30 лв. за глас? А защо не касират пак купените избори в Сандански?

На изборите в Сандански в неделя (касирани миналата година за нарушения) има доказано купуване на гласове. Няколко арестувани и няколко свидетели със списъци с хора, срещу чиито имена стояли по …30 или 50 лв.
Толкова струва един глас за местни избори в България. Цената се определя според търсенето и предлагането. Има партии, които търсят гласове, има и хора, които ги предлагат.
Вадиш 50 000 лв. и си купуваш 1500 гласа. В малка община като Сандански, при ниска избирателна активност, 1000 гласа могат да решат едни избори.
А на местната политическа сцена има играчи, които могат да извадят много повече от 50 000 лв.
И изборите в Сандански май точно така се решиха – бизнесменът, който си призна за купуване на гласове, за да бъде осъден по-леко, е в инициативния комитет за избирането на сегашния кмет за втори мандат. И близката до кмета коалиция „Бъдеще за Сандански”.
Въпросната коалиция и въпросният кмет ще управляват града.
Защо, след като има доказано купуване на гласове?
Не е ли това достатъчна причина да се касират изборите?
Нека ги касират 2-3 пъти, нека купувачите на гласове да извадят пак пари, а и полицията да се размърда и да хване още някого.
Чудно е също защо такава лека присъда е получил купувачът на гласове – 2500 лв. глоба и 6 месеца пробация. Ами това е живо поощрение за още по-голямо купуване на гласове на следващите избори.
В общинския съвет на Сандански е добре представена с 3-ма съветници и една друга коалиция – ВМРО-ЛИДЕР. ЛИДЕР е известна като партията на Христо Ковачки – едър бизнесмен, най-големият частен инвеститор в енергетиката, притежава няколко ТЕЦ-а, топлофикациите в няколко града, мини и т. н. И доказано има …повече от 50 000 лв. Без да е много ясен произходът на богатството му.

А ВМРО е известна с много националистически приказки и с това, че винаги умее да се завърти около парите.
В българската политика страшно се размириса на пари. А съдът се шегува с присъдите си.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.