 229 случая на замерване с камъни на влакове, при които са пострадали 13 пътници и са счупени 245 прозореца.

– Това в едни и същи райони ли се случва?

Отходните води от тези къщи се стичат към ж.п. линията и подкопават релсите. Снимка: авторката

– Има участъци от железния път, които са станали пословични с такива случаи. Това са районите между Захарна фабрика и Горна баня, Владая. Това е районът около Перник, между гара Искър и гара Подуяне, около Вакарел, Ихтиман и други. Прави впечатление, че все повече се увеличава географията на тези вандалски прояви. Напоследък те се случват и в участъци, в които от години, десетилетия, не е имало подобни инциденти.

– Транспортна полиция хванала ли е досега някой от хулиганите?

– Има единични случаи. При 1-2 на сто от извършените нападения са заловени извършителите, обикновено деца.

– Какви мерки предприемате срещу това опасно явление? Не може от години БДЖ да алармира за проблема и все още да не е намерено решение.

– Информираме кметовете и областните управители на населените места за всяко нападение на влак. Миналата седмица е проведена среща с кмета на Кюстендил. Аз лично разговарях с кметицата на Ихтиман. Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ организира съвещание на регионалния консултативен съвет по транспорт в Перник с областния управител. Там бяха обсъдени едни от най-сериозните проблеми на железницата днес – замерянето на влаковете с камъни и умишленото и злонамерено поставяне на предмети върху железния път с цел кражба на товари и скрап. Това е другият голям бич за железниците. Пак в същите райони поставят изкуствени прегради върху релсите, влаковете спират, нападат ги, свалят товари от тях. Приличаме на Дивия запад. Докато дойде полицията, бандата изчезва.

В Швейцария ж.п. линиите, преминаващи през населени места, са изолирани с огради. Снимка: авторката

– Нещо реши ли се ?

– Областният и зам.-областният управител, главния архитект на община Кюстендил, директора на Областна полиция, представители на „Транспортна полиция“, се ангажираха да предприемат допълнителни мерки поне да се спре тенденцията на увеличаване на набезите. Казаха, че ще ангажират граждански и ромски организации. Но проблемът е комплексен и в основата му стоят и социално-икономически причини – на ромското население не му е оставен друг начин да се препитава, освен да краде и да предава скрап. Поставен бе отново проблемът с пунктовете за предаване на вторични суровини и за лицензионния режим. Кой дава разрешение да се роят непрекъснато тези пунктове за изкупуване на вторични суровини и то в близост до ж.п. обекти и в близост до металургични предприятия, които се занимават с преработка на отпадъчно желязо. Страната е залята от такива пунктове. Расте непрекъснато цената на старото желязо. В момента тя е 72 ст. на килограм. За 100 кг. скрап един циганин си докарва надница 72 лева. Кой има днес такава надница в България. При продължаващия ръст на цената на желязото се очаква набезите да стават все повече и по-нагли.

– Защо не монтирате камери във влаковете?

– Такива системи за видео наблюдение са монтирани в доста обекти. В гарите, в някои депа и работилници за локомотиви, вагони. Във влаковете още няма камери.

– Ясно ли е колко ще струва да се сложат камери поне в новите мотриси?

– До този момент нямаме подобно проучване за видео системи във влаковете.

– Известно е, че набезите и хвърлянето на камъни по влакове стават в района на ромските квартали. Търсихте ли съдействие от ромските организации?

Швейцарците не се чувстват дискриминирани заради загражденията, които изолират шума и ги предпазват от преминаващи влакове. Снимка: авторката

– Да. В Кюстендил е правена среща с кмета на ромския квартал, в Ихтиман предстои такава с общински съветници от Евророма.

– Какво казват те? Защото се обявяват срещу обезопасяването на ж.п. линията с ограждащи стени, а съвсем нищо не правят, за да спрат вандалщините?

– Не искам да коментирам. Обикновено отричат. Надеждата ни е след срещите с ромските лидери да настъпи някаква положителна промяна. Опитваме се да им въздействаме дори на чисто емоционална основа – защо техният град, село, квартал да има най-лошата слава в България.

– За заловени роми с каруца, пълна с крепежен материал от ж.п. линия, съдийка казала: „А вие сигурни ли сте, че са оттам, тоест от “обезкостен” участък от железния път?“ Защо социалното министерство не отпусне бройки за временна трудова заетост за охрана на релсите в рисковите участъци? И да се вземат хора от ромските квартали за тази работа?

– Има идеи дори да се наемат в „Транспортна полиция“ служители от ромски произход. Но до този момент не сме се сетили да използваме програмите за социална заетост. Това е една идея, която заслужава да се обмисли.

– Бихте ли казали какви мерки се взимат за повишаване сигурността на вагоните?

– Една от задачите, поставени от транспортния министър, е да създадем система за автоматично отваряне и затваряне на вратите на вагоните след спиране на влака и за автоматичното им блокиране по време на движение. Вече 89 процента от влаковете ни притежават такава възможност. Сега се работи за монтиране на автоматиката на още 200 вагона, на които може да се направи такава система. Всички вагони са прегледани. Определени са необходимите резервни части и са подготвени документите за обявяване на тръжна процедура за доставка на частите и за монтиране на системите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.