Ал. Томов: ЦСКА трябваше да бъде отстранен, за да иде вторият в шампионата. Батков се изпусна…

Александър Томов, досегашен президент на ЦСКА, пред Николай Бареков в предаването на бТВ "Тази сутрин"

Александър Томов на пресконференция за ситуацията в ЦСКА. Снимка: Булфото

– Днес пише, че сте били най-скъпо платеният футболист на ЦСКА…
– Сега, само да кажа, това е част от една кампания и аз съм затова в това студио. Искам да кажа на зрители, на фенове, на гражданство – спрете с тази мафия. Мръсна, гадна, долна мафия, която стои отзад, дърпа конци на медии, плаща, има цели. И целите са ясни. Целите са първо да се удари ЦСКА, не толкова срещу самата ЦСКА, колкото да я разкараме срещу доста голяма сума от Шампионска лига и там да влезе вторият отбор. Не със спортни средства, а със задкулисни мръсни интригантски средства. Значи това е лъжа, заради която днеска у нас и в чужбина група адвокати почват да работят. И предупреждавам всеки вестник в България. Разпространяването на лъжи трябва най-после да спре. Това е кампания, насочена срещу всичко нормално в тази страна и това показва, че самата страна е ненормална. След като излизат 60 статии и няма никаква реакция, проверка даже елементарна няма. Втората, още по-гадна лъжа. Хайде Томов, да кажем, ще се оправдае лесно, има ведомости, има. Аз съм се отказал дори от тези 5000 лева, които ми предложи собственикът преди година и половина, за да бъда председател на Надзорния съвет като заплата, като доход…

– Кой е собственикът на ЦСКА, г-н Томов?

– След малко ще дойдем до този въпрос, нека свърша.

– Това е най-важният въпрос, за тези година и половина кой даваше парите…

Александър Томов с шефа на фенклуба на ЦСКА, известен като „Дучето“. Снимка: Булфото

– Ще кажем и това. Но второто – че в ЦСКА има вътре нещо неясно във финансирането, ЦСКА е мафия – лъжа, лъжа, лъжа. Разберете едно, дотолкова съм убеден в това, което говоря и ще го докажа лесно, че съм готов цялата финансова схема на ЦСКА, всичко като информация да го предоставя не само на проверяващите комисии, готов съм да го дам на феновете, готов съм на всеки. ЦСКА е първият клуб в България, извинете, в който има финансиране само през банки. Това е рецептата.

– С кредити ли беше това финансиране?

– Нека да свърша само тая тема. Значи, искам да кажа първото и го казвам на феновете. Не вярвайте, не се хващайте на това, че проблемите са вътре при нас, проблемите са в мафията, зад нас, под нас, около нас.

– Защото феновете казват – фактът е факт. ЦСКА стана шампион, радвахме се, пихме бира от купата и в следващия момент „А” и „Б” футболна група.

– Да минем ли на този въпрос? Ето ви документ от УЕФА, получих го едва онзи ден. В този документ се казват три неща принципни. Първо, лицензиите са изцяло в юрисдикцията на БФС, говоря за официален документ.

– Ще кажем после за документа.

– Второ, няма орган в УЕФА, който да дава подобни неща. Ако е имало нужда от отсрочване по някой въпрос, самата комисия, и това се практикува в 46 клуба за тази година, дава се и се поставят условия, дава се лиценз и се поставят условия.

– Извън този срок, който УЕФА е поставила миналата седмица…

– УЕФА не се интересува. Вижте, за един милион, когато казах, че става дума за един милион лева, петстотин хиляди, те се смеят. Ама … имат там 300 млн., „Реал”Мадрид – вече 40 млн.

– Ама ги обслужват, пък за вас казват, че не ги обслужвате.

Полиция пази Александър Томов от привърженици на ЦСКА пред стадион „Българска армия“. Снимка: Булфото

– И това не отговаря на истината. Те работят само с наши данни, това са данни, които ние сме дали открито. Сравнете, публикувайте, ако сте почтени хора, колко плаща данъци ЦСКА и всички останали хора. Ще се гръмнете. Ние плащаме десет пъти повече, отколкото по-малките клубове, от тези, които не си регистрират заплатите. ЦСКА работят през банки, Батков не случайно го каза, той се изпусна, той каза – ЦСКА, Томов, нарушиха баланса в българския футбол.

– Ами, да, с високите заплати, които давате.

– Заплатите не са толкова по-високи, колкото са открити. И другите дават високи заплати, но ги дават по друг начин. В ЦСКА няма сива икономика. И казвам на феновете, спрете да вярвате на тези мръсници. Не само ви заблуждават, но това е мафия, която, ако не се разбие, България няма шанс никъде да отиде.

– Кои са лицата на мафията и кой удари ЦСКА? Кой стои в дъното на тоя заговор?

– Аз мисля, че…

– Дайте по-конкретно.

– Всичко е конкретно. Ето, казвам за това – лъжи, лъжи, лъжи.

– Ама кой, кой стои зад този заговор, кой плаща на медиите според вас?

– Значи човекът, който активно стои и който има вестници и оттам и всички компании в продължение на година и половина, е Тодор Батков. Няма съмнение.

– Кои вестници са негови?

– Е, това е известна истина, сега, задавате ми отговори. Това са „Стандарт”, това са, има силно влияние в „7 дни спорт” и много други, не искам да коментирам. Известно е къде влияе. Известно е, че като се пусне пет пъти една лъжа, става истина, Гьобелсовият принцип. Но в случая става дума за грандиозна лъжа. От А до Я. И второ, преди 40-50 дена той заяви – ЦСКА може да стане шампион, но няма да участва в Шампионска лига. Той се изпуска…

– Може би е имал представа за състоянието на ЦСКА финансовото. Че финансово не може да си го позволите?

– Ама това не отговаря на истината. Г-н Бареков, ние сме сериозни хора, ЦСКА има разход на месец официален толкова, колкото е т.нар. дълг. Проблемът за този дълг стои по друг начин.

– По какъв?

– Значи това са тези 900 хиляди лева…

– Защо не ги преструктурирахте както, примерно както един малък провинциален клуб „Ботев” Пловдив, затънал в дългове, и си преструктурира дълговете всяка година.

– Ще ви отговоря следното нещо. Ние не сме имали никога писмо за т. нар. доброволно плащане, имало е разлика, това е на база наши счетоводни данни, имало е вероятно, сега проверявам в момента, мисля, че съм вече готов, вътре грешки и при нас от такъв характер. Но дори и да е имало такива грешки, това е малкото, вие лишавате шампиона на България да участва в Шампионска лига. Това е скандалното. Първо, е нечестно и второ, това ни поставя в неравноправно отношение с други клубове, които са много по-големи нарушители в България, но това не…

– Кои са по-големи нарушители от вас?

– Не ме карайте да хвърлям… И второ…

– Добре, вие казахте за информацията, кой стои като, ето, споменахте само едно име, кои други са там, каква е тая мафия, къде действа? Какво значи мафия?

Александър Томов по време на протестите пред стадион „Българска армия“. Снимка: Булфото

– Вижте, в момента, в който имате задкулисни решения, в момента, в който някой научава информация, пък друг, за който е, не я знае, в момента, в който имате целия този процес на тайнственост около решенията, шампионът на България го изкарват от Шампионска лига, влиза следващият в класирането, служебна победа. Извинявайте, в нито една страна в света това го няма.

– Е как, има го. Като изкарат един отбор, влиза друг. И в Португалия е така, и навсякъде.

– В „Порто” е за установена корупция по повод на договорки и т.н. Тук няма корупция, тук няма нищо.

– Но винаги влиза вторият.

– Тука се прави опит да се докаже финансова несъстоятелност. Също не е вярно. Клубът е финансово състоятелен. Мога да ви отговоря откъде идват приходите, откъде ни идват приходите…

– Добре де, кажете. Първо, кой е собственикът на ЦСКА?

– Отговарям пряко. До момента съгласно българското и международно законодателство собственик е Прамод Митал. Има сделка, която е тръгнала през февруари…

– Така.

– …за съжаление тя не се е състояла докрай, очаквахме този месец да се състои, трябваше да се състои сега. Това нещо, естествено, удря много, ще изчакаме и този месец…

– Каква сделка?

– Значи сделката е във връзка и тя е завързана пряко и косвено за „Кремиковци”. Оттук идва целият проблем. Тъй като проточването на сделката с „Кремиковци”, която трябваше да приключи на 19 март, съгласно „Мерил Линч” , вие помните, днеска сме кой юни вече тя още не е приключила. Поради което за ЦСКА има много сериозни, мечтая за това в ЦСКА да влезе милиардер, вдига нивото на клуба. Това беше част от сценария, ето ви мафията. Да се попречи на тази сделка, да се каже ЦСКА е извън всичко…

– Т.е. Митал е собственикът на ЦСКА в момента?

– Ако говорим по документи точно, е така.

– По документи? Негово си е ЦСКА?

– Разбира се, да.

– Ама чрез „Кремиковци” ли той е собственик на ЦСКА или друга фирма някаква офшорна?

– Не, чрез друга фирма е, която е взела една регистрация. Да допуснем, че е така. Значи да не влизаме в по-големи детайли, които засягат…

– Но това е много сложна схема, наистина много сложна…

– Значи винаги в една група, в която има, различните фигури в групата се подпомагат. Така че решил го е така, направил го е така.

– Това са така наречените вътрешни кредити, за които се писа в началото?

– Да, точно така. И които ЦСКА не дължи в действителност. Това са вътрешни транзакции.

– Е, чак пък, дължи ги, но…

– Не ги дължи. Напротив, когато нещо е обезпечено перфектно и ЦСКА не трябва да го връща, това не е разход, а приход за дружеството. Сега да не влизаме във финансови дебри…

– С какво обезпечава ЦСКА, като вие на практика освен футболисти нямате нищо.

– Няма нужда да обезпечава, когато това се дава от свързана компания с един собственик. Това е помощ, директна помощ. Това е все едно пари, които идват в ЦСКА като приход.

– Така. Схемата поне за мен се избистри вече. Митал купува ЦСКА…

– Само да кажа, г-н Бареков, тази схема е била известна, съобщавана на основни органи, който е искал, е получавал тази информация, дискутирали сме я с медиите, тук няма нищо скрито.

– За медиите бяха като догадки, това за първи път вие разказвате каква е финансовата схема.

– Защото наред с това, което точно в това студио обсъждахме с вас и което точно същите неща казахме, след това имаше купища мафиотски публикации. Че това ли едва ли не Васил Божков, че това едва ли не Александър Томов, не знам на кой, десетки, стотици публикации. Лъжовни, естествено, но истината е тази, която ви казвам.

– Вие ли измислихте тази финансова схема за придобиването на ЦСКА?

– Не бих казал, че тук ще има някакъв авторски патент, категорично. Мисля, че стана така, защото собственикът прецени така.

– Като стана тази схема, оттам нататък кой пое финансирането на футболен клуб ЦСКА, защото аз си спомням вие какво казахте един път в това студио, че на практика финансирането на ЦСКА е независимо от фирмите на Митал и че дори едва ли не група бизнесмени помагат за това финансиране плюс някаква дейност на клуба.

– Аз съм казал, ето ще повторя. Значи може би към 67 или 68 фирми бяха, които са се ангажирали през миналата година, в началото на тази, повече през миналата. А второто нещо има този известен кредит, който обратно сега се връща в „Кремиковци”, който е направен така, че той формално е кредит, реално е помощ, така че всичкото това нещо е направено като съвсем нормално финансиране. Има и приходи много сериозни собствени. Така че миналата година ЦСКА успешно изпълни доста голям бюджет по приходите и смятам, че не случайно станахме шампиони. Между другото това беше голям, голям успех.

– Кажете директно, какво са парите, които „Кремиковци” даде на ЦСКА? Казвате помощ от „Кремиковци”.

– Единствено този кредит. Друго няма.

– В какъв размер беше той?

– Е, сега да не влизаме в такива детайли, но този кредит е заприходен абсолютно законно, той е фактически перфектно обезпечение на кредит, едно такова обезпечение, което по договор не предполага връщане от ЦСКА обратно на парите. Така че не виждам нещо…

– Т.е. нещо като помощ за реклама, помощ за реклама срещу спонсорство.

– Да, но при транзакцията тия пари обратно се връщат в „Кремиковци”, което според мен е съвсем нормално.

– Добре, де, „Кремиковци” не е ли достатъчно задлъжнял, достатъчно изцеден като комбинат, вие сам говорихте по тази тема в нашето студио, че да дава помощ на ЦСКА.

– Първо, това не са помощи…

– Защото това затвърждава подозрението, че ЦСКА едва ли не е придобит, за да подобрява имиджа на собственика на „Кремиковци” в кризисни моменти. И накрая стана обратното.

– Поредна рекламна схема, но да ви кажа, всеки без изключение, когато се прави някаква група, използва такива лостове за реклама и за други, това е нормално, нима това не става при други фирми, в целия свят е така. Въпросът опира до следното. Че тук става съвършено нормално, открито, прозрачно финансиране. Между впрочем тези дни аз с голямо удовлетворение приех идеята на министър-председателя да има най-после…

– Да ви проверява ДАНС.

– ДАНС, само че има едно условие. Не само нас. Ние искаме да проверят…

– Условията ги поставя премиерът, няма да ги поставя ЦСКА. Ако е решил само ЦСКА да проверява, кризата е тук.

– Ами значи няма да се получи отново…

– Кризата е тук, кризата стана с ЦСКА.

– Кризата не я предизвика ЦСКА. Кризата я предизвикаха други срещу ЦСКА. Нека да бъда ясен – срещу ЦСКА, срещу ЦСКА. И главната цел беше. Тъй като, айде да си кажем откровено, откъде идват приходите големите? От дейност, от спорт? Идват от Шампионска лига, идват от УЕФА. И сега в момента нас ни удрят с 5-6 млн. евро, ще ги вземе другият, който загуби с 16 точки. Това е концепцията, ако не смятате, че става дума за пари, се заблуждавате.

– А защо точно „Левски” подозирате, че ви удря вас?

– Първо…

– Само заради тези пари от Шампионската лига ли?

– Не, това са поредица от публични изявления на неговия собственик, т.нар., освен че публично обяви подобно нещо, той предупреждаваше БФС многократно, той имаше през цялото време информацията, очевидно я получава някак си отзад. Така че иначе всичко това е очевидно.

– Добре, какви пари струваше на ЦСКА шампионската титла?

– ЦСКА първо не е купувал мачове никога и това знаят всички.

– Не, не, говорим като цяло. Скъпите трансфери, заплатите, разходите…

– Илюзии повече, повече илюзии, раздувки, повече медийна кампания, между другото заплатите мога да кажа, че действително са по-високи, но само за тези футболисти, които са чуждите футболисти.

– Вярно ли е, че са взимали по 20-25 хиляди евро на месец заплата?

– Не, няма. Има няколко изключения – Петре, Ней, но те са на нивото, по-ниски са…

– Българските заплати в какъв размер бяха?

– С едно изключение те са доста по-ниски.

– С едно изключение?

– С едно изключение, и то пак по принуда. Взимаме футболист отвънка, трябва да му запазим за известен период заплатата, защото това е условие на договора.

– Откъде идваха парите през това време? Казвате група от бизнесмени плюс кредити, плюс помощ от „Кремиковци”?

– Това съм отговарял на този въпрос, Николай, отговарял съм ви тука на този въпрос. Това са четири-пет неща. Най-сериозните приходи идват по линия на реклами, което е форма на помощ за стадиона. Може би това е най-голямата част. Идват по линия, да кажем, на приходи, които имаме от определена дейност, свързана с търговски артикули, открихме нови магазини…

– Да, но все пак малки са парите.

– Да, не е толкова много. И като цяло много помогна и този т.нар. кредит, който все пак беше съществен.

– От „Кремиковци”?

– Да, който е обезпечен от „Кремиковци” и който, пак казвам, по схемата се връща обратно.

– Това кредит от банка, който ЦСКА е изтеглил, а обезпечението се намира в „Кремиковци”. Затова става въпрос?

– Да, друга фирма в компанията, не самото „Кремиковци”. Тука трябва също да се уточним. Друга фирма в групата. Но това са свързани лица и договорът също.

– Какъв е размерът на тези средства, които изтеглихте като кредит, обезпечен от „Кремиковци”?

– Значи, казвам, тъй като има търговски тайни, които не бива да нарушавам…

– Все пак няколко милиона, по-малко от няколко милиона?

– Става дума за някъде около, на памет ако кажа, може би една четвърт, може би между една четвърт и една пета от общите разходи.

– А другата част от това, което казахте, плюс бизнесмени, които са дарявали доброволно пари за ЦСКА?

– Да, и които дават реклами съответно. Имаме реклами, все пак „Вивател” също даде една немалка сума.

– Каква беше вашата роля тогава в тази цялата система да управление на ЦСКА и каква беше ролята на Митал?

– Ролята беше много проста.

– Защото сега вие сте на топа на, сега Александър Томов е на амбразурата като Матросов. Митал никой не го споменава, срещу вас хвърчат бутилки.

– Само че смятам да спечеля на тази амбразура, защото се чувствам морално чист и силен и защото знам, че това е мафия, защото знам, че това се плаща, това се урежда. И защото искам да ви кажа…

– Конкретно това заглавие или медията, която го е…

– По принцип, не за медията говоря, конкретно цялата кампания, която казва – в ЦСКА е проблемът, там е мафия и там някой е източил парите, взел ги е, това е най-важното, което боли. Това е организирана лъжа, тръгва от батковите вестници, минава в другите вече ясно как и вие знаете много добре. Няма в ЦСКА мръсотии, няма мръсни игрички.

Със съкращения.


Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.