Fuck the Cola, Fuck the pizza, All we need is Slivovitza*

Улиците в Косово са с американски имена, а местните сърби псуват Америка

0204-kosovo-3.jpgБил Клинтън поздравява всеки, който пътува от летището към столицата на албанската провинция Прищина, пише интернет-изданието cafebabel.com (емисията на немски), представящо световни събития от европейска гледна точка.

Бившият американски президент маха от 8-метров плакат, опънат на 12-етажна жилищна сграда на бул. “Бил Клинтън”. Регулировчикът на кръстовището носи фуражка, която е копие на фуражките от полицейските униформи в Ню Йорк от 20-те години на миналия век. На оградата отсреща виси плакат за американския ден на благодарността от миналата година: „Thank you, America!“

Бутик “Хилари”

Прищина е единственият град с преобладаващо мюсюлманско население в света, в който цари подобен ентусиазъм към САЩ и в който централен булевард е наречен на името на американски президент.

0204-kosovo-1.jpgПо времето на управлението на Бил Клинтън, през март 1999 г., Югославия беше поразена от първите бомби на НАТО, а 78 дни по-късно войната в Косово приключи и беше сложен край на изселването на косовски албанци от сръбската армия.

Много улици набързо след войната бяха кръстени на почти непознати албански бойци за мир, политици и писатели и даже таксиметровите шофьори в града не можеха да се оправят с тях. Вместо това те се ориентираха по различни сгради – джамии, банки и магазини. Например по ресторант “Калифорния”, сладкарница “Бостън”, кафе “Далас” или “Манхатън”, книжарницата “Харвард”, супермаркет “Аляска” и бутик “Хилари”, намиращ се на познатия вече булевард “Бил Клинтън”.

Оръжията на САЩ

“Албанците ни обичат”, казва деканът на Американския университет в Косово Робърт Кърис. “Тук съм от 2001 г. и просто не мога да сбъркам. Ако карам прекалено бързо, полицията си затваря очите, защото съм американец”.

“Американците са ни приятели”, заявява Фаик Фазлиу. “Те винаги са на страната на албанците”. В последните седмици от войната тогава 22-годишният Фазлиу губи крака си. Днес е председател на Обединението на ветераните от войната на разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК). “От 1998 г. Армията получаваше повечето си оръжия от САЩ,” казва той. Албанци от САЩ подкрепяха АОК, като купуваха в САЩ оръжия – от автомати до гранатомети, при това напълно законно. Те ги доставяха в Косово през Албания, а след началото на войната американците сформираха тренировъчни лагери, в които да обучат бойците на АОК да боравят с тях.

Парите за демокрацията

От 1999 г. американските военни са част от международната мисия KFOR в Косово. Техният лагер Camp Bondsteel близо до Феризаж (на сръбски Урожевац) е най-голямата военна база на САЩ в Европа. Строен с перспектива от 99 години, дългосрочното му стратегическо значение далеч надхвърля Косово с неговите два милиона жители.

В гражданската сфера американците също са широко представени – в много малки и големи неправителствени организации. Кристин Грифит от Mercy Corps в Прищина изброява десетина големи организации, работещи в Косово, три от които са американски. Когато тя посещава селата в централно Косово, чува едно и също: “Бил Клинтън и господ спасиха Косово.” От началото първоначалният ентусиазъм към американците почти не е намалял. Според нея Косово е една от малкото страни по света, в които американците са наистина добре дошли.

„Fuck the Cola“

0204-kosovo-2.jpgМладият военен ветеран Фаик Фазлиу не знае подробности за ангажимента на САЩ за демократизиране на Косово, но е научил урока си: “Косово ще стане независима държава, в която ще се уважават всички малцинства”. Както останалите косовари, и Фазлиу не мисли за времето след мечтания ден, в който Съвета за сигурност на ООН ще се произнесе за статуса на Косово – най-вероятно през идните седмици. И докато страните-членки на ЕС досега не са се обединили за обща стратегия, САЩ предпочитат Косово да стане независимо колкото се може по-скоро.

В населеното предимно със сърби северно Косово САЩ се третират като съюзници на албанците при изгонването на сърбите от провинцията. Останалите тук близо 100 000 сърби са концентрирани в няколко анклава. „Fuck the Cola, Fuck the pizza, All we need is Slivovitza” пише на пощенски картички и плакати в магазините за сувенири в сръбската половина на разделения град Митровица (на сръбски Косовска Митровица). Сърбите разчитат на традиционната подкрепа от Москва. Русия е член на международната контактна група за Косово и подчертава, че ще подкрепи само решение, с което са съгласни всички страни в спора. Така предполагаемото решение за статуса на Косово в Съвета за сигурност на ООН може да “се спъне” във ветото на Москва.

Авторката е член на кореспондентската мрежа n-ost

_______________

* Англ. – Заеби к`олата, заеби пицата, всичко от което се нуждаем, е сливовицата

На снимките: Косово днес е окичено с портрети на Клинтън и с надписи за благодарност към САЩ. На червения плакат, имитиращ надписа на кока кола е написано: „Свободно Косово“. Снимки: Юта Зомербауер и Саскиа Друде, http://www.cafebabel.com

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.